Basın Bültenleri

“Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Farkındalık Toplantısı Ankara’da Gerçekleşti

Avrupa Birliği desteği ile hayata geçilen, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) faydalanıcı ortaklığında, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) iş birliğinde hazırlanan “Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Farkındalık Toplantısı, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü vesilesiyle 12 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da düzenlendi.

CP Ankara Hotel’de gerçekleşen toplantının açılış konuşmaları; ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyoekonomik Kalkınma Program Yöneticisi Feyhan Canbay, TESK Genel Sekreteri Dr. Murat Cangül ve Millî Eğitim Bakanlığı MTEGM İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül tarafından gerçekleştirildi.

“Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Farkındalık Toplantısı’nda çırak öğrenci, okul, aile ve işletmenin çıraklık eğitimindeki rolü ele alındı ve dörtlü iş birliğindeki bu aktörlerin görev ve sorumluluklarının altı çizildi. Toplantı sunumunda; çocukları, ekonomik sömürüye maruz bırakan ve eğitimden alıkoyan, sağlıklarını ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyen koşullardan korumak gerektiği ve bunun da Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre toplumsal bir sorumluluk olduğu vurgusu yapıldı. Toplantıda, İMEP uygulama okullarından Ankara Siteler Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim gören çırak öğrenciler söz alarak, çıraklık eğitiminin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Çırak Öğrenci Forumlarında tespit edilen sorunlarına geliştirilen çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında çırak öğrencilere uygulamalı eğitim veren işletmelere yönelik çocuk işçiliği ile mücadele faaliyetleri çerçevesinde “Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Farkındalık Toplantılarını programın uygulandığı tüm illerde İl Millî Eğitim Müdürlükleri ve TESK yerel örgütlenmeleri, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) iş birliğinde düzenlenecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

1 Aralık Hatay

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

1. Çırak Öğrenci Forumu

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

1. Çırak Öğrenci Forumu

“Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” kapsamında 1. Çırak Öğrenci Forumu gerçekleştirildi.

ÇIRAK ÖĞRENCİLER SESİNİ DUYURUYOR

Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile hayata geçirilen, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Expertise France ile EDUSER tarafından yürütülen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı – İMEP)” kapsamında 1. Çırak Öğrenci Forumu 21-22 Ekim 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Çıraklık eğitimi alanında Türkiye’de yürütülen en etkin programlardan biri olan İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP), çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki beceri eğitimleri sağlayarak Türklerin ve Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin istihdama erişimlerini kolaylaştırmak üzere hayata geçirildi. İMEP aynı zamanda “Çocuk İşçiliği ile Mücadele” alanında da kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedefliyor ve örgün eğitim sisteminin içinde yer alan çıraklık eğitiminin avantajlarına vurgu yaparak, gençlerin eğitimde kalmalarını destekliyor. Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile 1 Ocak 2020’de başlayan İMEP, üç sene boyunca devam edecek 30 Milyon Avro bütçesi olan bir Programdır.

İMEP kapsamında gerçekleştirilecek olan Çırak Öğrenci Forumları ile çırakların ilgi alanları dahilindeki eğitimlere katılarak kapasitelerini güçlendirmelerine yardımcı olunması ve bu çalışmaları eğlenerek yapabilecekleri etkinliklerin olduğu bir ortam sunulması hedefleniyor.

Çırak Öğrenci Forumları için İMEP’e dahil olan 36 mesleki ve teknik eğitim kurumunun her birinden 2 lider çırak öğrenci belirlendi. Bu süreçte lider çırak öğrencilere her okuldan 1 lider öğretmen ve toplamda 13 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nden birer proje sorumlusu destek oluyor ve rehberlik ediyor.

İMEP kapsamında düzenlenen 1. Çırak Öğrenci Forumu etkinliğine özel özgün bir dijital platform oluşturuldu. Bu platforma çevrim içi katılan 72 çırak öğrenci eğitim süreçlerindeki zorlukları ve fırsatları tartıştı, uzman eğitmenler eşliğinde uyuşmazlık yönetimi ve iletişimdeki temel prensipleri irdeledi, platform içinde eğlenceli etkinliklere katıldı ve geleceğe yönelik eylem planı oluşturdu.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ

MEB MTEGM İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, eğitimde fırsat eşitliği vurgusu yaparak “Sosyal, kültürel ve ekonomik ilerleme çabalarında herhangi bir ayrım olmaksızın toplumun tüm üyeleri güçlerini birleştirmeli, bu ortak ideali gerçekleştirmek için yan yana çalışmalıdır.” dedi.

Akgül ayrıca, ilki düzenlenen Çırak Öğrenci Forumu aracılığıyla, çıraklık eğitiminin fırsatlarını ve güçlüklerini lider öğrencilerin bakışı ile ele almayı, çıraklık eğitim sisteminin geliştirilmesine dair çalışmaları desteklemeyi, çırak öğrencilerin seslerini duyurmaya imkân sağlamayı, gençler arasında etkileşim oluşturmayı, çıraklık eğitimini daha çok gence ulaştırmak için öğrencilerin desteğini almayı hedeflediklerini ve bu öğrencilerin liderlik becerilerini geliştirmek için olanaklar sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN MESLEKİ EĞİTİM OLMAZSA OLMAZDIR

TESK Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Özkan, “Günümüzde mesleki eğitim seviyesi, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen unsurların başında gelmektedir. Değişimin baş döndürücü bir hızla devam ettiği bir dünyada, ülkeler, mesleki ve teknik eğitim çerçevesinde geleceğe dair kalıcı ve etkili adımlar atmanın zorunluluğunu hissetmektedir. Etkili ve geleceği kucaklayacak mesleki eğitim anlayışı ve politikaları ile ülkemizin gelecek yıllara daha da güçlenerek gireceğinden şüphemiz yoktur.” dedi.

TESK Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Özkan, “Kaliteli çıraklık eğitimi için girişilen mücadelede, çocuklarımız için güvenli bir geleceğin anahtarı olduğuna inandığımız mesleki eğitimin gelişmesi konusunda gerekli tüm kaynakları harekete geçirmek, yeni kaynaklar bulmak ve gerekli lobi çalışmalarını yapmak konusunda tüm teşkilatımız kararlılık sahibidir.” dedi.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ KARİYER KAZANDIRIR

AB Türkiye Delegasyonu FRIT Bölümü Başkan Yardımcısı Dimitrina Karayotova, İMEP’in AB Türkiye Delegasyonu için önemine vurgu yaparak sözlerine başladı. AB tarafından finanse edilen İMEP’in çıraklık eğitimine odaklanan ve çocuk işçiliğini ele alan Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Aracı kapsamındaki tek proje olduğuna dikkat çeken Karayotova, çırak öğrencilerine seslenerek “Çıraklık eğitimi almak sadece mesleki beceriler kazanmaktan ibaret değildir; önemli bir kariyere adım atabilirsiniz veya kendi işinizi kurma fırsatına sahip olabilirsiniz.” dedi.

Dimitrina Karayotova, çıraklık programlarının, çırakların belirli bir alandaki becerilerine yatırım yaptığını ve bu alandaki bilgi düzeyinin gelişmesini sağlayarak, onların hedeflerini şekillendirerek, yaşamlarını değiştirebilecek ve daha iyi kariyer perspektifleri sağlayabilecek bir geleceğe katkıda bulduğunu belirtti.

ÇIRAK ÖĞRENCİLERİN SESİ OLMAK

İMEP’in uygulayıcı kurumlarından olan Expertise France adına konuşan İstikrar ve Dayanıklılık Birimi Başkanı Laurent Marion, Türkiye’nin dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmasına değinerek konuşmasına başladı ve İMEP’in Türk halkı ile Suriyeliler arasındaki sosyal ve ekonomik uyumun güçlendirilmesindeki önemli rolünün altını çizdi.

İlk Çırak Öğrenci Forumu’nun katılımcı bir perspektifle kurgulandığını vurgulayan Marion, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 12. Maddesi’ne referans vererek, çocukların/gençlerin yaşamlarıyla ilgili olabilecek karar alma süreçlerine katılma ve kendileriyle ilgili alınan kararları etkileme hakkına sahip olduklarını belirtti.

Çırakların sesinin duyulmasını sağlamak için Forum’un bir kanal olarak önemini vurgulayan Marion, çıraklık eğitiminin bileşenlerinin çırak öğrenciler açısından ele alınması, öğrencilerin kendilerini savunmalarına olanak sağlaması ve diyalog fırsatlarını artırması bakımından çok önemli olduğunu aktardı. Laurent Marion “İlkini gerçekleştirdiğimiz Çırak Öğrenci Forumları, kamuoyunun yanı sıra ilgili aktörlerin dikkatini çıraklık eğitimi ve çırak öğrencilere çekmenin yolunu da açacaktır.” dedi.

Web Sitesi: www.imep.org

İMEP Facebook Hesabı: www.facebook.com/VETFORJOB

İMEP Twitter Hesabı: https://twitter.com/IMEP_VET4JOB

İMEP Youtube Hesabı: www.youtube.com/channel/UCDWzrYmBML1fHZwwwrcN8kQ?view_as=subscriber

İMEP Instagram Hesabı: www.instagram.com/imepvet4job/

İMEP Linkedin Hesabı: www.linkedin.com/company/imep-vet4job/

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

1. Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti Eğitimi – Ekim 2022

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

1.AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ

Ayakkabı Modelistliği, Ayakkabı Üretimi, Saraciye Üretimi ve Saraciye Modelistliği dallarında eğitim verilen bu alan kapsamında; sektör beklentileri doğrultusunda el becerileri gelişmiş, sorumluluk alabilen, ekip ruhuna sahip, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan bireyler yetiştirmek üzere Ayakkabı, Saraciye Modelistliği ve Üretimi uygulamalarına yönelik yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

10.GRAFİK VE FOTOĞRAF

Sektörün ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde tasarımlar hazırlama, ürünün/konunun fotoğrafını çekerek fotoğrafları baskıya hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bu alan kapsamında; Fotoğraf, Grafik ve Animasyon dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

11.GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı (I) Sektörün beklentileri doğrultusunda geliştirilen bu alanda; Cilt Bakımı ve Makyaj, Erkek Kuaförü ve Kadın Kuaförü dallarında eğitim verilmektedir. Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı (II) Bu programda öğrencilere; mesleğe giriş, kozmetik, temel anatomi ve fizyoloji, el ayak bakımı, diksiyon gibi temel bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanında, dallara özgü kazanımlar da verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

12 Haziran 2023 Ankara

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

12.HARİTA-TAPU-KADASTRO

Yasal mevzuatına uygun ölçü krokisi çizme, arazi ölçme yöntemleri ve hesapları, bilgisayarla harita çizimi, kanun ve yönetmeliklere uygun imar uygulamaları, kentsel dönüşüm işlemleri ve arazi toplulaştırmasının ön etüt çalışmaları, projelendirme, planlama ile kadastro yapma, yenileme ve kontrol etme vb. konularında bilgi ve becerilerin kazandırıldığı bu alan kapsamında Harita Kadastro dalında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

13.HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI

Hayvanların yetiştirilmesi, kayıt altına alınması, sağlıklarının korunması ve hastalıklarıyla mücadele edilmesi; bu hayvanlardan sağlıklı ürün elde edilerek verim ve kalite artışının sağlanması konularında bilgi ve becerilerin kazandırıldığı bu alan kapsamında; Arıcılık, Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Ev ve Süs Hayvanları, Evcil Hayvan Kuaförlüğü ile Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

14 Haziran 2023 Konya

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

14.İNŞAAT TEKNOLOJİSİ

Altyapı ve üstyapı inşaat uygulamalarında gerekli yetkinlikler kazandırılan alanda: Ahşap Yapı, Çatı, Yapı Duvar ve Sıva ile Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri; Çelik Yapı Teknik, İç Mekan Teknik, Mimari Yapı Teknik ile Statik Yapı Teknik Ressamlığı; Mimari Restorasyon, Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi, Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama, Yapı Dekorasyonu, Yapı Yalıtım ile Yapı Yüzey Kaplama dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

15.KİMYA TEKNOLOJİSİ

Okullarımızda Boya Üretimi ve Kontrolü, Çimento ve Yapı Kimyasalları Üretimi, Deri İşleme, Kağıt Üretimi ile Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi dallarında eğitim verilmektedir. Bu kapsamda öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda dallara özgü çeşitli sektörleri kapsamı içine alan kimyasal prosesler ve operasyon konularda bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

16 Haziran 2023 Kayseri

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

16.KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ

Ulusal ve uluslararası standartlara uygun hazırlanan öğretim programı kapsamında; konuk ilişkileri, ön büro hizmetleri, kat hizmetleri, seyahat acenteciliği hizmetleri, genel turizm ve mesleki yabancı dil vb konularında bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır. Okullarımızda ön büro, kat hizmetleri, operasyon, rezervasyon, kuru temizleme ile halı temizleme ve bakım dallarında yeterlilikler kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

17.KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ

Kuyumculuk sektörüyle ilgili olarak; şekillendirme teknikleri, temel tasarım ve takıda teknik resim gibi konuların yanı sıra; takı üretimi, takı yüzeyini süsleme, yöresel takı uygulamaları, bilgisayarda takı tasarımı vb. konularda dallara özgü bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir. Okullarımızda Takı İmalatı, Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği ile Vitrin Kuyumculuğu dallarında eğitimler verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

18.MAKİNE TEKNOLOJİSİ

Öğrencilere, ulusal ve uluslararası standartlarda, iş sağlığı ve güvenliği, teknik resim, bilgisayar destekli çizim ve girişimcilik ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır. Bilgisayarlı Makine İmalatı, Endüstriyel Kalıp, Makine Bakım Onarım, Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı, Mermer İşleme, Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme, Değirmencilik, Anahtarcılık ve Çilingirlik, Saat Tamirciliği dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

19.MATBAA TEKNOLOJİSİ

Baskı Öncesi, Baskı Sonrası, Dijital Baskı, Flekso Baskı, Ofset Baskı, Serigrafi Baskı, Tampon Baskı ile Tifdruk Baskı dallarında eğitim verilen alan kapsamında; dallara özgü olarak, bilgisayar ortamında resimleri düzeltme, fotoğraf işleme, dijital baskı uygulamaları, montaj yapma, ofset baskı tekniği, sert kapak hazırlama, ciltleme vb. konularında bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

2. Çırak Öğrenci Forumu

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

2. Çırak Öğrenci Forumu Gerçekleştirildi

“Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” kapsamında düzenlenen Çırak Öğrenci Forumlarının ikincisi İstanbul’da gerçekleştirildi.

İSTİHDAM İÇİN MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI BÜNYESİNDE 2. ÇIRAK ÖĞRENCİ FORUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı – İMEP)” kapsamında 2. Çırak Öğrenci Forumu 08-10 Haziran tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Çırak Öğrencilerin Sesi

Çırak öğrenci forumları ile çıraklık eğitiminin fırsatlarını ve darboğazlarını çırak öğrencilerin perspektifinden ele almak, çırak öğrencilerin içinde bulundukları eğitim sistemine dair katılımcı süreçler yürütmelerini desteklemek ve seslerini duyurmalarına imkân tanımak amaçlanıyor. Öğrenciden öğrenciye yaklaşımı ile gençler arasında etkileşim oluşturmak, onları güçlendirmek ve liderlik becerilerini geliştirmeleri için alan yaratmak da çırak öğrenci forumlarının hedefleri arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak forumların; ortak konular üzerinde birlikte fikir üretilmesi, öğrencilerin kendileri için savunu yapmalarına imkân sağlaması, diyalog olanaklarının arttırılması ve çıraklık eğitiminin çırak öğrenciler tarafından tanıtılması maksadıyla bir platform görevi üstlenmesi de hedefleniyor.

Forumlar, İMEP kapsamındaki 12 ildeki 36 mesleki eğitim kurumunun her birinden 1 lider öğretmen ve 2 lider öğrenci ile İMEP kapsamındaki illerde yer alan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

21-22 Ekim 2021 tarihlerinde salgın koşulları sebebiyle özel olarak geliştirilen dijital platformda gerçekleştirilen 1. Çırak Öğrenci Forumu’na katılan çırak öğrenciler, eğitim süreçlerindeki zorlukları ve fırsatları tartışmış, uzman eğitmenler eşliğinde uyuşmazlık yönetimi ve iletişimdeki temel prensipler konularını irdelemiş, platform içinde eğlenceli etkinliklere katılmış ve geleceğe yönelik eylem planı oluşturmuşlardı.

Yaklaşık yüzelli kişinin katılımı ile 08-10 Haziran tarihlerinde düzenlenen 2. Forum etkinliğinin açılış konuşmalarını, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) adına Proje Uzmanı Sayın Fuat Elvan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına Program Yöneticisi Sayın Feyhan Evitan Canbay ve Expertise France adına İstikrar ve Dayanıklılık Bölüm Başkanı Sayın Laurent Marion gerçekleştirdi.

İkinci Forum 10 Binden Fazla Öğrencinin Sesi Oldu

2. Çırak Öğrenci Forumu hazırlık süreçlerinde lider çırak öğrenciler lider öğretmenlerin rehberliğinde, okullarında toplamda 11.238 öğrenci ile diyalog kurarak birinci forumda tespit edilen sorunlara çözüm önerileri geliştirdi. Öğrenciler, gerçekleşleştirdikleri hazırlık toplantılarına; öğrencilerin yanı sıra işletme ortaklarının, sektör uzmanlarının, öğretmenlerin ve idarecilerin de katılımını sağladılar. Lider çırak öğrenciler, “Okulda ve iş yerinde yaşanan zorluklara dair ne tür çözümler geliştirilebilir?”, “Okulda ve iş yerinde yaşanan sosyal yaşama dair zorlukları aşmak için ne tür çözümler geliştirilebilir?” soruları çerçevesinde, yaptıkları çalışmalar sonucunda geliştirdikleri çözüm önerilerini 2. Çırak Öğrenci Forumu’nda ortak bir platformda tekrar tartıştılar.

2. Çırak Öğrenci Forumu’nun kapanış etkinliğinde lider öğrencileri temsilen dört öğrenci, karar vericiler ile aynı masada buluştu. Temsilci öğrenciler hazırlanan Forum Bildirisini güçlü mesajlar eşliğinde paylaştılar ve bu bildiri ile; Türkiye’deki çıraklık eğitiminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerini, çırak öğrencilerin çözüme dair yapması gerekenleri ve karar vericilerden beklentilerini dile getirdiler. Böylece, Türkiye’deki çıraklık eğitiminin tüm aktörlerini yeni bir başarı hikayesi yazmak için birlikte adım atmaya davet ettiler.

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Korkut Koçak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) adına Proje Uzmanı Sayın Sertaç Işık, Avrupa Birliği Türkiye Delasyonu adına FRIT Bölüm Başkanı Sayın Libor Chlad ve Expertise France adına İstikrar ve Dayanıklılık Bölüm Başkanı Sayın Laurent Marion lider öğrencilerle aynı masada yer alarak onların sorunlara yaklaşımlarını ve çözüm önerilerini dinlediler. Çıraklık eğitimi alan gençlerin koşullarının iyileştirilmesi ve bu eğitim sistemindeki öğrencilerin güçlenmelerine yönelik çabalara destek verecekleri mesajlarını dile getirdiler.

2. Çırak Öğrenci Forumu’nun, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü öncesinde hayata geçirilmesinin özel bir anlamı oldu. Çocuk işçiliği ile mücadeleyi ve çocuğun yüksek yararını odağa alan bakış açısıyla faaliyetlerini gerçekleştiren İMEP, eğitim dışında kalan ve çocuk işçiliğine yönelmek durumunda kalan gençler için devletin korumasında ve gözetiminde çıraklık eğitimini ön plana çıkararak gençlere nitelikli bir eğitim ve kariyer seçeneği sunmak suretiyle çocuk işçiliği ile mücadeleye katkı sağlıyor. İMEP uygulama sürecinde ulusal düzeyde iki farklı Çırak Öğrenci Forumu daha organize edilecek, bu suretle çırak öğrenci haklarının üzerinde durulması için fırsatlar oluşturulacak ve çırak öğrencilerin eğitimlerini sürdürmeleri ve tamamlamaları için motivasyon yaratılacak.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

2. Çırak Öğrenci Forumu İstanbul’da Düzenlenecek

2. Çırak Öğrenci Forumu İstanbul’da Düzenlenecek

İMEP kapsamında ikincisi gerçekleştirilecek olan Çırak Öğrenci Forumu hazırlıkları, lider çırak öğrencilerin önderliğinde ve lider öğretmenlerin rehberliğinde katılımcı süreçlerle, hızlı ve etkin bir şekilde devam ediyor.

9-10 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek 2. Çırak Öğrenci Forumu’nda, ilk forumda tespit edilen zorlukların çözümü için öğrencilerle birlikte çözüm önerileri geliştirilecek. İkinci forum çıraklık eğitimini güçlendirmek için yapılabilecekler temasına odaklanıyor.


Forumlara hazırlık süreçlerinde, İMEP kapsamındaki mesleki eğitim kurumlarının kendi iç dinamikleri ve imkânlarını göz önünde bulundurularak çalışmalar yapmaları, tüm öğrenciler arasında etkileşim gerçekleştirmesi ve tüm öğrencilerden öneriler toplanması hedefleniyor. Bu yolla kurumlarda öğrenci katılımına ve etkileşimine fırsat tanıyan kalıcı bir kültürün oluşturulması da amaçlanıyor.

Forum hazırlık süreçlerinde lider çırak öğrencilerin, kendi okullarında farklı paydaşlarla çözüm önerileri geliştirme toplantıları düzenlemeleri destekleniyor. Öğrenciler, çözüm önerilerini geliştirirken farklı paydaşların görüşlerini de dikkate alıyorlar; bu kapsamda, gerçekleştirilen hazırlık toplantılarına, öğrencilerin yanı sıra işletme ortaklarının, sektör uzmanlarının, öğretmenlerin ve idarecilerin de katılımı yine lider öğrenciler tarafından sağlanıyor. Çözüm önerileri;

• Okulda yaşanan zorluklara dair ne tür çözümler geliştirilebilir? Bu çözümlere sen nasıl katkı sunabilirsin?

• İşyerinde yaşanan zorluklara dair ne tür çözümler geliştirilebilir? Bu çözümlere sen nasıl katkı sunabilirsin?

• Okulda ve işyerinde yaşanan sosyal yaşama dair zorlukları aşmak için ne tür çözümler geliştirilebilir? Bu çözümlere sen nasıl katkı sunabilirsin?

soruları çerçevesinde ele alınıyor.

Ayrıca, forum hazırlıklarına her yönü ile katılan lider öğrenciler, kendi okullarında 1.Çırak Öğrenci Forumu’nun sonuçlarını aktaran panolar hazırlıyorlar.


Tüm bu süreçlerin sonunda elde edilen görüşler, talepler ve öneriler, 2. Çırak Öğrenci Forumu’nda lider çırak öğrencilerin önderliğinde ortak tartışma ortamlarında ele alınacak. Lider çırak öğrencilere her okuldan 1 lider öğretmen ve toplamda 13 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği bağlantı kişisi destek olacak ve rehberlik edecek.

Forumlara ilişkin hazırlıklar ve 2.Çırak Öğrenci Forumu’nda gerçekleşecek olan etkinlikler hakkında bilgi edinmek için sizleri İMEP sosyal medya hesaplarını takip etmeye davet ediyoruz.

Facebook hesabımızı takip etmek için tıklayınız

Instagram hesabımızı takip etmek için tıklayınız

Twitter hesabımızı takip etmek için tıklayınız

Linkedin hesabımızı takip etmek için tıklayınız

Youtube hesabımızı takip etmek için tıklayınız

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

2. Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti Eğitimi – Aralık 2022

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

2.BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Teknolojik gelişmelere paralel elektronik veriyi oluşturma, işleme, depolama, güvenli hale getirme ve paylaşılmasını sağlamaya ilişkin yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bu alan kapsamında okullarımızda; Bilgisayar Teknik Servisi ve Yazılım Geliştirme dallarında eğitim verilmektedir. Bireylere programlama, web sitesi tasarımı, veri tabanı, ağ sistemleri, siber güvenlik temelleri, yapay zekâ, oyun programlama, sistem bakım onarımı vb. konularında yeterlilikler kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

20.METAL TEKNOLOJİSİ

Kaynakçılık, Metal Doğrama, Çelik Konstrüksiyon, Isıl İşlem, Avizecilik, Endüstriyel Reklam Tabelacılığı, Karosercilik, Metal Levha İşlemeciliği, Metal Yüzey Boyama ve Sac İşler dallarında eğitim verilmektedir. Bu programda öğrencilere iş sağlığı ve güvenliğinin yer aldığı temel metal şekillendirme teknolojisi, teknik resim, temel kaynak işlemleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

21.METALÜRJİ TEKNOLOJİSİ

Endüstrisi gelişmiş ülkelerde önemli bir yere sahip olan bu alanda; Döküm ile İzabe dallarında eğitim verilmektedir. Bu kapsamda; kalıplama, metal ergitme, mekanik işlemler, temel elektrik, özel döküm yöntemleri, döküm laboratuvarı, kok üretimi, ham demir üretimi, çelik üretimi, ısıl işlem teknikleri, haddeleme ve kalite kontrol vb. konularda yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

22 Haziran 2023 Gaziantep

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

22.MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI

İç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma, mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırılmaktadır. Ahşap Doğrama Teknolojisi, İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi, Mobilya İskeleti ve Döşemesi, Mobilya Süsleme Sanatları ile Oto Döşemeciliği dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

23 Kasım İstanbul

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

23.MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ

Uluslararası pazarda büyük bir kapasiteye sahip olan ve sürekli değişen moda sektörüne araştırmacı, yaratıcı, özgün tasarımlar yapabilen, moda marka yaratma sürecine katkı sağlayabilen bireyler yetiştirilmekte, kalıp ve dikim ile ilgili mesleki yeterlilikler kazandırılmaktadır. Okullarımızda Deri Giyim, Erkek Terziliği, Hazır Giyim Modeli Makineciliği, İç Giyim Modelistliği, Kadın Terziliği, Kesim ile Modelistlik dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

24.MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ

Bu alan kapsamında bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda Otomotiv Elektromekanik, İş Makineleri, Otomotiv Gövde, Otomotiv Boya, Otomotiv Mekanikerliği, Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği, Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı, Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı, Motosiklet Tamirciliği, Otomotiv Elektrikçiliği, Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

25 Mart Anayurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

25.MUHASEBE FİNANSMAN

Dünyada ve ülkemizdeki gelişme ve değişimlere göre muhasebe belgelendirme, kayıt, raporlama, yorumlanarak analiz edilmesine yönelik mesleki yeterlilikler kazandırıldığı bu alan kapsamında okullarımızda Muhasebe dalında eğitim verilmektedir. Bu kapsamda muhasebe paket programlarını kullanma, girişimcilik, işletme yönetimi, vergi ve beyannameler, iş ve sosyal güvenlik hukuku vb. konularda bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

26 Eylül 2023 İzmir

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

26.MÜZİK ALETLERİ YAPIMI

Sanatsal ve estetik bakış açısı ile ince işçilik becerisine hâkim çalgı yapımcısı yetiştirmek amacıyla; temel çalgı yapım teknikleri, müzik aletleri teknik resmi, temel müzik kavramları vb. konularda yetkinlikler kazandırılması amaçlanmaktadır. Mızraplı Batı Müziği Enstrümanları Yapımı, Mızraplı Halk Müziği Enstrümanları Yapımı, Mızraplı Sanat Müziği Enstrümanları Yapımı ile Yaylı Enstrüman Yapımı dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

27.PAZARLAMA VE PERAKENDE

Ticari hayatın önemli bir parçası olan ve tüketici memnuniyetinin önemli olduğu bu hizmet sektörüne yönelik, ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun hazırlanan program kapsamında; çalışma hayatı, diksiyon, müşteri ilişkileri, ticari hesaplamalar, ofis programları, temel hukuk vb. konularla ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılmaktadır. Okullarımızda; Emlak Komisyonculuğu, Satış Elemanlığı ile Sigortacılık dallarında eğitimler verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

28.PLASTİK TEKNOLOJİSİ

Plastik İşleme ile Plastik Kalıp dallarında eğitim verilen bu alan kapsamında; teknik resim, hidrolik-pnömatik, bilgisayar destekli çizim ve plastik teknolojisi temel işlemleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra dallara özgü plastik üretim teknolojileri ve üretim süreci, plastik kalıp teknolojileri ve kalıp üretimi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

29.SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ

Seramik ve cam teknolojisi sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla; bireylere hammaddeden tasarım, desen ve üretime kadarki aşamalarla ilgili olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırıldığı bu alan kapsamında okullarımızda; Alçı Model Kalıp, Çinicilik, Dekoratif Cam, Endüstriyel Cam, Serbest Seramik Şekillendirme, Sır Üstü Dekorlama ile Tornada Form Şekillendirme dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

3. Çırak Öğrenci Forumu

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

3. Çırak Öğrenci Forumu Düzenlendi

3. Çırak Öğrenci Formunda Kaliteli Çıraklık Eğitimi için Kapsayıcı Çözümler Bildirisi Ortaya Koyuldu

“Türkiye”de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı-İMEP)” kapsamında 3. Çırak Öğrenci Forumu 9-11 Ekim 2023 tarihlerinde Antalya”da gerçekleştirildi.

İMEP kapsamındaki 36 mesleki eğitim kurumundan lider öğrencilerin, öğretmenlerin ve 12 ildeki Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 3. Forum’un açılış konuşmalarını Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz ve Expertise France adına Barış, İstikrar ve Güvenlik Departmanı Direktörü Sayın Xavier Cousquer yaptı.

İMEP, Expertise France ve EDUSER tarafından Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB-MTEGM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde yürütülmekte ve Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) tarafından finanse edilmektedir.

Forumlar: Çırak Öğrencilerin Sesi

İMEP’in amiral gemisi etkinliklerinden biri olan çırak öğrenci forumları, çıraklık eğitiminin fırsatlarını ve darboğazlarını çırak öğrencilerin perspektifinden ele almak, çırak öğrencilerin içinde bulundukları eğitim sistemine dair katılımcı süreçler yürütmelerini desteklemek ve seslerini duyurmalarına imkân tanımayı amaçlıyor. Öğrenciden öğrenciye yaklaşımı ile gençler arasında etkileşim oluşturmak, onları güçlendirmek ve liderlik becerilerini geliştirmeleri için alan yaratmak da çırak öğrenci forumlarının hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca çırak öğrenci forumları ile ortak konularda birlikte fikir üretme, öğrencilerin kendi savunularını yapmalarına imkan sağlama , diyalog olanaklarını artırma ve çıraklık eğitiminin bu öğrenciler tarafından tanıtılması için bir platform görevi görmesi de hedefleniyor.

Çırak öğrenci forumları kamuoyunun ve ilgili aktörlerin dikkatini çıraklık eğitimine çekecek şekilde planlanıyor. Forumlar, İMEP kapsamında 12 ildeki 36 mesleki eğitim kurumunun her birinden lider öğretmen ve lider öğrencilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.Çırak Öğrencileri Güçlendirmek için Öğrenci Forumları

21-22 Ekim 2021 tarihlerinde pandemi koşulları nedeniyle özel olarak geliştirilen dijital platform üzerinden gerçekleştirilen 1. Çırak Öğrenci Forumu’na katılan çırak öğrenciler, eğitim süreçlerindeki zorlukları ve fırsatları tartışıp, uzman eğitmenler eşliğinde uyuşmazlık yönetimi ve iletişimin temel prensiplerini incelediler. Forum sırasında verilen görevleri tamamlamak üzere eğlenceli aktivitelere katılarak geleceğe yönelik eylem planı geliştirdiler.

8-10 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Forum, 10 binden fazla çırak öğrencinin sesi oldu. 2’nci Çırak Öğrenci Forumu’nun hazırlık süreçlerinde lider öğrenciler, lider öğretmenlerin rehberliğinde okullarında toplam 11.238 öğrenci ile diyalog kurarak ilk forumda tespit edilen sorunlara çözüm önerileri geliştirdiler. Öğrenciler gerçekleştirdikleri hazırlık toplantılarına öğrencilerin yanı sıra işletme sahiplerinin, sektör uzmanlarının, öğretmenlerin ve idarecilerin de katılımını sağladılar. Lider çırak öğrenciler, “Okulda ve iş yerinde yaşanan zorluklara dair ne tür çözümler geliştirilebilir?”, “Okulda ve iş yerinde sosyal hayatlarında karşılaştıkları zorlukları aşmak için ne tür çözümler geliştirilebilir?” soruları çerçevesinde yürüttükleri çalışmalar sonucunda geliştirdikleri çözüm önerilerini 2. Çırak Öğrenci Forumunda ortak bir platformda tekrar tartıştılar. 2’nci Çırak Öğrenci Forumunun kapanış etkinliğinde öğrencileri temsilen dört öğrenci karar vericilerle aynı masaya oturdu. Lider öğrenciler, hazırladıkları Forum Bildirisini etkili mesajlarla paylaştılar ve bu bildiri ile Türkiye’de çıraklık eğitiminin iyileştirilmesi için tespit edilen sorunlara çözüm önerilerini ve karar vericilerden beklentilerini dile getirdiler. Böylece Türkiye’de çıraklık eğitiminin tüm aktörlerini yeni bir başarı hikâyesi yazmak için birlikte adım atmaya davet ettiler.

2. Çırak Öğrenci Forumu’nun 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü öncesinde gerçekleştirilmesi özel bir anlam taşıyordu. Çocuk işçiliğiyle mücadeleyi odağına alan ve çocuğun yüksek yararını gözeten bir bakış açısıyla faaliyetlerini yürüten İMEP, eğitim dışında kalan ve çocuk işçiliğine yönelen gençler için devletin korumasında ve gözetiminde çıraklık eğitimini ön plana çıkararak gençlere nitelikli bir eğitim ve kariyer seçeneği sunmak suretiyle çocuk işçiliği ile mücadeleye katkı sağlıyor. Üçüncü Forum’un hazırlık çalışmaları aşamasında öğrenciler sorunlarını ele almak üzere paydaş analizi yaptılar. Etkinlik öncesinde, konunun muhatabı olabilecek diğer tarafların görüşlerini duymak ve sorunlarını dile getirmek için ilgili paydaşları ziyaret ederek onlarla görüşmeler gerçekleştirdiler. Taleplerinin hayata geçirilmesi için kapsayıcı somut öneriler derlediler. 3. Forum sırasında, belirlenen sorunların ilgili taraflarla birlikte çözülmesi için ortak bir yol haritası çizmek üzere çalıştay oturumları gerçekleştirildi. Üçüncü forum sonunda, çırak öğrencilerin kapsayıcı çözüm önerileri oluşturmanın yanı sıra bunları hayata geçirmek için gerekli kampanya ve iletişim stratejisi için bir yol haritası belirlemeleri gerektiğini anladılar. Forumdaki etkinlikler sırasında çırak öğrencilerin hakları da her fırsatta gündemde yerini buldu.

Lider çırak öğrenciler ile karar alıcı paydaşların omuz omuza oturduğu 3. Forum kapanış panelinde öğrenciler kapsayıcı çözüm önerilerini anlatan bildiriyi okudular. Öğrencilerin ardından Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Serdar Dalmaz, Expertise France İnsan Sermayesi ve Sosyal Kalkınma Departmanı Direktörü Bertrand Commelin lider öğrenciler tarafından dile getirilen beklentilerine yönelik destek mesajlarını paylaştılar.

Dördüncü Forum’un 2024 yılında düzenlenmesi planlanıyor. Bu forumda çırak öğrencilerin yapılandırılmış bir örgütsel ağ kurarak seslerini daha güçlü duyurabilecekleri ve sorunlarını ortaklaşa çözebilecekleri bir platform oluşturmaya yol açması hedefliyor.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

3. Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti Eğitimi – Ocak 2023

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

3.BÜRO YÖNETİMİ

Ofis programları ile büro makine ve araç gereçlerini kullanabilen; resmî yazı ve belgeleri hazırlayan, dosyalayan, arşivleyen ve gerektiğinde web aracılığı ile yayımlayan; yöneticinin toplantı, seyahat, randevu vb. organizasyonlarını yapan; kurum içi ve dışı doğru ve etkili iletişim kurabilen bireylerin yetiştirilmesinin amaçlandığı bu alan kapsamında Yönetici Sekreterliği dalında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

3.ÇIRAK ÖĞRENCİ MESLEKİ DAYANIŞMA EĞİTİMİ TAMAMLANDI

“Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” kapsamında Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetlerinin 3.grubu eğitimlerini tamamladı.

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetlerinin üçüncüsü için 9-11 Ocak tarihlerinde Bolu Abant’ta kapsamlı bir eğitim gerçekleştirildi.

Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetleri; çırak öğrencilerin, öğretmenleri ve usta öğreticilerinin rehberliğinde, dayanışma içerisinde küçük ölçekli toplumsal iyileştirme çalışmaları gerçekleştirmelerine yol göstermeyi amaçlıyor. Öğrencilerin çalışmalarını gerçekleştirirken, birlikte öğrenme, sosyal fayda yaratma, üretme ve paylaşma yaklaşımıyla toplumla ve sürdürülebilirlikle kalıcı bağlar kurmaları hedefleniyor.

9-11 Ocak 2023 tarihlerinde Abant’ta bir araya gelen çırak öğrenciler, öğretmenler ve usta öğreticiler; takım çalışması, sürdürülebilirlik, tasarım odaklı düşünme, proje süreçlerinin planlanması ve değerlendirilmesi, sosyal fayda ve etki ile sosyal girişimcilik konularında eğitim aldılar. Eğitimin ardından öğrenciler, öğretmenler ve usta öğreticilerinin rehberliğinde, oluşturdukları takımları ile içinde bulundukları topluluk üyelerinin de desteğini alarak projelerini üç aylık bir süreçte hayata geçirecekler.

Ekim 2022’de 1. Dayanışma’ya katılan ilk grupta Ankara , İzmir, Kayseri ve Konya’daki okullar bir araya gelerek eğitimlerini tamamlamışlardı. Bu grupların projeleri Ocak 2023 itibari ile tamamlanmış olacak. Aralık ayında Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Mersin’deki okullardan oluşan gruplar ise projelerini geliştirmeye devam ediyorlar. 9-11 Ocak 2023’te gerçekleşen son eğitimde ise Bursa, İstanbul ve Kocaeli’deki okullar sürdürülebilir projeler için eğitimlerini tamamladılar ve okullarına dönerek dayanışma içerisinde projelerini geliştirip uygulayacaklar. Öğrencilerin, iş birliği içerisinde tasarlayıp hayata geçireceği sürdürülebilirlik odaklı projeler, hazırlanacak olan dijital bir sergi aracılığı ile kamuoyuyla paylaşılacak.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

30.TARIM

Tarımsal üretim, sürdürülebilir tarım teknikleri, temel bitki sağlığı, toprak ve bitki besleme gibi bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırıldığı bu alan kapsamda; Bağcılık, Mantar Yetiştiriciliği, Meyve Yetiştiriciliği, Sebze Yetiştiriciliği, Bahçıvanlık, Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği, Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği, Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği, Süs Bitkileri, Seracılık, Çay Yetiştiriciliği ile Orman Yetiştiriciliği dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

31.TEKSTİL TEKNOLOJİSİ

Bu alan kapsamında iplikten kumaşa kadar üretim ve özellik geliştirmeye yönelik, tekstil lifleri ve temel tekstil uygulamaları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır. Dokuma Operatörlüğü, Dokusuz Yüzeyler, Endüstriyel Çorap Örme, Endüstriyel Düz Örme, Endüstriyel Yuvarlak Örme, İplik Üretim Teknolojisi, Tekstil Baskı ve Desenciliği, Tekstil Bitim İşlemleri (Apre) ile Tekstil Boyacılığı dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

32.TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

Yaşam için sağlıklı ve konforlu şartların oluşturulmasında oldukça büyük bir öneme sahip olan bu alan kapsamında; Gaz Tesisat Sistemleri, Gaz Yakıcı Cihazlar ve Servis, Isıtma ve Sıhhi Tesisat Sistemleri, Kazan Yakma ve Bakımı, Su Arıtma Sistemleri, Güneş Enerjisi ve Tesisat Sistemleri, İklimlendirme Sistemleri ile Soğutma Sistemleri dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

33.ULAŞTIRMA HİZMETLERİ

Okullarımızda Lojistik dalında eğitim verilen bu alan kapsamında; temel ulaştırma ve ofis uygulama işlemleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra dala özgü olarak; depo yönetimi ve programları, taşıma modelleri, gümrük işlem ve programları, lojistik belgeler, hesaplamalar ve satın alma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler de kazandırılmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

34.YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

Bu alan kapsamında; Aşçılık, Pasta ve Tatlı Yapımı, Servis, Fırıncılık, Kantin İşletmeciliği ve Kasaplık dallarında eğitim verilmektedir. Bu programda öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliğinin yer aldığı beslenme ilkeleri ve hijyen, temel yiyecek üretimi ve servis hazırlıkları ile ilgili temel bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanında, dallara özgü kazanımlar da verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

4. Çırak Öğrenci Forumu

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

4. Çırak Öğrenci Forumu Gerçekleştirildi

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) bünyesinde 4. Çırak Öğrenci Forumu Ankara’da düzenlendi. Çırak öğrencilerin bir araya gelerek ihtiyaçlarını konuşabilecekleri, seslerini daha güçlü duyurabilecekleri, dayanışmacı, katılımcı ve kapsayıcı yöntemlerle sorunlarını çözebilecekleri yapılandırılmış bir ağ için ilk adım atıldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) finansal desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France (EF) ve EDUSER tarafından yürütülen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı – İMEP)” kapsamında 4. Çırak Öğrenci Forumu 20-22 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

İMEP kapsamındaki 36 mesleki eğitim kurumundan lider öğrencilerin, öğretmenlerin ve 12 ildeki Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 4. Forum’un açılış konuşmalarını Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Sekreter Vekili Sayın Atakan Çelik ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Sayın Laurent Guirkinger gerçekleştirdi. Expertise France adına Program Yöneticisi Jade Kahhaleh bu programın yürütücülüğünü yapmaktan memnun olduklarını dile getirdi.

Çırak öğrencilerin ağ kurma konusunda yerelde görüş topladıkları hazırlık çalışmalarının değerlendirmesiyle başlayan Forum, sosyal fayda çerçevesinde hareket eden topluluk ve ağ yönetimine ilişkin eğitimle devam etti. Çırak öğrencilerin ağ çalışmalarının koordineli şekilde yürütülebilmesi için 4 çırak öğrenci, 3 öğretmen, 2 çıraklık eğitimi mezunu ve 1 ESOB temsilcisinden oluşan 10 kişilik Kolaylaştırıcılar Kurulu seçildi. Etkinliğin son günü gerçekleştirilen kapanış oturumunda Kolaylaştırıcılar Kurulu, tartışılan aksiyon önerilerinden hareketle hazırlanan yol haritasını paylaştılar.

Çırak Öğrenci Forumları, 2021 senesinden beri çıraklık eğitiminin fırsatlarını ve zorluklarını çırak öğrencilerin gözünden ele almak, onların eğitim sürecine katılımını artırmak ve seslerini duyurabilmelerine olanak sağlamak amacıyla düzenleniyor. Forumlarda, öğrenciler arasında etkileşim ve sosyal uyum teşvik ediliyor, gençleri güçlendiren ve liderlik becerilerini geliştiren bir ortam sağlamak için öğrenci odaklı bir yaklaşım benimseniyor. Forumlar, ortak konular üzerinde fikir alışverişi yapmak, öğrencilerin kendi görüşlerini savunmalarına olanak tanımak, iletişim olanaklarını artırmak ve çıraklık eğitimini tanıtmak amacıyla bir platform görevi üstleniyor.

İMEP kapsamındaki 12 ildeki 36 mesleki eğitim kurumunun her birinden bir lider öğretmen ve iki lider öğrenci ile İMEP kapsamındaki illerde yer alan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen forumların ilki, 21-22 Ekim 2021 tarihlerinde salgın koşulları sebebiyle özel olarak geliştirilen dijital platformda gerçekleştirildi. Eğitim süreçlerindeki zorlukları ve fırsatların tartışıldığı Forum’da, öğrencilere uyuşmazlık yönetimi ve iletişimdeki temel prensipler konularında eğitimler verildi. 08-10 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen 2. Çırak Öğrenci Forumu’na hazırlık sürecinde öğrenciler, tespit edilen sorunlara çözüm geliştirmek üzere işletme ortakları, sektör uzmanları, öğretmenleri ve idarecileri ile bir araya gelerek öneriler topladılar. Paydaşlardan toplanan önerilerin değerlendirildiği Forum’un kapanışında lider öğrencileri temsilen dört öğrenci, karar vericiler ile aynı masada buluştu ve öğrenciler Forum Bildirisi’ni güçlü mesajlar eşliğinde paylaştılar. 9-11 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 3. Çırak Öğrenci Forumu’nda, sorunların ilgili taraflarla birlikte çözülmesi için “kapsayıcı” çözüm önerilerini ortaya koyan oturumlar gerçekleştirildi. Forum sırasında çırak öğrencilerin hakları, her fırsatta gündeme getirildi. Çırak öğrenci forumlarının İMEP kapsamında sürdürülmesi planlanıyor.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

4.DENİZCİLİK

Denizcilik, ülkelerin dünyaya açılım ve entegrasyonunu sağlayan önemli sektörlerden birisidir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Gemi Adamlarının Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları (STCW) ve ulusal mevzuata uygun olarak, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek, rekabet gücü yüksek kaliteli meslek elemanları yetiştirilmesi amaçlanan bu alan kapsamında Balıkçılık ve Su Ürünleri dalında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

5.ELSANATLARI TEKNOLOJİSİ

Toplumun kültürel özelliklerini yansıtan ürünleri, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda modern yaşamla uyumlu hâle getirmek ve yaratıcı tasarımlarla yeni ürünler üretmek için gerekli olan yetkinliklerin kazandırıldığı bu alanda; Dekoratif Ev Tekstili, Dekoratif El Sanatları, El Dokuma, El ve Makine Nakışı, Halı Desinatörlüğü ile Sanayi Nakışı dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

6 Temmuz 2023 İstanbul

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

6.ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

Sanayileşmedeki gelişmeler doğrultusunda öğrencilere; elektrik devre hesaplamaları ve ölçme uygulamaları gibi bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır. Asansör Sistemleri, Bobinaj, Büro Makineleri Teknik Servisi, Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü, Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi, Endüstriyel Bakım Onarım, Görüntü ve Ses Sistemleri, Güvenlik Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Yüksek Gerilim Sistemleri dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

7.ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

Gelişen ve değişen dünya pazarlarında teknolojinin ilerlemesine ayak uydurmak ve sektör beklentilerini karşılayabilmek amacıyla tüm endüstriyel çalışma sahalarında otomatik üretim yapan sistemlerin programlanması, imalatı ve kontrolü için yapılması gereken donanım ve yazılım konularında bilgi ve becerilerin kazandırılması hedeflenen bu alan kapsamında Endüstriyel Kontrol dalında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

8 Haziran 2023 Bursa

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

8.GEMİ YAPIMI

Ulusal ve uluslararası standartlara uygun, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri temelinde; seyahat, balıkçılık, askeri veya ticari (yolcu ve yük taşıma) sektörler için tasarlanmış deniz araçlarının imalat ve tasarımına yönelik yeterliliklerin kazandırıldığı bu alan altında Gemi İnşa, Gemi Donatımı, Yat İnşa ve Kompozit Tekne İmalatı dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

9 Eylül izmir

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

9 Kasım Kahramanmaraş

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

9.GIDA TEKNOLOJİSİ

Sektörün ihtiyaçlarına ve gıda mevzuatına uygun üretim yapan, kalite kontrol analizlerini yaparak sonuçlarını mevzuatına göre yorumlayan, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri mesleğine uygulayabilen elemanlar yetiştirmek amaçlanmaktadır. Şekerleme ve Çikolata Üretimi, Bitkisel Yağ Üretimi, Çay İşleme, Endüstriyel Et İşleme, Hububat İşleme, Sebze ve Meyve İşleme, Su Ürünleri İşleme, Süt İşleme ve Zeytin İşleme dallarında eğitim verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

A Gazate

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

A Gazate Bursa

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

A GAZETE

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

A GAZETE

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

A. ÇIRAKLIK EĞİTİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

Çıraklık Eğitimi

Çıraklık eğitimi, gençlerin ortaokuldan sonra zorunlu eğitimlerini tamamlamak için devam edebilecekleri örgün eğitim türlerinden biridir. Mesleki eğitim merkezleri tarafından sunulan çıraklık eğitiminin süresi dört yıldır. Bu süre sonunda öğrenciler 12 yıllık zorunlu eğitimi de tamamlamış olurlar.

Eğitim süresince öğrenciler;

  • haftada bir veya iki gün mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim,
  • haftada dört veya beş gün işyerlerinde uygulamalı eğitim görürler.

Çıraklık eğitimine en az ortaokuldan mezun olan öğrenciler kayıt yaptırmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören çırak öğrenciler 11. sınıfın sonunda yapılan kalfalık sınavlarında başarılı olmaları ve başarısız derslerinin bulunmaması durumunda Kalfalık Belgesi; kalfalar ise 12. sınıf sonunda programlarında öngörülen teorik ve pratik eğitim süresi sonunda yapılan ustalık sınavlarında başarılı olmaları durumunda Ustalık Belgesi alırlar.

Ustalık belgesine sahip olanlar bu belgeyle kendi işyerlerini açabilir veya bir işyerinde kalifiye eleman olarak kolayca iş bulabilirler.

Ustalık belgesini almaya hak kazanmış çıraklık öğrencileri, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek fark derslerini mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenecek yüz yüze eğitim programları veya açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmaları halinde meslek lisesi diploması alabilmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak görev yapan, örgün çıraklık eğitiminin teorik kısmından sorumlu olan eğitim kurumlarıdır.

Aday Çırak

Çırak öğrenciliğe başlama yaşını doldurmamış, çıraklık eğitimi döneminden önce kendisine işyeri ortamı tanıtılan, sanat ve mesleğinin ön bilgileri verilen kişidir.

Çırak

Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları iş içerisinde geliştirilen ve eğitim hayatına devam eden kişidir.

  • Aday çırak ve çırak, öğrenci statüsündedir, her türlü öğrencilik haklarından yararlanır. Bu nedenle işyerinde çalışan işçi sayısına dâhil edilmezler.
  • Aday çırak ve çırak öğrenciler mesleğin özelliğine göre haftada sekiz saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim görürler. Bu eğitime katılmaları için aday çırak ve çırak öğrencilere ücretli izin verilir. Mevsime göre özellik arz eden mesleklerde teorik ve pratik eğitim belirli aylarda bloklaştırılmış olarak yapılabilir.
  • Aday çırak ve çırak öğrenciler uygulamalı eğitimlerini işyerlerinde yaparlar. Çıraklık eğitiminde teorik ve uygulamalı eğitim birbirlerini tamamlayacak şekilde planlanır ve yürütülür.

Kalfa

Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen kişiyi ifade eder.

Usta

Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen, üretimi planlayabilen, üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen, düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen ve üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişiyi ifade eder.

Usta öğretici

Ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerindeki eğitiminden sorumlu; mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişiyi ifade eder.

İşletme

MEM öğrencilerinin veli/vasisi ile sözleşme imzalayan ve öğrencilerin mevzuat çerçevesinde uygulamalı eğitimlerini aldıkları mal ve hizmet üreten kamu ve özel kurum kuruluşları ve işyerlerini ifade eder.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut, İMEP Kapsamındaki Kurumlardan Bursa İnegöl Mesleki Eğitim Merkezini ziyaret etti

AB Türkiye Delegasyonu Başkası Meyer-Landrut, İMEP Kapsamındaki Kurumlardan Bursa İnegöl Mesleki Eğitim Merkezini ziyaret etti AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB tarafından desteklenen, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu iş birliğinde Expertise France ile EDUSER tarafından yürütülen “İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) kapsamındaki kurumlardan Bursa İnegöl Mesleki Eğitim Merkezini ziyaret etti. Büyükelçi Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, İnegöl İlçe Millî Eğitim Müdürü Ali Doğru, Bursa İl Millî Eğitim Şube Müdürü Bülent Altıntaş, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Genel Sekreteri Rafiz Vatansever, İnegöl Ticaret Sanayi Odası Genel Sekreteri Mustafa Şentürk, BESOB İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İMEP program koordinatörü Aişe Akpınar ve İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Musa Oktar’dan Suriyelilerin eğitime erişim durumu ve koşulları, eğitim sistemine kazandırılmalarına ilişkin faaliyetler, çıraklık eğitimi ve hedeflerini dinledi. Büyükelçi Meyer-Landrut, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’deki resmi makamların, yetkililerin, okulların, eğitim sisteminin Suriyeli mültecilere ve ev sahibi toplumlara destek olma çabalarına biz de destek vermeye, onların entegrasyon süreçlerine destek olmaya çalışıyoruz. Hem AB’de hem Türkiye’deki Türk ve Suriyeli gençlerin eğitimleri, kilit öneme sahip. Bu kadar çok sayıda Suriyeli çocuk ve gencin eğitim sistemine entegrasyonunu sağlama açısından Millî Eğitim Bakanlığının son derece önemli ve istisnai çalışmalar yürüttüğünü düşünüyorum; Bütün bu çalışmalar, bu çocukları aynı zamanda ileride iş sahibi olabilmeleri ve kendi geçimlerini sağlayabilecek hale gelebilmeleri için hazırlıyor. Dolayısıyla gençlere, geleceğe dair perspektif sunan bir süreç.” Almanya’da mesleki eğitimin uzun bir geleneğe dayanan, saygı gören bir eğitim sistemi olduğunu vurgulayan Büyükelçi Meyer-Landrut, Türkiye’de akademik başarısı düşük öğrencilerin mesleki eğitimde yer aldığı düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizdi. “Bir imaj sorunu var gibi görünüyor. Sonuçta mezunların yüzde 90’dan fazlasının istihdam imkanlarına ulaşabildiğini söylüyorsanız bu, aslında son derece cazip bir şey demektir. Bu imajın iyileştirilmesi, değiştirilmesi ve bu başarı hikayesinin duyurulması, ailelere aslında bu eğitimin ne kadar yararlı olabileceğinin anlatılması, herkesin çıkarına olacaktır.” diye konuştu. Ziyaret kapsamında Meyer-Landrut ve beraberindeki heyet, İMEP’ten faydalanan Suriyeli öğrenciler ve aileleri, Suriyeli öğrencilerin çıraklık eğitimi almakta olduğu işletme yetkilileri ve Türk çırak öğrencilerle görüştü.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Acil Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Açılış Etkinliği Basın Bülteni – 16.12.2020

Dosya Boyu: 0.33 MB

Adana Ceyhan MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Adana Çukurova MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Adana Çukurova MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, Portakallı Lezzetler Yarışması’nda İMEP İmzası

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, Portakallı Lezzetler Yarışması’nda İMEP İmzası

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı desteği ile Seyhan Mesleki Eğitim Merkezi ve Adana Üreten Kadınlar Kooperatifi Birliği’nin iş birliğinde hayata geçirilen yaş pasta yapımı kursu mezunlarından Nuran Gültekin Portakallı Lezzetler Yarışması’na katıldı. 

 

Nuran Gültekin, Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı- İMEP) desteği ile Seyhan MEM ve Adana Üreten Kadınlar Kadın Kooperatifleri iş birliğinde gerçekleştirilen yaş pasta kursunun kursiyerlerinden biriydi. Usta öğretici Pınar Kara’nın rehberliği ile Nuran Gültekin daha önce denenmemiş bir tarif deneyerek pişmeyen portakallı pasta tarifi geliştirdi. Tarifi tamamen kendine özgü olan bu pastayla Adana Portakal Çiçeği Karnavalı bünyesinde gerçekleştirilen Portakallı Lezzetler Yarışması’na katıldı.


Tarifi çok beğenilen Nuran Gültekin, “Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aşçılık Bölümü’nde eğitim görüyorum. Aynı zamanda Adana Üreten Kadınlar Kooperatifi Birliği’nde staj yapıyorum. Eğitimime devam ederken İMEP’in desteklediği meslek edindirme kurslarından yaş pasta yapımı kursuna katıldım. Pınar hocamızın bize aktardığı bilgilerden faydalanarak yeni bir portakallı pasta tarifi geliştirdim. Bu tarifin en büyük özelliği, diğer pastalardan farklı olarak, pişirilmeden hazırlanıyor olması. Ne mutlu bana ki ürünüm herkesin çok hoşuna gitti. Eğitmenlerimin ve öğretmenlerimin yönlendirmeleri ile Adana Sheraton Grand Otel’de düzenlenen Portakallı Lezzetler Yarışması’na kendi üretimim olan pastayla katıldım. Okulum adına katılım belgesi aldım. Bu süreçte bana destek olan usta öğreticime ve bize bu proje ile fırsat tanıyan, kendimizi geliştirmemizi sağlayan herkese teşekkür ederim” açıklamalarında bulundu. 

Nuran Gültekin’in usta öğreticiliğini yapan Pınar Kara ise “Nuran çok çalışkan, girişken ve başarılı bir öğrencimizdi. Şu anda da stajyer olarak eğitimine devam ediyor. Ürettiği pasta herkes tarafından çok beğenildi. Kursta ve uygulamalı eğitimde kendisine aktarılan tüm bilgileri sabırla ve istekle takip etti ve yeni bir tarifi kendisi oluşturup bu tarifle bir pasta üreterek fark yarattı. Ayrıca sadece yarışmaya katılmakla da kalmadı, Nuran’ın pişmeyen portakallı pastası Adana Üreten Kadınlar Birliği Kooperatifi’nin kafeterya menüsünde de kendisine bir yer buldu ve kalıcı olarak menünün bir parçası oldu. Öğrencilerimizin başarılarını görmek bizi hem gururlandırıyor hem de motive ediyor. Bu başarıda emeği geçen herkese, özellikle de yaş pasta kursunu hayata geçirmemizi sağlayan İMEP’e teşekkür ederim.”

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı her yıl Nisan ayında, portakal ağaçlarının en yoğun çiçek açtığı mevsimde gerçekleşiyor. Portakallı Lezzetler Yarışması ise kentin en önemli tarım ürünlerinden olan narenciyeyi Adana’nın sevilen lezzetleriyle buluşturmayı amaçlıyor.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Adana Seyhan MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Adana Yüreğir MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aile Broşürü – Arapça

Dosya Boyu: 1.06 MB

Aile Broşürü – Türkçe

Dosya Boyu: 0.84 MB

Akdeniz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Akdeniz Gerçek

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aktörlerin Gözünden Çıraklık Eğitimi Videosu Bölüm 1

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aktörlerin Gözünden Çıraklık Eğitimi Videosu Bölüm 2

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aktörlerin Gözünden Çıraklık Eğitimi Videosu Bölüm 3

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aliağa Ekspres

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ANADOLU

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ANALİZ

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anayurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anayurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ANAYURT

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ANAYURT

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anayurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anayurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Anayurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ankara Ostim MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ankara Ostim MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ankara Siteler MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ankara Siteler MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Avrupa Parlamentosu Üyeleri İMEP’in Çalışmalarını Yerinde İzledi

Avrupa Parlamentosu üyelerinden oluşan, İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Maria ARENA liderliğindeki bir heyet Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu FRIT Bölüm Başkanı Libor CHLAD ve FRIT Program Yöneticisi Feyhan EVİTAN CANBAY’ın eşliğinde Ankara ve İstanbul’da AB fonları ile hayata geçilen çeşitli projelere saha ziyaretleri gerçekleştirerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bu çerçevede heyet, Avrupa Birliği’nin FRIT fonu ile finanse edilen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP)’in İstanbul’daki uygulama okullarından biri olan Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrenim gören öğrencilerin uygulamalı eğitim aldıkları bir işletmede 24 Şubat 2022 tarihinde öğrencilerle bir araya geldi.

Heyetin ziyaret ettiği işletme, su arıtma sistemleri üzerine üretim, montaj ve montaj sonrası hizmet sunuyor ve 52 çırak öğrenciye uygulamalı eğitim hizmeti sunuyor. Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) bünyesinde görev yapan öğretmenler, işletmenin kendi bünyesinde bulunan modern bir sınıf ortamında haftanın bir günü çırak öğrencilerle buluşarak öğrencilere teorik derslerini veriyor. Öğrenciler, teorik eğitim ve izin günü dışındaki diğer günlerde usta öğreticilerinin gözetiminde ve rehberliğinde işletmede uygulamalı eğitimlerini alıyorlar.

Avrupa Parlamentosu üyeleri ve beraberindeki heyet, Esenyurt MEM Müdürü Celalettin GÖZEN, İMEP yetkilileri ve işletme müdürü Sema ÇELEBİ tarafından 24 Şubat günü işletmede karşılandı. Heyet tesisi gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra işletme bünyesinde bulunan dersliği ziyaret etti. Dersteki öğrencilerle çıraklık eğitimi hakkında sohbet etti. İşletmenin personel yemekhanesini ve sosyal faaliyet alanlarını yerinde inceledikten sonra heyet işletme yemekhanesinde bir değerlendirme oturumu gerçekleştirdi. Bu oturuma Suriyeli çırak öğrenciler ve farklı firmaları temsilen çırak yetiştiren işverenler de katıldı.

Suriyeli çırak öğrenciler çıraklık eğitim sistemi içinde yer almaktan dolayı memnuniyetlerini aktarırken, çıraklık eğitimi içinde yer alarak geleceklerini garanti altına aldıklarını dile getirdiler. Çıraklık eğitiminin kişisel gelişimlerine önemli katkı sunduğu konusunda hemfikir olan gençler, yeniden seçme şansları olsaydı tekrar çıraklık eğitimi tercih edeceklerini söylediler. Çırak öğrenci yetiştiren kuyumcu Yılmaz TAPAR, “Mesleğin devamlılığı için bu gençlere güvenmek ve onları yetiştirmek çok önemli. Kaliteleri ustalar için bugünden gençlere emek vermeli, işi onlara hakkıyla öğretmeliyiz.” dedi.

Ziyaret sonunda çıraklık eğitiminin niteliğini desteklemeye yönelik İMEP kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme kitleri sunuldu.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aydın Manşet

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Aytekin Kılınç_İMEP İlham Veren Hikayeler

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

B. ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

Çok farklı işlerde çalıştırılmalarına rağmen çocukların yaptıkları her iş çocuk işçiliği kapsamına girmemektedir. Hangi işin çocuk işçiliği sayılıp hangisinin sayılmayacağı çocuğun yaşına, iş ortamı ve koşullarına, yapılan işin türüne, çalışma saatlerine, çocuğun eğitimine etkisine ve ayrıca ülkelerin bu alanda belirlediği politikalar ve hukuki düzenlemeler gibi çeşitli ölçütlere göre belirlenir. Aşağıdaki şekil çocukların yaptığı işleri özetlemektedir:

Çocukların Yaptığı İşler

Çocuğun Çalışması

Mevzuata Aykırı Çocuk İşçiliği

  • Cep harçlığı kazanmak amacıyla
  • Sadece tatillerde ya da eğitimlerini aksatmadan
  • Düşük çalışma saatlerinde
  • Aile işinde
  • Asgari çalışma yaşı 15 yaş ve üzerinde
  • Mesleki eğitimin bir parçası olarak ya da para kazanmak amacıyla Yasaların belirlediği koşullarda ve sürelerde
  • Yaşına uygun işlerde
  • Asgari çalışma yaşının altında
  • Yaşı ne olursa olsun çocuk için zihinsel, fiziksel, toplumsal ya da ahlâki açılardan tehlikeli ve zararlı işler
  • Yaşına uygun olmayan iş ve koşullarda
  • En kötü biçimdeki çocuk işçiliği kapsamında olan işler

Çocuk ve genç işçiliğinden söz ederken “çocuk çalışması”, “çocuk işçiliği”, “en kötü biçimdeki çocuk işçiliği” ve “genç işçi” kavramları karşımıza çıkar. Bu kavramlar aşağıda sırasıyla açıklanmıştır.

Çocuk Çalışması

Çocuğa beceri ve deneyim kazandıran, çocuğun gelişimine ve ailesine katkı sağlayan, çocuğun korunarak, kollanarak ve gözetilerek çalıştığı işler çalışan çocuk kavramı içinde değerlendirilir. Bazı işler yapısı, niteliği ve özel koşullara sahip olması itibariyle çocuk işçiliği olarak görülmemektedir. Örneğin yerine getirilmesi esnasında çocukların;

  • Gelişimine, sağlığına veya güvenliğine zararlı etki ihtimali olmayan,
    • Okula devamını engellemeyen,
    • Mesleki eğitimini veya yetkili merciler tarafından onaylanmış eğitim programına katılımını ve bu tür faaliyetlerden yararlanmasını engellemeyen işlere katılmaları çocuk işçiliği değildir.

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından ortaya konduğu üzere ailesine ev işlerinde yardımcı olmak, aile işletmelerinde okul saatleri dışında ve okul tatillerinde cep harçlığı kazanmak için çalışmak gibi faaliyetler çocukların pratik bilgi ve becerilerini geliştireceği için yararlı hatta gerekli kabul edilebilmektedir.

Çocuk İşçiliği

Dünyada pek çok çocuk ve genç, sağlıklarına zararlı, güvenliklerini ihlâl eden, onları eğitimlerinden alıkoyan ve uzun saatler süren işlerde, uygunsuz koşullar altında çalışmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre bu tür çalışma, çocuk hakları açısından önemli bir hak ihlâli olarak kabul edilmektedir. Çocuk işçiliği en temelde eğitim hakkı olmak üzere çocuğun sahip olduğu hakları yaşamasına engel olan, sağlığına, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimine zarar veren işlerde çalıştırılmasıdır.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 71’inci maddesine göre;

  • 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır.
  • Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
  • 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise, bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilirler.

En Kötü Biçimdeki Çocuk İşçiliği

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 1999 yılında 182 No’lu “En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi” ve buna bağlı 190 Sayılı Tavsiye Kararını hazırlamış ve kabul etmiştir. Sözleşme ILO’ya üye 187 ülkenin tümü tarafından onaylanmıştır. 182 No’lu Sözleşmeyi onaylayan ülkeler, en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğini acil bir konu olarak ele almak, yasaklamak ve sona erdirmeye yönelik acil ve etkin önlemler almak zorundadır. Bu Sözleşmenin amaçları bakımından “çocuk” terimi 18 yaşın altındaki herkese uygulanır.

Bu Sözleşmenin amaçları bakımından “en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliği” ifadesi şunları kapsar:

  • Çocukların alım-satımı ve ticareti, borç karşılığı veya bağımlı olarak çalıştırılması ve askeri çatışmalarda çocukların zorla ya da zorunlu tutularak kullanılmasını da içerecek şekilde zorla ya da mecburî çalıştırılmaları gibi kölelik ve kölelik benzeri uygulamaların tüm biçimleri
  • Çocuğun fuhuşta, pornografik yayınların üretiminde veya pornografik gösterilerde kullanılması, bunlar için tedariki ya da sunumu
  • Çocuğun özellikle ilgili uluslararası anlaşmalarda belirtilen uyuşturucu maddelerin üretimi ve ticareti gibi yasal olmayan faaliyetlerde kullanılması, bunlar için tedariki ya da sunumu
  • Doğası veya gerçekleştirildiği koşullar itibariyle çocukların sağlık, güvenlik veya ahlaki gelişimleri açısından zararlı olan işler

Türkiye, 2 Ağustos 2001 tarihinde 182 No’lu ILO Sözleşmesini kabul etmiş ve Sözleşme hükümlerine göre ulusal mevzuatını yeniden düzenlemiştir. Türkiye’de doğası veya gerçekleştirildiği koşullar itibariyle çocukların sağlık, güvenlik veya ahlaki gelişimleri açısından zararlı olan çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri şunlardır:

  • Sokakta çalışma
  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma
  • Tarımda aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma

Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 71. maddesi gereğince, 18 yaş altındakilere yönelik olarak onların tehlikelere maruz kalması ve çalışma koşulları ile ilgili sınırlamaları kapsayan “Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hazırlanmıştır. Bu Yönetmeliğin amacı, çocuk ve genç işçilerin sağlık ve güvenliklerini, fiziksel, zihinsel, ahlaki ve sosyal gelişmelerini veya öğrenimlerini tehlikeye atmadan çalışma şekillerinin esaslarını belirlemek ve ekonomik istismarlarını önlemektir. Bu Yönetmelikte çocuk ve genç işçilerin çalışma yaşları, koşulları, çalışma süreleri, yıllık izinleri ve hafta tatillerine ilişkin temel bilgilere yer verilmiştir. Bu yönetmelikte geçen;

  • Genç işçi: 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişi,
  • Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişidir.

Bu Yönetmelik,

  • 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçiler bakımından yasak olan işler,
  • 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış genç işçilerin çalışmasına izin verilecek işler,
  • 14 yaşını bitirmiş ve ilköğretimini tamamlamış çocukların çalıştırılabilecekleri hafif işler ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Yönetmeliğin 5’inci maddesinde çocuğun ve genç işçinin işe yerleştirilmesinde ve çalışması süresince güvenliği, sağlığı, bedensel, zihinsel, ahlaki ve psiko-sosyal gelişimi, kişisel yatkınlık ve yeteneklerinin dikkate alınması gerekliliği ifade edilmiştir.

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi

Önleme kavramı, bir olayın meydana gelmesine engel olmak için yapılan faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda, ortaya çıkan veya çıkma riski olan bir tehlikenin durdurulması ve önüne geçilmesi için yapılan faaliyet olarak da tanımlanmaktadır. Çocuklar çalışmaya başlamadan ya da sorun henüz ortaya çıkmadan önce çocuk işçiliğine engel olmak çocuk işçiliği ile mücadelenin ilk kritik adımıdır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Baba Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Balıkesir Memleket

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Banner – Arapça

Dosya Boyu: 2.15 MB

Banner – Türkçe

Dosya Boyu: 1.81 MB

Başka bir liseden mesleki eğitim merkezine nakil yapılması durumunda daha önce alınan derslerden muaf olunur mu?

Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırılırken lise ve dengi okullarda daha önce başarıyla tamamlanan ortak derslerden muaf olunur.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Başkent

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Başkent Gazetesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Başkent Gazetesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Başkent Gazetesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Başvuru Formu

Dosya Boyu: 0.13 MB

Bileşen 1: Çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların güçlendirilmesi

İMEP’in birinci bileşeninde çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla ev sahibi toplulukların ve Suriyeli gençler ile yetişkinlerin mesleki beceri kazanmaları ve ekonomik olarak güçlenmeleri amaçlanmaktadır. Bu amaçların gerçekleştirmesi ile ülkemizin gereksinim duyduğu orta nitelikte işgücünün kaliteli bir şekilde yetişmesine katkı sağlanacak, ülkemizde çocuk işçiliği ve kayıtsız istihdama karşı yürütülen mücadelenin güçlendirilmesine destek olunacaktır.

Bu amaçlar doğrultusunda İMEP’te:

  • Aile ve işyeri ziyaretleri ile toplum tabanlı çalışmalar gerçekleştirerek program kapsamına alınacak aday çırak öğrenciler ve yetişkinlere yönelik mesleki eğitim kurslarının katılımcıları belirlenecektir,
  • İMEP kapsamına alınan çıraklık eğitimi yürüten işyerlerinin eğitimci kadrosunun eğitim verme kapasitesi geliştirilecektir,
  • İMEP kapsamına alınan örgün çıraklık eğitimi kurumlarının (mesleki eğitim merkezleri) ve yetişkinlere yönelik mesleki kurslar veren kurumların eğitimci kadrosunun kapasitesi geliştirilecektir,
  • İMEP kapsamına alınan mesleki eğitim merkezlerinin, yetişkinlere yönelik mesleki eğitim veren kurumların ve işyerlerinin eğitim ortamları iyileştirilecektir,
  • İMEP kapsamına alınan çıraklık öğrencilerin ve yetişkinlere yönelik mesleki eğitim kursiyerlerinin eğitim süreçleri desteklenecek, bu sayede ülkemizin üretim gücünü ileriye götürecek nitelikli meslek insanlarının yetiştirilmesine katkı sağlanacak ve oluşan nitelikli işgücünün kayıtlı istihdamla buluşması için destek sunulacaktır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bileşen 2: Gelişmiş çıraklık eğitim sistemi ile çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik çabaların kuvvetlendirilmesi

İMEP’in ikinci bileşeninde, destek mekanizmaları geliştirilmiş çıraklık eğitimi sisteminin yaygın tanıtımı sağlanarak çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik çabaların güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Çıraklık eğitimi, gençlerin ortaokuldan sonra zorunlu eğitimlerini tamamlamak için devam edebilecekleri eğitim türlerinden biridir. Dört yıl süren çıraklık eğitiminin sonunda öğrenciler 12 yıllık zorunlu eğitimi de tamamlamış olurlar. Bu programa devam eden öğrenciler;

  • haftada bir veya iki gün mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim,
  • dört veya beş gün ise işyerinde uygulamalı eğitim alırlar. 

Çırak, işçi değil, öğrencidir. Çırak öğrenciler, devletin gözetiminde ve korumasındadır. Öğrencilere verilen tüm haklardan faydalanırlar.

Bu bağlamda İMEP çıraklık eğitimini tanıtarak ve operasyonel kapasitesini geliştirerek zorunlu eğitim çağında olduğu halde eğitimine devam edemeyen ve çalışmak durumunda olan çocukları örgün çıraklık eğitimine yönlendirerek devlet koruması altında eğitimlerine devam etmelerini ve kayıtlı istihdama daha iyi hazırlanmalarını sağlayarak çocuk işçiliği ile mücadele çalışmalarına katkı verecektir.

Bu amaçlar doğrultusunda İMEP’te:

  • Çıraklık eğitiminin ve çocuk işçiliği ile mücadele çalışmalarının aktif bileşenleri olan il istihdam kurulları, işyeri denetleme ve danışmanlık grupları, sınav komisyonları için çalışma grupları oluşturulacak, bu yapıların üyelerine yönelik eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek ve destek mekanizmaları oluşturulacaktır,
  • Ülkemizde çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara katkı sunmak üzere çocuk işçiliğine yönelik ulusal farkındalık yaratma kampanyası gerçekleştirilecek; bu kampanyada çocuk işçiliğinin çocuğa ve topluma getirdiği olumsuz sonuçların altı çizilecek, çıraklık eğitiminin faydaları ve çocuk işçiliğiyle mücadeleye katkısı vurgulanacaktır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bileşen 3: Ev sahibi topluluklar ve Suriyeliler arasında sosyal ve ekonomik uyumun arttırılması

İMEP’in üçüncü bileşeninde, ev sahibi topluluklar ve Suriyeliler arasındaki sosyal ve ekonomik uyumun desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Sosyal uyuma yönelik amaçları gerçekleştirmek üzere İMEP’te:

  • Eğitim ortamlarında sosyal uyumu güçlendirecek diyalog ve paylaşım odaklı faaliyetler gerçekleştirilecektir,
  • Çırak öğrencilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini, sorunlarını tartıştıkları katılımcı çıraklık forumları düzenlenecek, çocukların ve gençlerin bireysel ve toplumsal düzeyde güçlendirilmesine katkı sunulacaktır,
  • Karma çırak öğrenci takımlarının mesleki niteliklerini sergiledikleri mesleki beceri yarışmaları ve iş kurma fikri yarışması düzenlenecektir,
  • Suriyeli gençlerin psikolojik ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak için mesleki eğitim merkezlerinde görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanların kapasiteleri geliştirilecektir.

Ekonomik uyuma yönelik amaçları gerçekleştirmek üzere İMEP’te:

  • Programın yetişkin faydalanıcıları arasından mesleki beceriye sahip olanlar “Önceki Öğrenmelerin Tanınması” sistemi ile tanıştırılacak, ilgili kurumların sınavlarına hazırlanmaları için destek sağlanacaktır,
  • Kariyer rehberliği, iş bulma koçluğu, iş kurma danışmanlığı hizmetleri sunulacak, faydalanıcıların farklı eğitim ve destek programlarına yönlendirilmesi sağlanacaktır,
  • Geçerli mesleki sertifikası olanların İŞKUR kayıtları gerçekleştirilecektir,
  • Geçerli mesleki sertifikası olan Suriyelilerin çalışma izni edinmeleri için desteklenmesi sağlanacaktır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bilgi Notu

Dosya Boyu: 3.98 MB

Bilgilendirme Notu

Dosya Boyu: 0.44 MB

Bir Bakışta İMEP

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Ayşin Sayan – Arzum Bayraktar

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Aytekin Kılınç

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / İsmail Aktaş

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Kardelen Rahime Kılınç

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Mustafa Dilek

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Nazik ve Salim Mermer

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Nouri Jawishi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir Çıraklık Eğitimi Hikayesi / Ogün Aysoy

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bir usta öğretici bulunan işletmelerde uygulamalı çıraklık eğitimi alabilen öğrenci sayısı kaçtır?

Her bir usta öğretici 40 çırak veya stajyer öğrencinin eğitim sorumluluğunu üstlenebilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Birebir Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bizim Yaka

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bölge Koordinatörü

İMEP-2 kapsamında, merkezi program ekibiyle yakın işbirliği içinde, kendi illerinde/bölgelerinde tüm faaliyetleri koordine etmek üzere Bölge Koordinatörleri (toplam 7) işe alınacaktır.

İLLER

Potansiyel MEM sayısı

İstanbul-Kocaeli

6

Bursa-İzmir

8

Ankara-Konya

7

Adana-Mersin

6

Gaziantep-Şanlıurfa

7

Kayseri-Kahramanmaraş

6

Osmaniye-Hatay

5

Son başvuru tarihi: 20.09.2024

Başvurular İngilizce yapılmalıdır. Lütfen başvurunuzu aşağıdaki e-posta adresine gönderin:

[email protected]

E-postanın konu kısmına “EF Regional / Provincial Coordinators” yazılmalıdır. Tercih edilen çalışma illeri hem e-postanın konu kısmında hem de niyet mektubunda (ön yazı) belirtilmelidir.

              – İngilizce CV ve 2 adet referans

              – Niyet mektubu (ön yazı)

Detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki belgeye bakınız.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA HAKİMİYET

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA HAKİMİYET

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Hakimiyet

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA HAYAT

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa İnegöl MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA KENT

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Kent

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA LİDER

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Lider

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Nilüfer MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Nilüfer MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA OLAY

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Olay

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Osmangazi MEM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Osmangazi MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA SANCAK

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Sancak

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Şehit Jandarma Komando Er Bahri Avcı MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursa Sehit Jandarma Komando Er Bahri Avcı MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA YENİ DÖNEM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA’DA HABER

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

BURSA’DA MEYDAN

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Bursada Meydan

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

C. YETİŞKİNLERE YÖNELİK MESLEKİ EĞİTİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

Yetişkin Eğitimi

Türkiye’de yetişkin eğitimi (yaygın eğitim), örgün eğitim sisteminin herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademeden ayrılmış ya da kademeyi bitirmiş bireylerin hayat boyu öğrenme anlayışı kapsamında bireysel, toplumsal ve istihdam ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla katıldığı her türlü öğrenme etkinliklerini kapsar.

Hayat Boyu Öğrenme kapsamında kabul edilen yetişkin eğitimi ile ilgili Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren kurumlar şunlardır:

  • Halk eğitimi merkezleri
  • Olgunlaşma enstitüleri
  • Açık öğretim okulları

Bu kurumlarda sunulan başlıca hizmetler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kurs ve kurs dışı faaliyetler
  • Belge, denklik ve önceki öğrenmelerin tanınması işlemleri
  • İşletmelerde mesleki eğitim faaliyetleri
  • Nitelikli iş gücü yetiştirilmesinde mesleki ve teknik içerikli eğitim faaliyetleri
  • Her türlü yarışma, fuar, sergi, sempozyum, panel, proje, işbirliği belgesi, sanatsal, sosyal, kültürel ve benzeri etkinlikler düzenleme, katılım sağlama, temsil etme ile yayın hazırlama faaliyetleri
  • Açık öğretim okulları eğitim hizmetleri
  • Uzaktan öğrenme faaliyetleri

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çağdaş

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ÇAĞDAŞ

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Cevher 01 Türkçe

Dosya Boyu: 13.62 MB

Cevher 02 Türkçe

Dosya Boyu: 30.78 MB

Cevher 03 Türkçe

Dosya Boyu: 55.92 MB

Cevher 04 Türkçe

Dosya Boyu: 68.39 MB

Cevher 05 Türkçe

Dosya Boyu: 41.68 MB

Cevher 06 Türkçe

Dosya Boyu: 21.56 MB

Cevher 06 Türkçe

Dosya Boyu: 21.56 MB

ÇIRAK ÖĞRENCİLER DAYANIŞMA İÇİN BULUŞTU

“Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” kapsamında Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetlerinin ilki kapsamlı bir eğitim çalışması ile başlatıldı.

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı, İMEP kapsamında Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetlerinin ilki 5-7 Ekim tarihlerinde Ankara Kızılcahamam’da gerçekleşen kapsamlı bir eğitim ile başladı.

Eğitim dışı kalmış Türk ve Suriyeli gençlerin çıraklık eğitimi yoluyla iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitim almalarına katkı sağlayan en kapsamlı programlardan biri olan İMEP, 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana devam ediyor.

Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetleri; çırak öğrencilerin, öğretmenleri ve usta öğreticilerinin rehberliğinde, dayanışma içerisinde küçük ölçekli toplumsal iyileştirme çalışmaları gerçekleştirmelerine yol göstermeyi amaçlıyor. Öğrencilerin çalışmalarını gerçekleştirirken, birlikte öğrenme, sosyal fayda yaratma, üretme ve paylaşma yaklaşımıyla toplumla ve sürdürülebilirlikle kalıcı bağlar kurmaları hedefleniyor.

Bu hedef için 5-7 Ekim tarihlerinde Kızılcahamam’da bir araya gelen çırak öğrenciler, öğretmenler ve usta öğreticiler; takım çalışması, sürdürülebilirlik, tasarım odaklı düşünme, proje süreçlerinin planlanması ve değerlendirilmesi, sosyal fayda ve etki ile sosyal girişimcilik konularında eğitim aldılar. Eğitimin ardından öğrenciler, öğretmenler ve usta öğreticilerinin rehberliğinde, oluşturdukları takımları ile içinde bulundukları topluluk üyelerinin de desteğini alarak projelerini üç aylık bir süreçte hayata geçirecekler.

Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma faaliyetleri, İstihdam için Mesleki Eğitim Programı kapsamındaki okulların tamamını kapsayacak şekilde 3 defa gerçekleştirilecek. Ekim ayındaki ilk grupta Ankara , İzmir, Kayseri ve Konya’daki okullar; Aralık ayında ikinci grupta Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Mersin’deki okullar; Mayıs 2023’te gerçekleşecek son grupta da Bursa, İstanbul ve Kocaeli’deki okullar katılım sağlayacak. Öğrencilerin, iş birliği içerisinde tasarlayıp hayata geçireceği sürdürülebilirlik odaklı projeler, hazırlanacak olan dijital bir sergi aracılığı ile kamuoyuyla paylaşılacak.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak Öğrenci Forumu Bildirisi

Dosya Boyu: 1.62 MB

Çırak Öğrenci Forumu Bildirisi

Dosya Boyu: 0.94 MB

Çırak Öğrenci Forumu Hazırlıkları Başladı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde yürütülen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) kapsamında hayata geçirilecek “Çırak Öğrenci Forumu” etkinliklerinin ön hazırlıkları başladı. Bu çerçevede mesleki eğitim merkezlerindeki lider öğretmenlerin ve uygulama illerindeki ESOB bağlantı kişilerinin katılımı ile “Çırak Öğrenci Forumu Hazırlık ve Kapasite Geliştirme Toplantısı” 29-30 Nisan tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlendi. İlk gün MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Şennur Çetin ile İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül, ikinci gün TESK AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü adına Sayın Fuat Elvan toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Toplantıda, İMEP tanıtımı ve yapılması planlanan “Çırak Öğrenci Forumu”nun amaçlarının aktarılmasının ardından çocuklar ve gençlerin katılımının önemi ve nasıl sağlanacağı konusunda bilgi paylaşımı yapıldı. Son oturumda, hazırlık çalışmalarına dair iş planı aktarıldı ve genel değerlendirme yapılarak hazırlık toplantısı tamamlandı. Çırak Öğrenci Forumları Program süresince ulusal düzeyde dört kere hayata geçirilmesi planlanan Çırak Öğrenci Forumları, çırak öğrencilerin aldıkları eğitime ilişkin fırsatları ve darboğazları değerlendirip tartışabilecekleri, birlikte eğlenebilecekleri ve ilgi alanları dahilindeki eğitimlere katılarak kapasitelerini güçlendirebilecekleri bir platform sağlamayı hedefliyor.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak Öğrenci için Mektup

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrenci ile işletme arasında imzalanan sözleşme nasıl yürürlüğe girer, nasıl fesih edilir?

İşletmelerde Mesleki Eğitim/Staj Sözleşmesi çırak öğrencinin velisi, işyeri ve meslek eğitim merkezi müdürlüğü arasında imzalandıktan sonra sözleşme ekinde talep edilen evrakların hazırlanarak mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne teslim edilmesi ile yürürlüğe girer. Sözleşme feshi farklı şekillerde gerçekleşebilir. Karşılıklı anlaşarak fesih, süre bitiminde fesih, tek taraflı önceden bildirmek suretiyle fesih, bildirimsiz fesih, merkez müdürlüğünce fesih başlıkları ile sözleşme feshi gerçekleşebilir. Fesih işlemlerine dair detaylı bilgi kayıtlı olunan mesleki eğitim kurumlarından edinilebilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak Öğrenci Mesleki Beceri 2. Dayanışma Sergisi

Çırak Öğrenci Mesleki Beceri 2. Dayanışma Sergisi

2. Dayanışma Sergisi 29 Eylül’de gerçekleştirilen bir buluşma ile ziyaretçilerine kapılarını açtı. Ekolojik perspektifli sosyal fayda yaratan küçük ölçekli projelerin yer aldığı sergimizi ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sergimizde bulunan ilgili posterin üzerine tıkladığınızda açılan posteri inceleyebilir, emojileri kullanarak çalışmayı destekleyebilir, posterin içinde yer alan en alttaki sağdaki görselin üzerindeki “oynat” düğmesine basarak ilgili projenin videosunu izleyebilirsiniz.

İkinci Dayanışma Sergisi

Bu Dayanışma Sergisi’nde Kocaeli’nden Gebze MEM; İstanbul’dan Mustafa Nevzat Pısak MEM, Muhsin Ertuğrul MEM, Güngören MEM, Yüksel Kaya MEM, Esenler MEM ile iki ayrı proje ile katılım yapan Esenyurt MEM; Bursa’dan Osmangazi MEM, Nilüfer MEM, Şehit Komando Er Bahri Avcı MEM ve İnegöl MEM ekolojik perspektifli sosyal fayda yaratan çalışmaları ile yer alıyor.

Kocaeli Gebze Mesleki Eğitim Merkezi, “3D ile Doğa için, Dayanışma İçerisinde, Dönüştürüyoruz” isimli projeleri ile atık ve atıl görülen malzemelere ileri dönüşüm perspektifi ile yaklaşmayı hedefledi. İş birliği yapılan ilkokulu da dahil ederek plastik atıklar toplanmasını sağlanan çalışmada daha sonra bu materyallerden satranç taşları üretildi. Atıl öğrenci sıralarından satranç tahtası tasarlandı. Atık kumaşlardan satranç takımı çantası hazırlandı. Projenin sonunda projeye dahil olan ilkokula tamamen atıl ve atık malzemeler kullanılarak üretilen satranç takımları hediye edildi.

İstanbul Mustafa Nevzat Pısak Mesleki Eğitim Merkezi, sokak hayvanlarına odaklandığı “Kedilere Yaşam Alanı” isimli proje ile okul çevresinde yaşayan patili dostlarımıza hizmet sunmayı amaçladı. Kedilere okul bahçesinde yaşam alanı oluşturulan çalışmada ayrıca okul çevresindeki işletmelerden artık gıda toplandı, bu gıdalardan okul atölyesinde kediler için yemekler pişirildi. Bu şekilde kedilerle okul arasındaki bağın kuvvetlenmesi sağlandı.

İstanbul Muhsin Ertuğrul Mesleki Eğitim Merkezi, kuşlarla komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi hedefiyle “Kağıttan Kuş Evleri” projesini hayata geçirdi. Okuldaki atık kağıtlarla ileri dönüşüm kuş yuvaları hazırlandı, hazırlanan kağıttan kuş evleri okulun farklı bölümlerine konuldu ve kuş yuvalarına kuş yemleri yerleştirildi. Tüm bu çalışmalar boyunca kağıt üretim sürecinde ve kağıdın atık olma sürecinde harcanan kaynaklara yönelik farkındalık yaratıldı.

İstanbul Göngören Mesleki Eğitim Merkezi, aşırı tüketim sorununa dikkat çekmek istedi, bu çerçevede “Dönüşüm Dekoratif Oldu” isimli projeyi uyguladı. Yüzlerce atık ve atıl malzemenin kullanıldığı bu çalışmada dekoratif ürünler tasarlandı ve el birliği

ile üretimleri gerçekleştirildi. Üretilen malzemeler okulda düzenlenen bir sergi ile öğrencilere ve ailelere tanıtıldı. İleri dönüşüm örneği olan bu ürünler daha sonra farklı kişilere hediye edildi, bir karşılık beklemeden armağanlaşma kasları güçlendirildi.

İstanbul Yüksel Kaya Mesleki Eğitim Merkezi ise “Mutluluk Bahçesi” ile bitkilere odaklanmayı seçti. Projede okul terasına büyük saksılar ve dekoratif eski araba lastikleri yerleştirildi, bu alanlara çiçekler ve sebze fideleri ile dikildi. Tüm dikilen bitkiler okul mutfağında oluşan organik atıkların komposta dönüştürülerek zenginleştirildi. Bu çalışma ile gezegenimizdeki toprak toplulukları için dayanışma kasları güçlendirildi.

İstanbul Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi ilk projeleri olan “Gönüllü Berberim Okulumda” çalışmasında ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları ile huzurevi sakinlerinin saç kesimlerine ve kişisel bakımlarının yapılması hedefi ile harekete geçti. Öncelikli olarak bir randevu sistemi geliştirildi, ardından okul çevresinde ikamet eden çocukların ve gençlerin saç modeli tasarımları yapıldı ve saç kesimleri gerçekleştirildi. Ardından bir huzurevi ziyareti yapılarak huzurevi sakinlerinin saç kesimleri ve kişisel bakımları yapıldı. Bu şekilde toplumumuzdaki ihtiyaç sahibi kişilere yönelik duyarlılık geliştirme ve yardımlaşma kasları geliştirildi.

İstanbul Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi, ikinci projelerine ise “Önce Sözleşmeyi Oku, Sonra Takımınla Meydan Oku” ismini verdi, bu projede çırak öğrenci haklarına odaklanmayı tercih etti. Okuldaki 9. sınıf öğrencilerine yönelik çıraklık sözleşmesi ile öğrencilik hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirme çalışmaları düzenlendi. Çırak öğrenci sözleşmesinin içeriğine hakimiyet sağlayan öğrenciler arasında futbol maçı düzenlendi. Maç sürecinde öğrencilerin doğaya zarar vermeyen malzemelerden üretilen su şişeleri kullanmaları teşvik edildi, çevre koruma konusuna odaklanıldı.

İstanbul Esenler Mesleki Eğitim Merkezi, “Her Zaman Bir Olmak” isimli projelerinde yardımlaşmanın ve ortak iyi olma hali için emek sarf etmenin önemini ortaya koymayı hedefledi. Saç, sakal, tırnak, cilt bakımı vb. hizmetlere erişmekte güçlük yaşayan kişilere hizmet sunarak onların iyi olma haline katkı sunmayı ve yaşamlarına neşe katmayı amaçladı. Oluşturulan gönüllü ekip ile saç kesimi, saç ve tırnak bakımı, makyaj ve cilt bakımı gibi uygulamalar yaptı. Mesleki beceriler kullanarak içinde bulunulan topluma karşılıksız iyilik yapma kaslarımızı güçlendirildi.

Bursa Osmangazi Mesleki Eğitim Merkezi, doğadan ilham alarak geliştirdiği doğal saç spreyi ile; saç bakımı ve şekillendirilmesinde kullanılan kimyasal içerikli kozmetik ürünlerin gezegenimiz üzerindeki olumsuz etkisini azaltmayı ve bu yönde toplumsal farkındalık yaratmayı hedefledi. “Seninle Birlikte Dünya da Güzelleşsin” isimli proje ile limon, çiçek esansları ve su vb. doğal malzemeleri kullanarak hazırladıkları saç spreylerini çevre esnaf ile paylaştı. Ayrıca kimyasal içeriğe sahip kozmetik ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğine, gezegenimizi kirlettiğine ve tüm varlıkların doğal yaşam döngülerine zarar vererek ekolojik bir tehdit oluşturduğuna dair bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.

Bursa Nilüfer Mesleki Eğitim Merkezi, “Patili Dostlarımıza Ev ve Yiyecek” projesi çerçevesinde atıl durumdaki ahşap malzemeler ile ileri dönüşüm yaparak mahallemizde yaşayan kedi ve köpeklerin barınma ihtiyacı karşılandı. Çevre işletmelerden destek alarak toplanan gıda fazlalıkları ile patili dostlarımızın beslenme ihtiyaçları desteklendi. Bu projede iş birliği yapılan halk eğitim merkezinde ve okulda ayrıca sokak hayvanlarına yönelik farkındalık çalışmaları düzenlendi.

Bursa Şehit Komando Er Bahri Avcı Mesleki Eğitim Merkezi, güneş enerjisine odaklandığı “Yenilenebilir Enerji ile Ekolojik Denge” isimli projede doğadan ilham alarak doğa dostu, temiz ve kaliteli enerji temininin yollarına odaklandı. Okulda, yenilenebilir enerji konularını ele aldıkları farkındalık çalışmaları düzenlendi. Okulun çatısına güneş panelleri yerleştirildi. Kurulan bu sürdürülebilir sistem ile bilgisayar, cep telefonu ve mini buzdolabı gibi çeşitli cihazların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini güneş enerjisi ile karşılanmaya başlandı. Yenilenebilir enerji kullanımı için dayanışma kaslarımızı güçlendirildi.

Bursa İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi, tohumların yaşamın özü olduğu, insanlığın yaptığı yanlışların tohumlar üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğu düşüncesiyle gerçekleştirdiği projeye “Yaşamın Özü Tohum” ismini verdi. Projede çevre esnaftan toplanan atık ahşap malzemeleri kullanarak sekiz adet toprak havuz yapıldı ve bu havuzlar hep birlikte boyandı. Hazırlanan havuzların içini toprakla dolduruldu. Ata tohumları kullanılarak yetiştirilen salatalık, mısır, çilek, patates ve domates fideleri toprak havuzlara dikildi. Toprak havuzlarının oluşturulma süreci, ata tohumu kullanımın önemi ve yetiştiriciliği konularında farkındalık yaratmak üzere okulda bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Yetişen bitkilerden elde edilecek tohumların başkalarıyla paylaşılması için planlama yapıldı, gezegenimizin kadim geçmişini koruma kasları geliştirildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak Öğrenci Mesleki Beceri 3. Dayanışma Sergisi

Üçüncü ve son Dayanışma Sergisi 2024 yılının ilk İMEP etkinliği olarak 4 Ocak 2024 tarihinde öğretmenlerin, usta öğreticilerin, çırak öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen bir buluşma ile ziyarete açıldı. Son sergimizi ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sergimizde bulunan ilgili posterin üzerine tıkladığınızda açılan posteri inceleyebilir, emojileri kullanarak çalışmayı destekleyebilir, posterin içinde yer alan en alttaki sağdaki görselin üzerindeki “oynat” düğmesine basarak ilgili projenin videosunu izleyebilirsiniz.

Son Dayanışma Sergisi’nde Gaziantep’ten iki ayrı proje ile katılım gerçekleştiren Şahinbey MEM ile Şehitkamil MEM; Adana’dan Çukurova MEM; Hatay’dan İskenderun MEM ve Mersin’den Tarsus MEM ve Akdeniz MEM dayanışma projeleri sergileniyor. Bu sergide ayrıca deprem sonrası süreçte İMEP kapsamında yapılan çalışmalara üç başlık altında yer veriliyor.

Gaziantep Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Akıllı Bank” isimli projede halka açık alanlarda ve kamu kurumlarında mobil cihazları şarj etme sorununa sürdürülebilir ve doğa dostu bir çözüm bulunması hedeflendi. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir akıllı bank tasarlandı. Atıl durumda olan metal malzemeler kullanılarak bankın oluşturulma süreci tamamlandı. Geliştirilen akıllı bank sistemi için patent başvurusunda bulunuldu. Ayrıca akıllı bank sistemi okuldaki öğrencilere tanıtıldı. Tanıtım süreçlerinde yenilenebilir enerjinin önemine dair farkındalık çalışmaları yapıldı.

Gaziantep Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi, “Eko Çoklu Priz” isimli ikinci proje kapsamında kaçak elektrik enerjisi israfının önüne geçerek yeşil ve teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçladı. Proje kapsamında bekleme modundaki elektrikli aletlerin elektrik kullanımını sıfırlayan akıllı çoklu priz geliştirdi, bu ürüne eko çoklu priz adını verdi. Geliştirilen eko çoklu priz için marka tescil başvurunsa bulunuldu. Ayrıca ürün enerji tasarrufu ve enerjinin sürdürülebilir kullanımı konularına dikkat çekilerek okuldaki tüm öğrencilere ve okul çevresindeki işletmelere tanıtıldı.

Gaziantep Şehitkamil Mesleki Eğitim Merkezi de enerji konularına odaklandığı “Şarjım Sırtımda” projesinde güneş enerjisinin temiz ve sürdürülebilir oluşundan ilham alarak günlük hayatta sıkça kullanılabilecek bir ürün geliştirmeyi ve fosil yakıtlara bağımlılığımızı azaltmayı amaçladı. Gaziantep Şahinbey Belediyesi MEM ile yapılan iş birliği kapsamında güneş enerjisi ile çalışan şarj üniteli taşınabilir akıllı sırt çantası birlikte tasarlandı ve hayata geçirildi. Hazırlanan ürün farklı okullarda ve iş yerlerinde tanıtıldı. İki okul ekibinin birlikte inşa ettiği bu proje ile dayanışma kasları güçlendi.

Adana Çukurova Mesleki Eğitim Merkezi’nin gerçekleştirdiği “Yeşil Yardımseverlik” projesi ile çıraklık eğitiminde ekolojik sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine odaklanıldı. Sokak hayvanlarının barınma ihtiyaçlarına destek olmak için ekipteki mobilya ve iç mekân tasarımı öğrencileri ve öğretmenleri ile iş birliği yapılan işletmeden temin edilen atık ahşap ürünlerle kedi ve köpek kulübeleri hazırlandı. Erkek kuaförlüğü öğrencileri ve öğretmenleri ile bir huzurevi ziyaret edildi, arzu eden huzurevi sakinlerinin saç ve sakal kesimleri yapıldı. Kesilen scalar okul bahçesindeki ağaçların altına gömüldü. Böylece atık scalar doğaya gübre olarak kazandırıldı.

Hatay İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi gerçekleştirdiği “Geceleri Güneş Enerjisi ile Aydınlanıyoruz” isimli proje ile iklim değişikliğine dikkat çekerek yenilenebilir enerji kullanımının önemini vurgulamayı, güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı ve öğrencilerin mesleki donanımlarını güçlendirmeyi amaçladı. Okul çatısına kurulacak modüler güneş enerjisi sistemi ve fotosel röle ile hava karardığında otomatik aydınlatma sağlayacak bir sistem kurmak üzere bir grup öğrenciye teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimin ardından sistemin kurulumu sağlandı ve sistem kullanıma açıldı, böylece enerji kullanımı konusunda gezegenimiz için dayanışma kasları güçlendirildi.

Mersin Tarsus Mesleki Eğitim Merkezi ise atıl, artık ve atık malzemelerin ileri dönüşüm yapılarak tekrar kullanıma kazandırılması amacıyla “Eski Sıralar Çardağa Dönüşüyor” isimli bir proje gerçekleştirdi. Proje kapsamında okulda kullanılmayan sıra ve masalardan bir çardak yapıldı. Ekip emeği ile oluşturulan çardak okul bahçesine kurum dışından görülebilecek bir alana yerleştirildi. Bu uygulama ile sürdürülebilirlik prensiplerinin mesleki uygulamalarda kullanılmasına yönelik dayanışma kasları güçlendirildi.

Mersin Akdeniz Mesleki Eğitim Merkezi “Bir Damla Hayat” isimli proje ile klimalardan boşa akan suyun depolanarak bitkilere tekrar kazandırılması hedeflendi. Yapılan çalışma ile ayrıca suyun her damlasının önemine dair farkındalık yaratılması amaçlandı. Bu kapsamda güneş enerjisi ile çalışan klima suyu depolama ve ağaç sulama cihazı geliştirildi. Cihazın kullanımına dair okulda bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Cihaz okulun bahçesine yerleştirildi. Kurulan bu sürdürülebilir sistem ile okul bahçesinde bulunan bitkilerin sulanması sağlandı.

Deprem Sonrası Süreçte Günlük Yaşama Destek Oluyoruz isimli çalışmada İMEP kapsamında depremden etkilenen bölgede yaşayan bireylerin günlük yaşama dair ihtiyaçlarına sunulan destekler özetlendi. Deprem sürecinde evini ve eşyalarını kaybeden aileler için uyku tulumları, nevresim takımları ve kıyafetler dikildi. Temel gıda malzemelerini içeren kumanya paketleri hazırlandı ve ailelere dağıtıldı. Çadır ve konteyner kentlerde konaklayan ailelerin hijyen ihtiyaçlarını karşılamak üzere şampuanlar ve hijyen setleri dağıtıldı. Metal teknolojisi alanındaki öğretmenlerin ve öğrencilerin emeği ile kadın ve erkek bölümü içeren 3 set tuvalet yapıldı. Tuvaletlerin Hatay’da çadır ve konteyner kentlere yerleştirilmesi sağlandı.

Deprem Sonrası Süreçte Kişisel Bakıma Destek Oluyoruz isimli çalışmada ise depremden olumsuz etkilenen bölgede yaşayan bireylerin kişisel bakıma dair ihtiyaçlarına sunulan destekler aktarıldı. Geçici konaklama merkezlerinde, çadır ve konteyner kentlerde kişisel bakım alanları oluşturarak bu alanlara kişisel bakım donanımları yerleştirildi. Kurulan kişisel bakım alanlarında çocuklara, kadınlara ve erkeklere kişisel bakım hizmeti sunuldu. Tedavi gören depremzedelere ise hastanelerde kişisel bakım hizmeti verildi. Yapılan bu çalışmalarla zor günde dayanışma kasları güçlendirildi.

Deprem Sonrası Süreçte Sosyal Hayata Destek Oluyoruz çalışmasında depremden etkilenen bölgede yaşayan bireylerin psikolojik iyi olma hallerine destek sunulması amaçlandı. Depremden etkilenen küçük çocuklar ve aileleri ile kurabiyeler ve pastalar hazırlandı. Çadır ve konteyner kentlerde konaklayan kişilere hobi kursu faaliyetleri ile moral desteği sunmaya çalışıldı. Yetişkin eğitim kurslarının bir kısmında psikososyal destek oturumları gerçekleştirildi. Deprem sonrasında yaşam yerlerini değiştiren çırak öğrencilere ve ailelerine sosyal uyum çalışmaları yapıldı. İş birliği yapılan halk eğitim merkezi tarafından, eğitimlerine ara vermek durumunda olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için düzenlenen kurslara lojistik ve maddi destek sağlandı. Çırak öğrencilerin katılımı ile hazırlanan resim çalışmalarından oluşan sergiler düzenlendi. Bu sergilerde çalışmaların satışından elde edilen gelir ile depremzedelere destek olundu.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrenci yetiştiren ve yetiştirebilecek olan işletmeler

KOBİ’ler ve işletmeler ulusların ekonomik varlıklarını sürdürme, nitelikli meslek alanları oluşturma, kalifiye işgücünün yetişmesi, mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması ve sektörlerin ayakta kalabilmesi hususlarında hayati öneme sahiptir. Üstelik KOBİ’ler ve esnaf-sanâtkar işletmeleri çıraklık eğitiminin en önemli bileşenlerinden biridir. Çünkü çırak öğrenciler teorik eğitimlerini mesleki eğitim merkezlerinde alırken eğitim sürelerinin önemli bir kısmını uygulamalı eğitim almak üzere işletmelerde geçirirler. Bu süre zarfında çırak öğrenciler, usta öğreticilerin nezaretinde bir meslek öğrenir, başarılı olmaları halinde, 11. sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”, 12. sınıfın sonunda “Ustalık Belgesi” alırlar. Bu şekilde sektörler nitelikli meslek elemanları ile varlıklarını sürdürürken ülkemiz de rekabet gücünü artıracak insan kaynağına sahip olmaktadır. O nedenle, KOBİ’ler ve işletmeler İMEP’in hedef gruplarından birini oluşturmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrenciler çalışan sayısına dâhil edilir mi?

Neden? Mesleki eğitim kurumlarına kayıtlı çıraklar öğrencidir, çalışan değildir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 11. maddesi gereği çıraklar öğrenci statüsünde olduklarından işletmede çalışan sayısına dâhil edilmezler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak Öğrenciler Sanat Etkinliğinde Buluştu

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde yürütülen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) kapsamında Nisan ayında Ankara Siteler Mesleki Eğitim Merkezi’nde çırak öğrencilerle sanat etkinliği gerçekleştirildi. Suriyeli ve Türk çırak öğrencilerin bir arada katıldığı etkinlikte, gençler “ev, eğitim ve gelecek” konusunda duygu ve düşüncelerini çalışmalarına yansıttı. Bazı öğrenciler kile şekil vererek heykeller yaparken, diğerleri evlerinin, okullarının, köylerinin resmini yaptı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak Öğrenciler Seslerini 1. Çırak Öğrenci Forumu’nda Duyurdu

Çırak Öğrenciler Seslerini 1. Çırak Öğrenci Forumu’nda Duyurdu


Türkiye’de ilk defa çırak öğrencilerin katılımcı süreçlerle çıraklık eğitim sistemine yönelik konuları ele aldıkları Çırak Öğrenci Forumu etkinlikleri Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı, kısa adıyla İMEP’in en kilit faaliyetlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen İMEP kapsamında, Çırak Öğrenci Forumlarının ilki 21-22 Ekim 2021 tarihlerinde pandemi koşulları sebebiyle özel olarak geliştirilen dijital forum platformunda gerçekleştirildi. İlk forumun sloganı “Çırak Öğrenci Forumu için İnisiyatif Al, Kendini İfade Et, İş Birliği Yap!” oldu.

  1. Çırak Öğrenci Forumu’na 12 ilde faaliyet gösteren 36 mesleki eğitim kurumundan 65 lider öğrenci, 35 lider öğretmen ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nden 9 temsilci, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ve Türkiye Sanatkârları Konfederasyonu’ndan9 temsilci, İMEP’ten 14 ekip üyesi ile AB Türkiye Delegasyonu’ndan 3 temsilci katıldı. Bu platforma çevrim içi katılan 65 çırak öğrenci eğitim süreçlerindeki zorlukları ve fırsatları tartıştı, uzman eğitmenler eşliğinde uyuşmazlık yönetimi ve iletişimdeki temel prensipler konularını irdeledi, platform içinde eğlenceli etkinliklere katıldı ve geleceğe yönelik eylem planı oluşturdu.
  2. Çırak Öğrenci Forumu sonuç raporuna  buradan ulaşabilirsiniz.

Forumun ilk gününde;

  • Açılış,
  • İlham Veren Hikâyeler
  • Bugüne Kadar Neler Yaptık?
  • Çırak Öğrencilik Hakları
  • Uyuşmazlık Yönetimi ve İletişim Eğitimi
  • Online Bileklik Atölyesi
  • Gün Sonu Değerlendirmesi

başlıkları altında 7 oturum gerçekleştirildi.

Öğrencilerin aktif katılımlarının hedeflendiği ikinci günde ise;

  • İlk Günün Özeti ve Yarışma Zamanı
  • Çıraklık Eğitimi Süreçlerindeki Zorluklar
  • Çıraklık Eğitiminin Fırsatları
  • Sonraki Adımla ve Eylem Planı Oluşturma
  • Değerlendirme
  • Kapanış

oturumları yapıldı.

1.Çırak Öğrenci Forumu’na dair katılımcıların görüşlerini 3 kelime ile özetlemeleri istendi, bildirilen kelimelerden aşağıdaki kelime bulutu oluşturuldu: 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrencilere ödenen ücret işletme gideri olarak gösterilebilir mi?

Çırak öğrencilere ödenen ücretler her türlü vergiden muaftır. Ayrıca çırak öğrencilere ödenen ücretler bordro ile muhasebeleştirilerek diğer çalışanlara ödenen maaşlarda olduğu gibi işletme personel giderleri kapsamında değerlendirilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrencilere ödenen ücretlere dair devlet teşvikleri ne sıklıkta ve ne şekilde işletmelere geri ödenir?

Çırak öğrencilere ödenen ücretlerin banka aracılığı veya bir tutanak ile ödenmesi durumunda çalışan sayısı 20’den az olan işletmelerde çırak öğrenciye ödenen ücretin 2/3’ü, çalışan sayısı 20’den fazla işletmelerde de 1/3’ü devlet teşviği olarak işletmelere her ay geri ödenir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrencilerin eğitimi sürecinde usta öğreticilere ne tür sorumluluklar düşer?

Usta öğreticiler mesleki eğitim merkezleri tarafından kendilerine verilecek olan iş yeri uygulamalı eğitim yıllık planı kapsamında çırak öğrencilerin beceri eğitiminin planlanmasından, uygulanmasından, değerlendirilmesinden ve geliştirilmesinden sorumludur. Usta öğreticiler bu çalışmaları, işletmenin imkânlarını ve mesleki eğitim kurumlarında sunulan teorik dersleri de dikkate alarak koordinatör öğretmen ve/veya ders öğretmeniyle uyum içinde yürütürler. Usta öğreticiler eğitim sürecinde öğrencilere işletmenin genel işleyişi, üretimi, iş akışı, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi verir. Usta öğreticiler ayrıca, beceri eğitiminde öğrencilerin ve mesleğin özelliğine göre öğrencilerin gerçekleştirdiği temrin, iş, proje, deney veya hizmetlerin “İşletmelerde Mesleki Eğitim İş Dosyası” üzerinden izleme ve değerlendirilmesini yapar, oluşturduğu dosyayı kalfalık ve ustalık sınavlarında kullanılmak üzere ilgili sınav komisyonuna teslim ederler. Bunlara ek olarak usta öğreticiler öğrencilerin her dönem sonunda beceri eğitimlerini değerlendirerek değerlendirme notlarını kendilerine verilen forma işleyip koordinatör öğretmene teslimini gerçekleştirirler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çırak öğrencilerin işletmedeki hakları nelerdir?

Çırak öğrenciler her yıl yürürlüğe giren eğitim-öğretim yılı takvimine bağlı olarak haftada en az bir gün teorik eğitimlerini almak üzere mesleki eğitim merkezlerine yani okula gitme hakkına sahiptir. Çırak öğrenciler okula gittikleri günlerde, resmi tatillerde ve dini bayramlarda ücretli izinli sayılırlar. Çırak öğrencilerin, teorik eğitimin sürdüğü eğitim-öğretim süresinin dışında, her yıl bir ay ücretli izin hakları bulunur. Ayrıca, mazereti kabul edilen çırak öğrencilere mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün görüşü alınarak bir ay ücretsiz izin verilebilir. Çırak öğrenciler tüm öğrencilik haklarından yararlanabilir. Çırak öğrenciler günde 8 saatten fazla ve vardiyalı çalıştırılamazlar. İşletmelerde Mesleki Eğitim/Staj Sözleşmesi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çırak öğrencilerin asgari ücretin % 30’undan az olmamak üzere aylık ücret alma hakkı bulunur. Çırak öğrenciler iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve diğer hastalıklara karşı sigorta haklarını çıraklık eğitimi sözleşmesinin yürürlüğe girmesi ile ek bir başvuruya ihtiyaç duymaksızın kullanmaya başlarlar.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi boyunca çırak öğrencinin aldığı ücret aile gelirine eklenerek ailenin aldığı yardımların kesilmesine sebep olur mu?

Çıraklık eğitimi kapsamında çırak öğrencilerin aldıkları ücret ödemesi aile gelirine eklenmez. Dolayısıyla ailenin aldığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Yardımı, Yeşilkart ve Sosyal Uyum Yardımı (Kızılaykart) gibi desteklerin bu gerekçeyle kesilmesi söz konusu olamaz.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi boyunca ne kadar ücret alınır?

6899 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu – 21.12.2021 tarihli değişikliği gereğince 9-10-11. sınıf öğrencileri net asgari ücretin %30’undan az olmamak, 12. sınıf öğrencileri net asgari ücretin %50’sinden az olmamak kaydıyla uygulamalı eğitim gördükleri işletmeden ücret alırlar. İşveren ödemeyi çırak öğrencinin kendisine olmak üzere banka üzerinden veya elden yapar.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık Eğitimi Broşürü

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık Eğitimi Dörtlü İş Birliği Posteri

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi hangi kurumlar bünyesinde verilmektedir?

Çıraklık eğitimi, mesleki eğitim merkezleri ve mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında verilmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi nedir?

Çıraklık eğitimi, örgün mesleki eğitim seçeneklerinden biridir. Bu eğitim seçeneğinde öğrenciler ilgili mesleğin teorik eğitimlerini okulda, uygulama eğitimlerini de tecrübeli usta öğreticilerin gözetiminde işletmede alırlar. Çıraklık eğitiminden mezun olanlar zorunlu 12 yıllık eğitimi de tamamlamış olurlar.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi sunan işletmelerin ne tür sorumlulukları vardır?

Çıraklık eğitimi sunan işletmelerin; çırak öğrencinin uygulamalı eğitiminden sorumlu olacak şekilde usta öğretici görevlendirmek, çırak öğrenciyi mesleği ile ilgili işlerde görevlendirmek, mesleği ile ilgili uygulamalı eğitim programını eksiksiz uygulayarak çırak öğrenciyi kalfalık sınavlarına hazırlamak, çırak öğrencinin açılacak ilk kalfalık sınavına girmesini sağlamak, uygulamalı sınav için gerekli ortamı ve malzemeyi sağlamak yönünde sorumlulukları vardır. İşletmeler ayrıca çırak öğrencinin mesleki yeterlilikler çerçevesinde kazanımlarını takip etmek üzere iş yerinde yapmış olduğu üretim, imalat, hizmet, proje ve temrinleri “İşletmelerde Mesleki Eğitim İş Dosyası” belgesinde ilgili yerlere bilgi yazarak izlenmesinden ve değerlendirilmesinden, her dönem sonunda uygulamalı eğitim dönem sonu değerlendirme notunu ve aylık işletme devamsızlıklarını mesleki eğitim merkezine bildirmekten sorumludur. Çıraklık eğitimi sunan işletmelerin sorumlulukları kapsamında aynı zamanda çırak öğrencinin millî, ahlâkî, insanî ve manevî değerlerinin geliştirilmesine yardımcı olmak üzere destek sağlamak da yer alır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi sunan kurumların iletişim bilgilerine nasıl ulaşılabilir?

Çıraklık eğitimi sunan kurumların iletişim bilgilerine ulaşmak için https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/orgun-ogretim-kurumlari adresi ziyaret edilebilir. Sayfada bulunan il/ilçe bilgileri belirlendikten sonra kurum türü olarak “Mesleki Eğitim Merkezi” seçimi yapılarak ulaşılabilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimi sürecinde sözleşme imzalanan işletmeyi aynı meslek dalında başka bir işletme ile değiştirmek mümkün müdür?

Çırak öğrenci ile işletme arasında imzalanan sözleşme, mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün onayının ardından yürürlüğe girer. İşletme değişikliği, imzalanan sözleşmenin ilgili maddelerine göre yapılabilir. Ancak karşılıklı anlaşarak sözleşme feshi de yapılabilir. Fesih sonrası çırak öğrencinin 15, zorunlu hallerde 30 gün içerisinde yeni bir işletme ile sözleşme yapması gerekmektedir. Bu süre içerisinde sözleşmenin gerçekleşmemesi öğrencinin okul kaydının silinmesi ile sonuçlanır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitiminde haftada kaç gün okulda ve işletmede eğitim alınır?

Çırak öğrenciler, mesleğin özelliğine göre haftada en az bir gün mesleki eğitim merkezinde genel ve mesleki teorik eğitim görürler. Kalan iş günlerinde ise sözleşme imzaladıkları işletmelerde uygulamalı eğitimlerini sürdürürler. Mevsime göre özellik arz eden mesleklerde teorik ve pratik eğitim belirli aylarda toplu olarak yapılabilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitiminde hangi meslek dallarında eğitim alınabilir?

Çırak öğrenciler 34 alan altında bulunan 184 meslek dalı arasından ilgi ve yeteneklerine en uygun olan bir dalda eğitim alabilirler. Meslek dallarına ilişkin bilgi http://www.megep.meb.gov.tr/?page=ogretmenKilavuzu adresinden edinilebilir. Meslek seçiminde yönlendirme ve rehberlik için mesleki eğitim merkezlerinden yardım istenebilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık Eğitiminde Sosyal Uyum Etkinlikleri Sanat ile Buluşuyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, programın uygulama illerindeki İl Millî Eğitim temsilcileri, çıraklık eğitimi verilen okulların ilgili öğretmenleri ve İMEP yerel il koordinatörleri “Sosyal Uyum Etkinliklerinin Değerlendirilmesi, Deneyim Paylaşımı ve Planlama Çalışması” kapsamında 12-13 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara’da buluştu.

İki gün süren etkileşimli toplantının eğitmen kadrosunda Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Füsun Akarsu, Beden Müzisyeni Ayşe Akarsu ve Müzisyen Miray Eslek yer aldı. Çalışmada, İMEP kapsamında hâli hazırda gerçekleştirilen sosyal uyum faaliyetlerinin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerinin değerlendirilmesinin yanı sıra, beden perküsyonu da dahil olmak üzere pek çok farklı sosyal uyum etkinlik seçenekleri interaktif oyunlarla katılımcılarla paylaşıldı. Programın ilerleyen süreçlerinde sosyal uyum etkinliklerinde uygulanmak üzere sanatla uyum yaklaşımı aktarıldı, örnekler üzerinden deneyim paylaşımı yapıldı.

İMEP’in temel çıktıları arasında gençlerin ve yetişkinlerin eğitim ve çalışma hayatlarındaki sosyal uyumun güçlendirilmesi hedefi de yer alıyor. Program süresince sosyal uyum faaliyetleriyle 36.800 kişiye ulaşılması hedefleniyor ve gerçekleştirilen etkinlikler Ağustos sonu itibariyle ile farklı illerde 6.994 katılımcıya ulaşıldı. Katılımcıların %27’sini kadınlar ve %35’ini Suriyeliler oluşturdu.

İMEP Sosyal Uyum Faaliyetlerinin Prensipleri

Sosyal uyum faaliyetleri düzenlenirken, etkileşimi başlatacak ve sürdürecek zaman ve mekânın oluşturulması; toplum içi ilişkilerin güçlendirilmesi, kendine güvenin, becerilerin, fırsatlara erişimin güçlendirilmesi; farklılıkların tanınması ve kabul edilmesi, gönüllü katılımın sağlanması ve engellerin üstesinden gelinmesi; katılımcılık ve geribildirimin önemi ve birlikte eğlenmenin önemi prensipleri ön plana çıkıyor.

İMEP kapsamında gerçekleştirilmekte olan sosyal uyum etkinlikleri, önümüzdeki dönemde yeni bileşenler ve yeni paydaşlar eklenerek uygulanmaya devam edecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitiminde yer alan teorik ve uygulamalı eğitim nedir?

Teorik eğitim, mesleki eğitim merkezlerinde haftada en az bir gün yüz yüze yapılan eğitimdir (*). Uygulamalı eğitim ise haftanın diğer günlerinde iş yerinde usta öğretici nezaretinde uygulamalı olarak yapılan eğitimdir. İş yerinde verilen eğitim mesleki eğitim merkezinin görevlendirdiği koordinatör öğretmenlerce izlenir ve denetlenir. *Çırak öğrencilerden diploma programı telafi eğitimlerine katılanlar aldıkları fark dersleri tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında yüz yüze eğitim yoluyla akşam ve/veya hafta sonu yapılabilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine başvuru adımları nelerdir?

nbsp;En yakın mesleki eğitim merkezine giderek bilgi alın: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/orgun-ogretim-kurumlari  İlgi ve yeteneklerinize göre eğitimini alacağınız mesleği belirleyin: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/mesleki-egitim-videolari/  Seçtiğiniz meslek dalında faaliyet gösteren bir işletme ile sözleşme yapın. Sözleşmenizi işletme yetkilisi, veliniz ve kendiniz imzaladıktan sonra eğitim alacağınız mesleki eğitim merkezine teslim edin. Mesleki eğitim merkezinde teorik, işletmede uygulamalı eğitime başlayarak mesleğinizi edinmeye başlayın. 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine kaydolan kişinin herhangi bir ücret ödemesi gerekiyor mu?

Çıraklık eğitimi devlet tarafından desteklenen ücretsiz bir örgün eğitim seçeneğidir ve bu eğitimi alan kişilerin mesleki eğitim merkezlerine ya da iş yerlerine herhangi bir ücret ödemesi gerekmez.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine kayıt için gerekli belgeler nelerdir?

  • Öğrenim belgesi (*) 
  • Kimlik kartı fotokopisi İşletme ile imzalanacak olan sözleşme (MEM’den temin edilebilir) 
  • Fotoğraf 
  • (*) Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ortaokul mezuniyetini belgelendirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır:
    • En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendirebilenler için: Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavında başarılı olduğu veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir, 
    • En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendiremeyenler için: Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine kayıt olan öğrenciler mutlaka bir işletmede çalışmak zorunda mıdır?

Çıraklık eğitiminin en güçlü yanı bir işletmede uygulamalı eğitim görme imkânıdır. Dolayısıyla bu eğitim türünde çırak öğrencinin sözleşme imzaladığı işletmede çalışmak suretiyle uygulamalı mesleki eğitim alması zorunludur.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine kayıt olunduğunda sigorta ne zaman başlar?

Belirlenen meslek dalında bir işletme ile sözleşme imzalanıp okula teslim edildiği günden sonraki ilk mesai günü öğrencinin sigortası başlar. Sigorta işlemleri okul tarafından yapılır. Sigorta primleri devlet tarafından karşılanır. Bu sigorta çırak öğrenciyi sadece meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı korur. Ödenen sigorta emekliliğe esas hizmetten sayılmaz.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine kayıt yaptırmak için İMEP’e başvuru yapılabilir mi?

Çıraklık eğitimi kayıtları İMEP’e yapılmamaktadır. Çıraklık eğitimi için mesleki eğitim kurumlarına başvurmak ve kayıt yaptırmak gereklidir. İMEP 12 ilde 36 mesleki eğitim kurumunda çıraklık eğitiminin hizmet sunma kapasitesini çeşitli faaliyetlerle desteklemektedir. İMEP’in desteklediği kurumlarının listesi için http://imep.org/programortagi/ adresi ziyaret edilebilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine kimler kayıt olabilir?

Çıraklık eğitimine; 

  • Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirenler (*)
  • Lise ve dengi okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar, 
  • Yükseköğrenim okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek dallarında bir işletme ile sözleşme imzalamaları halinde kayıt olabilirler.
  • Lise ve üstü kademedeki eğitim kurumlarından ayrılanlar daha önce almış oldukları eğitim seviyesine göre mesleki eğitim merkezlerine müracaat ederek durumlarına uygun ara sınıflarda eğitimlerine başlayabilirler. Çıraklık eğitiminde üst yaş sınırı yoktur.   Açık lise/yükseköğretim okullarında kayıtlı öğrenciler de eğitimlerine mesleki eğitim merkezlerinde çırak öğrenci olarak devam edebilirler. 
  • (*) Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ortaokul mezuniyetini belgelendirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır:  
    • En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendirebilenler için: Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavında başarılı olduğu veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir, 
    • En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendiremeyenler için: Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimine ne zaman kayıt olunur?

  • Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim-öğretim yılı başlamadan önce yayımlanan “ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takvimi” belgesinde belirtilen tarihlerde kayıt yaptırabilirler. 
  • Merkezi yerleştirme sistemi ile belirlenen tarihlerde okullara kayıt yaptırmayanlar/yaptıramayanlar istedikleri zaman yani yılın on iki ayında çıraklık eğitimine kayıt yaptırabilirler.
  • Lise ve dengi okullarda halen okuyan öğrenciler eğitim gördükleri okul müdürlüklerinden alacakları öğrenci belgesi ile kayıt olmak istedikleri mesleki eğitim merkezine müracaatları sonrası nakil işlemlerini yılın on iki ayında yaptırabilirler.
  • Lise ve dengi okullar ile yükseköğretim okulları ara sınıflardan ayrılanlar ya da mezun olanlar yılın on iki ayında kayıt yaptırabilirler. 
  • Yaşı 18’den büyük olup bir eğitim kurumuna devam etmeyen ve bir işletmede çalışanlar yılın on iki ayında çıraklık eğitimine kayıt olabilmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezlerine, bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıranların eğitimleri mevcut sınıflarında devam eder. Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitimini tamamlayanlar hangi belgeleri alabilir?

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören çırak öğrenciler 11. sınıfın sonunda yapılan kalfalık sınavlarında başarılı olmaları ve başarısız derslerinin bulunmaması durumunda kalfalık belgesi; kalfalar ise yapılan ustalık sınavlarında başarılı olmaları ve başarısız derslerinin bulunmaması durumunda ustalık belgesi alırlar.Ustalık belgesini almaya hak kazanmış MEM öğrencileri, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek fark derslerini mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenecek yüz yüze eğitim programları veya açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmaları halinde meslek lisesi diploması alabilmektedir.Ustalık belgesi olanlar için düzenlenen 40 saatlik iş pedagojisi kurs programında başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitiminin işletme ayağı nasıl yürütülür?

Çırak öğrencilerin işletmedeki uygulamalı eğitimi, belirli bir döneme bağlı kalmaksızın işyeri, veli ve mesleki eğitim merkezi tarafından imzalanan İşletmelerde Mesleki Eğitim/Staj Sözleşmesi ile başlar. Çıraklar işletmede öğrenci statüsündedir. İşletmeler, faaliyet gösterdikleri meslek alanında/dalında, çırak öğrencilere üç yıl çıraklık ve bir yıl ustalık dönemi olmak üzere usta öğretici nezaretinde uygulamalı eğitim verirler. Çırak öğrenciler eğitim-öğretim dönemlerinde en az haftada bir gün olmak üzere teorik eğitim almak için mesleki eğitim merkezlerine devam ederler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitiminin işletmeler için ne tür faydaları vardır?

Sektörlerin geleceği ve işletmelerin sürdürülebilirliği açısından çıraklık eğitimi nitelikli insan kaynağı sağlama yönünden önemli faydalar sağlar. İşletmelerin ihtiyaçları çerçevesinde kendi nitelikli çalışanlarını yetiştirmesi çıraklık eğitimi ile mümkündür. Çıraklık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler nitelikli işlerin gerektirdiği mesleki yeterlilik belgelerine sahip olurlar, dolayısıyla nitelikli çalışan olarak sektörlerine katkıda bulunurlar. Çırak öğrencilerin iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve diğer hastalıklara karşı sigorta primleri devlet tarafından karşılanır. Çırak öğrencilere ödenen ücretler her türlü vergiden muaftır. Çırak öğrencilere asgari ücretin en az %30’u kadar ücret ödeme zorunluluğu olan işletmeler bu ücretin, çalışan sayısı 20’den az olan işletmelerde 2/3’ünü, çalışan sayısı 20’den fazla işletmelerde de 1/3’ünü devlet teşviği olarak geri alırlar.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çıraklık eğitiminin süresi ne kadardır?

Ortaokuldan mezun olan ve 9. sınıftan itibaren çıraklık eğitimine başlayan öğrenciler için eğitimin süresi kalfalık için 3 yıl, kalfalıktan sonra ustalık için 1 yıl olmak üzere toplam 4 yıldır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çocuk İşçiliği ile Mücadele İzmir Farkındalık Toplantısı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” çocuk işçiliği ile mücadele çalışmaları kapsamında İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) ve İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde “Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Farkındalık Toplantısı 26 Eylül’de İzmir’de düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını İESOB Başkan Vekili Ali Üstün gerçekleştirdi. Konu uzmanının çocuk işçiliğinin olumsuz etkilerini İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği üyeleri ile paylaştığı toplantıda, İMEP okullarından lider çırak öğrenciler okul idarecilerine ve uygulamalı eğitim aldıkları işletmelere sahiplerine seslerini duyurdu. Lider öğrenciler yaptıkları sunumda ustalığa giden yolda çırak öğrenci olarak hak ve sorumluluklarının farkında olduklarını dile getirdi. Öğretmenlerinin ve usta öğreticilerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlandıklarının altını çizdiler, bireysel ve kültürel farklılıkların onları zenginleştirdiğini belirttiler. Çırak öğrenciler aldıkları eğitimin bilinciyle “daha gelişmiş bir toplum için biz de varız” dediler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Compendium

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Covid-19 Araştırma Özeti-16.12.2020

Dosya Boyu: 0.85 MB

Covid-19 salgınının İMEP’in merkezinde yer alan çıraklık eğitimine ne tür etkileri oldu?

İMEP ekibi, Covid-19 salgınının çıraklık eğitimine etkisini ele almak üzere çıraklık eğitiminin farklı bileşenlerini temsil eden 1187 katılımcı ile kapsamlı bir araştırma çalışması gerçekleştirdi. Salgının 15 Mart-1 Haziran 2020 dönemini ele alan araştırmanın Türkçe özet raporuna erişmek için http://imep.org/yayinlarimiz/ adresi ziyaret edilebilir. Raporun İngilizcesine erişmek için http://imep.org/EN/yayinlarimiz/ linki kullanılabilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Çukurova

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Demokrat Kocaeli

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Deprem Sürecinde Dayanışma-Günlük Yaşama Destek

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Deprem Sürecinde Dayanışma-Kişisel Bakıma Destek

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Deprem Sürecinde Dayanışma-Sosyal Hayata Destek

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Derince Ekspres

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Devlet Katkısı Ödemeleri Hakkında Duyuru

Meslekî Eğitim Merkezleri Öğrencileri İçin Devlet Katkısı Ödemeleri

Mesleki Eğitim Merkezi programı öğrencilerinin kayıt olacakları meslek alanlarına ilişkin devlet katkısı ödemelerinde güncellemeler yapılmıştır. Aşağıda, bu kapsamda yapılan değişiklikler ve geçerli olan detaylar sunulmuştur:

Devlet Katkısından Yararlanacak Alanlar

Mesleki Eğitim Merkezi Örgün Eğitim Programları İçin

1 Ekim 2023 tarihinden itibaren, aşağıdaki meslek alanlarında eğitim gören ve 22 yaşını dolduruncaya kadar öğrenim görecek öğrenciler Devlet katkısından yararlanacaktır:

1

 Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi

2

 Bilişim Teknolojileri

3

 Denizcilik

4

 Elektrik- Elektronik Teknolojisi

5

 Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri

6

 Gemi Yapımı

7

 Gıda Teknolojisi

8

 Grafik ve Fotoğraf

9

 Harita-Tapu-Kadastro

10

 Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı

11

 İnşaat Teknolojisi

12

 Kimya Teknolojisi

13

 Kuyumculuk Teknolojisi

14

 Makine Teknolojisi

15

 Matbaa Teknolojisi

16

 Metal Teknolojisi

17

 Metalürji Teknolojisi

18

 Mobilya ve İç Mekân Tasarımı

19

 Moda Tasarım Teknolojileri

20

 Motorlu Araçlar Teknolojisi

21

 Plastik Teknolojisi

22

 Seramik ve Cam Teknolojisi

23

 Siber Güvenlik

24

 Tarım

25

 Tekstil Teknolojisi

26

 Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme

27

 Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

28

 Yiyecek İçecek Hizmetleri

Daha fazla bilgi ve detaylar için Millî Eğitim Bakanlığı’nın resmî web sitesini http://mtegm.meb.gov.tr ziyaret edebilirsiniz.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Dünya

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Dünya

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

E-MESEM Programındaki Yenilikler ve İMEP Kurumlarına Yönelik Bilgilendirme Toplantısı

Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı tarafından desteklenen Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İMEP) kapsamında 12 ildeki program ortağı 36 kurumun okul müdürleri ve müdür yardımcıları ile İMEP Merkez Ekibini ve İMEP İl Koordinatörlerini bir araya getiren “E-MESEM Sistemindeki Yenilikler ve İMEP Kurumlarına Yönelik Bilgilendirme Toplantısı” 7-9 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Korkut KOÇAK, İMEP’in çıraklık eğitimini odağa alan bir program olmasının ve mesleki̇ eğitime atfedilen değerin artırılmasına katkı sağlamasının Bakanlık açısından öneminin altını çizerek mesleki̇ ve teknik eğitimde, eği̇ti̇m-isti̇hdam-üreti̇m ili̇şki̇si̇nin güçlendirilmesine vurgu yaptı. Üç gün süren toplantıda, İMEP genel uygulama çerçevesi, Program faaliyetleri, E-MESEM programındaki yenilikler ve İMEP kapsamında kullanımı, İMEP kapsamındaki bakım-onarım faaliyetlerine ilişkin kalite kontrol ile iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgilendirmeler yapıldı. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Nazan ŞENER okul yöneticileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ege Telgraf

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ege Telgraf

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ege Telgraf

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ege Telgraf

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ege’de Yenigün

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Erişim Kiti-Çocuk ve Aile El İlanı-Arapça

Dosya Boyu: 0.58 MB

Erişim Kiti-Çocuk ve Aile El İlanı-Türkçe

Dosya Boyu: 0.29 MB

Erişim Kiti-İşveren El İlanı-Arapça

Dosya Boyu: 0.87 MB

Erişim Kiti-İşveren El İlanı-Türkçe

Dosya Boyu: 0.62 MB

Erişim Kiti-Kırmızı Akordiyon Alan Dal Listesi-Arapça

Dosya Boyu: 1.25 MB

Erişim Kiti-Kırmızı Akordiyon Alan Dal Listesi-Türkçe

Dosya Boyu: 0.31 MB

Erişim Kiti-Mavi Akordiyon Alan Dal Listesi-Arapça

Dosya Boyu: 1.25 MB

Erişim Kiti-Mavi Akordiyon Alan Dal Listesi-Türkçe

Dosya Boyu: 0.31 MB

Erişim Kiti-Yetişkinlere Yönelik Mesleki Bilgilendirme El İlanı

Dosya Boyu: 0.51 MB

Erişim Kiti-Yetişkinlere Yönelik Mesleki Bilgilendirme El İlanı-Arapça

Dosya Boyu: 0.8 MB

Esenler MEM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Fatma Aslıhan Tunçer_İMEP İlham Veren Hikayeler

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Forum Özet Çıktıları

Dosya Boyu: 4.38 MB

Forum Özet Çıktıları

Dosya Boyu: 5.4 MB

Forum Özet Çıktıları

Dosya Boyu: 5.91 MB

Fotoğraf İzin Formu

Dosya Boyu: 0.33 MB

Gazete Ulus

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Ekspress

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Güncel

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Oluşum

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Pusula

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Şahinbey Belediyesi MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Sahinbey Belediyesi MEM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Şahinbey Belediyesi MEM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Şehitkamil MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Yardım Vakfı MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gaziantep Zafer

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gebze Gazetesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gebze Mesleki Eğitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gebze Yenigün

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gebze Yenigün 2

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

GENÇ GAZETE

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

GENÇ GAZETE

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Genç Gazete

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Genze Hür Ses

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gerçek Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Göl Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gölcük Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gölcük Postası

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gözlem

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

GÜÇLÜ ANADOLU

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

GÜÇLÜ ANADOLU

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güçlü Anadolu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

GÜNBOYU

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Gündem Flaş

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güneydoğu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Güngören Mesleki Egitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Haber Ekspres

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Haber Ekspress

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Haber Ekspress

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

HABERCİ MERSİN

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hakkımızda İMEP (2020-2024)

Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı-İMEP), Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu iş birliğinde Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülmektedir.

Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı tarafından finanse edilen İMEP, işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla ev sahibi toplulukların ve Suriyelilerin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Fon Kaynağı

Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı

Programın Resmi Adı

Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı

Faydalanıcı Kurumlar

  • Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), bağlı birlikler ve meslek odaları

Programın Süresi

48 Ay

Başlama Tarihi

01.01.2020

Uygulama Ortakları

  • Expertise France (Fransız Uluslararası Teknik İş Birliği Kurumu)
  • EDUSER Danışmanlık

Hedef Gruplar

  • Örgün eğitime devam etmeyen 14-17 yaş grubundaki Suriyeli ve Türk çocuklar ve gençler
  • Mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki Suriyeli ve Türk yetişkinler
  • Çırak öğrenci kabul eden ve edebilecek olan esnaf-sanatkâr işletmeleri başta olmak üzere KOBİ’ler

Programın Uygulandığı Kurumlar

  • Gençlere ve yetişkinlere çıraklık ve mesleki eğitim sunan 36 mesleki eğitim kurumu
  • Uygulama illerindeki TESK’e bağlı birlikler, ilgili alanlardaki meslek odaları ve çırak öğrenci yetiştiren/yetiştirebilecek olan işletmeler

Programın Uygulandığı İller

Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin

İMEP kapsamında;

  • 14.400 yeni çırak öğrenciye ulaşılarak 4 yıl boyunca toplam 28.800 çırak öğrenciye destek verilecektir.
  • 8.000 yetişkine ulaşılarak meslek ve beceri kursu sunulacaktır. 
  • 5.000 çırak öğrenciye mesleki danışmanlık hizmeti sağlanacaktır.
  • 12 ilde faaliyet gösteren 30’dan fazla çıraklık eğitim kurumuna ve yetişkinlere mesleki eğitim veren kuruma yönelik 350 kişilik personel eğitimi, rehber öğretmenlere psiko-sosyal destek eğitimi, çırak öğrenciler için ulaşım ve öğle yemeği katkısı, okullar için küçük ölçekli yapı işleri desteği verilecek ve eğitim araç-gereci temin edilecektir.
  • Çırak öğrencisi olan 350 işletmede çırak öğrencilerin eğitim ortamının iyileştirilmesine katkı küçük ölçekli yapı işleri desteği verilecek ve eğitim araç-gereci temin edilecektir.
  • Çırak öğrencilerin işyerindeki eğitimini sağlayan 5.000 işveren, usta öğretici ve yöneticiye yönelik işletmede çıraklık eğitimi konusunda kapasite geliştirme çalışmaları yürütülecektir.
  • Mesleki eğitim alanında aktif rolü olan yerel mekanizmalarda görevli 570 temsilciye yönelik eğitim çalışmaları sunulacaktır.
  • 5.000 Suriyeli genç ve yetişkine Türkçe konuşma ve dil eğitimi desteği verilecektir.
  • 3.400 kişiye kariyer becerileri, İŞKUR’a kayıt, mevcut becerileri belgelendirme, iş kurma konularında danışmanlık ve destek hizmeti sağlanacaktır.
  • Çırak öğrencilerin seslerini duyuracağı ve fikir alışverişinde bulunacağı 4 “Çırak Öğrenci Forumu” düzenlenecektir.
  • Çırak öğrencilere yönelik 3 mesleki beceri yarışması ve 1 iş kurma fikri yarışması düzenlenecektir.
  • 36.800 kişiye eğitim ve iş ortamında sosyal uyum becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlik gerçekleştirilecektir.
  • 80.000 kişiye yönelik çıraklık eğitiminin faydaları, mesleki eğitim seçenekleri, çocuk işçiliğinin olumsuz sonuçları konularında farkındalık yaratma çalışmaları ve ulusal çapta iletişim kampanyası yürütülecektir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hangi işletmeler çıraklık eğitimi verebilir?

Mesleki eğitim programları kapsamındaki alan/dallarda faaliyet gösteren ve en az bir usta öğreticilik belgesine sahip çalışanı olan işletmeler çıraklık eğitimi verebilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay Asi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay Ekspres

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay Ekspres

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay İskenderun MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay İskenderun MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay Söz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hatay’da Mesleki Eğitim Kurumlarına Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimleri Devam Ediyor

Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İMEP) kapsamında program ortağı kurumlardaki genel bilgi dersi öğretmenlerine yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri 12-14 Ekim 2021 tarihleri arasında Hatay’da düzenlendi. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Avrupa Birliği finansmanı ile Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İMEP gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri ile mesleki eğitim kurumlarının hizmet sunma kapasitelerinin güçlendirilmesini hedefliyor. Eğitim programı kapsamında; “Çıraklık eğitimi ve çıraklık eğitimi uygulama ilkeleri, iş dünyası ve çıraklık eğitimi, ergen psikolojisi ve Z Kuşağı, sosyal uyumun güçlendirilmesi, eğitimde sosyal içerme, uzaktan eğitim, kültürlerarası diyalog, sosyal uyumu destekleyici faaliyetlerin planlanması” gibi konular alanında uzman eğitmenler tarafından anlatıldı. Eğitim sonunda katılım sağlayan öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hedef Gruplarımız (2020-2024)

KOBİ’ler ve işletmeler ulusların ekonomik varlıklarını sürdürme, nitelikli meslek alanları oluşturma, kalifiye işgücünün yetişmesi, mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması ve sektörlerin ayakta kalabilmesi hususlarında hayati öneme sahiptir. Üstelik KOBİ’ler ve esnaf-sanâtkar işletmeleri çıraklık eğitiminin en önemli bileşenlerinden biridir. Çünkü çırak öğrenciler teorik eğitimlerini mesleki eğitim merkezlerinde alırken eğitim sürelerinin önemli bir kısmını uygulamalı eğitim almak üzere işletmelerde geçirirler. Bu süre zarfında çırak öğrenciler, usta öğreticilerin nezaretinde bir meslek öğrenir, başarılı olmaları halinde, 11. sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”, 12. sınıfın sonunda “Ustalık Belgesi” alırlar. Bu şekilde sektörler nitelikli meslek elemanları ile varlıklarını sürdürürken ülkemiz de rekabet gücünü artıracak insan kaynağına sahip olmaktadır. O nedenle, KOBİ’ler ve işletmeler İMEP’in hedef gruplarından birini oluşturmaktadır.

İMEP, mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki yetişkinlere mesleki eğitim kurslarına katılmaları için yönlendirme yapacak, kurslara katılım sağlayan faydalanıcıları kayıtlı istihdama katılabilmeleri için ihtiyaç duydukları destek mekanizmalarıyla buluşturacaktır. Örneğin, yetişkinlere yönelik sunulan mesleki kurslara kadınların katılımını mümkün kılmak adına çocuk bakım sorumluğu olan kadınlara destek olmak üzere İMEP kapsamında okul öncesi öğretmenler görevlendirilecektir. Bu şekilde kadınlar mesleki becerilerini geliştirmek üzere kurslara katılım sağlarken çocuklar akranları ile birlikte eğitim ve oyun fırsatı yakalayacak, okul öncesi öğretmenleri için istihdam olanakları oluşturulacaktır. Ayrıca İMEP, 18-45 yaş aralığındaki yetişkin faydalanıcılar arasından mesleki beceriye sahip olan ancak geçerli bir mesleki eğitim sertifikası olmayan kişileri “Önceki Öğrenmelerin Tanınması” sistemine yönlendirecek, Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu üzerinden sertifika almaları için destek hizmeti sunacaktır.

İMEP, program kapsamına alınan illerde yaşayan 14-17 yaş aralığındaki örgün eğitime devam etmeyen ve/veya lise eğitimini terk etmiş gençlere, meslekî eğitim merkezlerinde verilen örgün çıraklık eğitimi programına kaydolmaları ve zorunlu eğitimlerini tamamlamaları için destek verecektir. Bu kapsamda İMEP’in hedefi öncelikle çıraklık eğitiminin sunduğu imkânlar ve eğitime erişim haklarıyla ilgili gençleri ve ailelerini bilgilendirmek, gençlere kayıtlı istihdama katılabilmeleri için ihtiyaç duydukları meslekî becerileri çıraklık eğitimi aracılığıyla kazandırmaktır. Bunun için İMEP çıraklık eğitiminin hizmet sunma kapasitesini geliştirmek ve bu örgün eğitim seçeneğine yönelik talebin artmasını sağlamak üzere Millî Eğitim Bakanlığı ve TESK ile iş birliğinde çalışmalar yürütecektir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hidden Gem 01

Dosya Boyu: 11.46 MB

Hidden Gem 02

Dosya Boyu: 30.49 MB

Hidden Gem 03

Dosya Boyu: 55.54 MB

Hidden Gem 04

Dosya Boyu: 64.95 MB

Hidden Gem 05

Dosya Boyu: 41.3 MB

Hidden Gem 06

Dosya Boyu: 19.32 MB

Hür Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hürriyet Adana Çukurova

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hürriyet Ankara

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hürriyet Ankara

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Hürriyet İzmir

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İki Sayfa İngilizce Tanıtım

Dosya Boyu: 3.75 MB

İki Sayfalık Türkçe Tanıtım

Dosya Boyu: 3.98 MB

İletişim Kampanyası Açılış Etkinliği Duvar Boyama Atölyesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlk Kurşun

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlk Sayfa

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlk Ses

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlk Ses

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlk Ses İzmir

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlkelerimiz (2020-2024)

[imep_exec function="imep_sharebuttonmenu();"]

  • Hak Temelli Yaklaşım

İMEP kapsamında gerçekleştirilen her türlü faaliyette “hak temelli yaklaşım” esastır. İMEP kapsamında yürütülen faaliyetler hakların evrensel, bölünmez ve devredilemez olduğu kabulüne dayanır. Her bireyin toplum hizmetlerine erişim ve bu hizmetlerden eşit ve insan onuruna yaraşır biçimde yararlanma hakkı vardır. Bu bağlamda, İMEP ekibi program hedef grubundaki çocukların ve yetişkinlerin haklarına saygı duyma, haklarını koruma ve haklarının yaşama geçirilmesine katkı sağlama hedefi güder. İhtiyaç temelli yaklaşımdan farklı olarak hak temelli yaklaşımda hedef gruplardaki bireylerin evrensel hakları olduğu kabul edilir ve bu doğrultuda onlarla çalışılır.

  • Kişilerin Yüksek Yararı

Program kapsamında etkileşime girilecek çocukların ve yetişkinlerin yüksek yararı, alınacak tüm kararlara ve atılacak tüm adımlara temel teşkil eder. Dolayısıyla programın hedef grupları içinde yer alan  kişilerin görüş ve düşüncelerine gerekli önemi vermek, onlarla saygınlık ve eşit muamele temelinde ilişki kurmak, karar süreçlerine katılımlarını imkânlar dâhilinde sağlamak İMEP’in öncelikleri arasında yer alır. Özelikle çocukların yüksek yararını belirlerken onların bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişimini destekleyen tercihler yapılması İMEP uygulamalarının en öncelikli ilkeleri arasındadır.

  • Zarar Vermeme

İMEP ekibi gerçekleştirilen her türlü faaliyette “hiçbir şekilde zarar vermeme” ilkesini öncelikli olarak gözetir. Program kapsamda gerçekleştirilecek çalışmalar öncesinde olası zarar verme ihtimalleri göz önünde bulundurulur ve bu ihtimalleri bertaraf etmenin yolları aranır. Hedef gruplara özenli ve duyarlı yaklaşılması, olası bir faaliyetin kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlığına en ufak bir risk getirmesi ihtimalinde bu faaliyetten vazgeçilmesi İMEP ekibi için zorunlu bir yaklaşımdır.

  • Mahremiyetin Korunması

İMEP kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda kişilerin özel yaşamlarına saygı gösterilir. Dolayısıyla, bireylerin kimliğini doğrudan veya dolaylı biçimde ortaya koyan ad veya adresle ilgili bilgiler, kişisel ve hassas veriler içeren tüm kayıt ve belgeler, fotoğraflar, ayrıntılı tanımlamalar, üçüncü taraflarla paylaşılmaz, yayınlanmaz ve sosyal medya dâhil açık mecralarda izinsiz kullanılmaz.

  • Bireysel ve Kültürel Çeşitliliğe Saygı

İMEP ile hayata geçirilen faaliyetlerde hedef gruplara ve bireylere karşı kültürel ve bireysel farklılıkları kabul eden, saygılı, kapsayıcı, her tür çeşitliliğe değer veren, tarafsız bir tutum sergilenir. Hedef grupların ve bireylerin ayrımcılığa uğramaması için çaba gösterilmesi İMEP’in temel uygulama ilkeleri arasındadır.

  • Güç Temelli Yaklaşım

İMEP ekibi, her bireyin erken yaşlardan itibaren geliştirdiği yetenekleri, becerileri, kültürel birikimi, güçlü yanları ve yaşamla baş etme becerisi olduğunu kabul eder. Bu kabulden yola çıkan program ekibi çalışmalarını hedef grupların ve bireylerin yetersizliklerinden ziyade yeterlilikleri üzerinden kurgular. Bu süreçte hedef grupların ve bireylerin kendi içlerindeki ve çevrelerindeki fırsatları ve kaynakları ortaya çıkarmalarına ve kullanmalarına olanak sağlayan çalışmalar planlar ve gerçekleştirir. İMEP uygulamalarının temelinde hedef grupların ve bireylerin güçlendirilerek “iyilik halinin artırılması” hedeflenir.

  • Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı

Genç kızların ve kadınların İMEP faaliyetlerine katılımını artırmayı hedeflemek ve bu hedefi gerçekleştirmek üzere uygulamalar yapmak programın öncelikli ilkeleri arasında yer alır. Örneğin İMEP kapsamında erkek ve kız çocukları için geleneksel olarak uygun görülen mesleklere (kız çocukları için kuaförlük, erkek çocukları için marangozluk gibi) yönlendirme yapılmasından kaçınılır, her bir bireyi yetenekleri, ilgileri ve istekleri doğrultusunda değerlendirmenin yolları aranır. Toplumsal cinsiyet duyarlılığı aynı zamanda cinsiyetten kaynaklanan gereksinimlerin farkında olunmasını da beraberinde getirir. Bu yaklaşımı hayata geçirmek üzere İMEP tüm izleme ve değerlendirme çalışmalarında program çıktılarını  ve katılımcıların karşılanan ihtiyaçlarını cinsiyet kriterine göre de ele alınacaktır.

  • Kanıt Temelli Yaklaşım

İMEP’te gerçekleşen bütün faaliyetlerin kurgusu kanıt temelli yaklaşım ilkesine dayanır. Gerçekleştirilen tüm çalışmalar ve sunulan tüm hizmetler  kanıt temelli yöntemlerle öncelikle hedef grupların ve bireylerin gereksinimlerine göre kurgulanır. Daha sonra hizmetler sunulurken ve sonrasında  yarattığı etki toplanan veriye dayalı olarak  değerlendirilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İlkokul mezunu yetişkinler çıraklık eğitimine kayıt olabilir mi?

İlkokul mezunu yetişkinler çıraklık eğitimine kayıt olamazlar. Açık ortaokul yoluyla ortaokulu tamamladıktan sonra çıraklık eğitimine kayıt yaptırılabilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP – İŞ FİKRİ YARIŞMASI DUYURUSU

İMEP kapsamında 12 ilin 36 pilot kurumuna yönelik olarak çırak öğrencilerin yenilikçi iş fikirleri geliştirmelerini amaçlayan İş Fikri Yarışması düzenlenmektedir.

İMEP kapsamındaki mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrenciler, kurumlarında oluşturulacak takımlarla iş fikri yarışmasına katılarak hediye çeki ödülü kazanabilirler. 27-28-29 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan final etkinliğine 12 takımın kabul edileceği iş fikri yarışmasına katılmak için sen de ekibini kur, hemen başvur ve büyük ödülü kazanma şansı yakala!

İş Fikri Konu Başlıkları Neler?

İş Fikri Yarışması Başvuru Şartları

İş Fikri Yarışması Ödülleri

Dereceye giren ilk 3 takımda yer alan öğrencilere teknoloji temelli ürünler içeren ödüller verilmesi planlanmaktadır.

ÖNEMLİ TARİHLER

4 Aralık 2023 – 4 Ocak 2024: İş fikri yarışmasının duyurusunun yapılması ve başvuruların alınması

5-15 Ocak 2024: Ön eleme süreci

16-19 Ocak 2024: Final etkinliğine katılmaya hak kazan takımların duyurulması

27-28-29 Şubat 2024: Final etkinliği

İdari elemeyi geçen başvuruların/iş fikirlerinin değerlendirme kriterleri

No Kriter Maksimum Puan
1 Fikrin proje kapsamında istenilen sürdürülebilirlik, sosyal etki ve kapsayıcılık konu başlıkları ile ilişiği 10
2 Fikrin yenilikçi olması 10
3 Fikrin uygulanabilirliği 10
4 Fikrin özgünlüğü 10
5 Takımın fikirle ilişiği ve uyumu 10
6 Fikrin ticarileşme potansiyeli 10
7 Fikrin bir gelir modeline sahip olması 10
8 Fikrin gelişime açık olması 10
9 Problemin ve çözümün birbiriyle uyumu 10
Toplam 90

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP 1 Kapanış Etkinliği

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP 2. Yönlendirme Komitesi Toplantısı Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği FRIT fonu ile desteklenen Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İMEP) 2.Yönlendirme Komitesi Toplantısı 26 Mayıs 2021 tarihinde dijital platformda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmaları Cumhurbaşkanı Yardımcılığı FRIT Ofisi adına Koordinatör Özlem Sıla TALAY, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreter Vekili Çetin DEMİRKAZIK, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Dr. Recep ALTIN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu FRIT Bölümü Başkan Yardımcısı Dimitrina KARAYOTOVA, Expertise France İstikrar ve Dayanıklılık Bölümü Başkanı Laurent MARION tarafından gerçekleştirildi. Expertise France Ekip Lideri Dr. Fatma ÖZDEMİR ULUÇ programa yönelik ilerlemeleri ve geleceğe yönelik planlamaları konu alan sunum yaptı. Toplantıda EDUSER’den İMEP Modül Lideri 1 ve Saha Koordinatörü İzzet ÇEVİK çıraklık eğitimine yönlendirme çabalarını anlattı ve erişim çalışmaları konusunda güncel bilgi paylaştı. Soru cevap bölümünden sonra genel değerlendirmede katılımcı kurumlar ile yerel iş birliğine yönelik çağrı yapılarak toplantı sona erdi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı

Avrupa Birliği FRIT fonu ile desteklenen Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İMEP), 3.Yönlendirme Komitesi Toplantısı 25 Kasım 2021 tarihinde dijital platformda gerçekleştirildi. Toplantıda, Programın etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesi için İMEP’in hedefleri ile uyumlu çalışmalar gerçekleştiren kurumların temsilcilerinin deneyimlerinden faydalanılması ve görüş alışverişinde bulunulması hedeflendi. Toplantının açılış konuşmaları Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına Eğitim Politikaları Daire Başkanı Dr. Recep ALTIN, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Yasemin ERTEKİN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyoekonomik Kalkınma Programı adına Program Yöneticisi Feyhan EVİTAN CANBAY ve Expertise France adına Barış, İstikrar ve Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Julien SERRE tarafından gerçekleştirildi. Expertise France Ekip Lideri Dr. Fatma ÖZDEMİR ULUÇ ve EDUSER Program Koordinatörü Aişe AKPINAR programa yönelik ilerlemeleri ve geleceğe yönelik planlamaları konu alan ortak bir sunum yaptı. Ekim ayında gerçekleştirilen ilk Çırak Öğrenci Forumu ve arka plan çalışmaları “Çırak Öğrencilerin Sesi” başlığıyla katılımcılar ile paylaşıldı. Soru cevap bölümünden sonra genel değerlendirme yapılarak toplantı sona erdi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP 4. Yönlendirme Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi

Avrupa Birliği FRIT fonu ile desteklenen Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İMEP), 4.Yönlendirme Komitesi Toplantısı 24 Haziran 2022 tarihinde yüz yüze gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmaları Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu FRIT Bölüm Başkanı Sayın Libor CHLAD, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Korkut KOÇAK, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) adına proje Uzmanı Sayın Fuat ELVAN ve Expertise France adına İstikrar ve Dayanıklılık Bölüm Başkanı Sayın Laurent Marion tarafından gerçekleştirildi. Expertise France Ekip Lideri Dr. Fatma ÖZDEMİR ULUÇ ve EDUSER Program Koordinatörü Aişe AKPINAR programa yönelik ilerlemeleri ve geleceğe yönelik planlamaları konu alan ortak bir sunum yaptı. İMEP İletişim Sorumlusu İpek Aydın tarafından Programın İletişim Stratejisi sunumunu gerçekleştirildi.

Toplantıda, Programın etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesi için İMEP’in hedefleri ile uyumlu çalışmalar gerçekleştiren kurumların temsilcileri ile deneyim paylaşımı yapılarak görüş alışverişinde bulunuldu. Soru cevap bölümünden sonra genel değerlendirme yapılarak toplantı sona erdi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP 5. Yönlendirme Komitesi Toplantısı Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği FRIT fonu ile desteklenen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” (İMEP), 5.Yönlendirme Komitesi Toplantısı 31 Ocak 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmaları Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut KOÇAK, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreter Vekili Fatma Yasemin ERTEKİN, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı adına Makbule YALIN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyoekonomik Kalkınma Programı Yöneticisi Feyhan EVİTAN CANBAY ve Expertise France İstikrar ve Dayanıklılık Bölüm Başkanı Laurent MARION tarafından gerçekleştirildi.

Expertise France Ekip Lideri Dr. Fatma ÖZDEMİR ULUÇ ve EDUSER Program Koordinatörü Aişe AKPINAR programa yönelik ilerlemeleri ve geleceğe yönelik planlamaları konu alan ortak bir sunum yaptı. Sunumda görsel ve yazılı anekdotlarla İMEP faydalanıcılarının deneyimlerine ağırlık verildi.

Toplantıda, Programın etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesi için İMEP’in hedefleri ile uyumlu çalışmalar gerçekleştiren kurumların temsilcileri ile deneyim paylaşımı yapılarak görüş alışverişinde bulunuldu. Soru cevap bölümünden sonra genel değerlendirme yapılarak toplantı sona erdi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP 6. Yönlendirme Komitesi Toplantısı Düzenlendi

Avrupa Birliği FRIT fonu ile desteklenen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı” (İMEP), 6.Yönlendirme Komitesi Toplantısı 28 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmaları Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Ali Karagöz, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Sekreter Vekili adına Fuat ELVAN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Thomas FJENBDO ve Expertise France İstikrar ve Dayanıklılık Bölüm Başkanı Virginie ROIRON tarafından gerçekleştirildi.

Expertise France Ekip Lideri Dr. Fatma ÖZDEMİR ULUÇ ve EDUSER Program Koordinatörü Aişe AKPINAR programa yönelik ilerlemeleri katılımcılar ile paylaştılar. İMEP’ten edinilen derslerin değerlendirildiği oturumda, önümüzdeki sene hayata geçirilmeye başlanacak 2. Faz çalışmalarına ilişkin bilgi verdiler. İlgili paydaş kurum ve kuruluşların temsilcileri ile etkileşimli geçen soru-cevap bölümü ile toplantı sona erdi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Başladı!

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde yürütülen “İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP)” 1 Ocak 2020 tarihinde başladı. Program, işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla ev sahibi toplulukların ve Suriyelilerin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP BİLEKLİK ATÖLYESİ

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Çıraklık Eğitimi Videosu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Çıraklık Eğitimi Videosu – Arapça

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Çocuk İşçiliği ile Mücadele Konusunda Farkındalık Yaratıyor

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Çocuk İşçiliği ile Mücadele Konusunda Farkındalık Yaratıyor

Avrupa Birliği desteği ile yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, program uygulama illerinde çocuk işçiliği ile mücadele konusuna dikkat çeken “Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” farkındalık toplantıları düzenlendi.

Çırak öğrencilerin uygulamalı eğitim aldığı işletme sahiplerinin ve usta öğreticilerin hedef kitleyi oluşturduğu 12 toplantının son iki tanesi İstanbul ve Hatay’da tamamlandı. 23 Kasım’da düzenlenen toplantı İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve İSTESOB iş birliğinde gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz yaptı. 1 Aralık 2023’te Hatay İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve HESOB ile ortaklaşa İskenderun’da hayata geçirilen toplantının açılış konuşmaları Hatay İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Karasu ve HESOB Başkanı Aziz Fatih Yılmaz tarafından gerçekleştirildi.

“Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Toplantılarında işverenlere, çocuk işçiliğinin zararları, çocukları ekonomik sömürüye maruz bırakan ve eğitimden alıkoyan, sağlıklarını ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyen koşullar anlatıldı. Bu konuda farkındalık yaratılarak çocukları koruma çemberine almanın toplumsal bir sorumluluk olduğu vurgusu yapıldı. Ayrıca, çıraklık eğitimindeki dörtlü iş birliği aktörlerinin – çırak öğrenci, okul, aile, işveren – görev ve sorumlulukları etkileşimli olarak değerlendirildi.

Toplantıda, İMEP uygulama okullarından çırak öğrenciler sahneye çıkarak işverenlere seslendiler, çıraklık eğitiminin daha iyi koşullarla uygulanabilmesine katkı sağlamak amacıyla Çırak Öğrenci Forumlarında tespit edilen sorunlarına geliştirilen çözüm önerilerini paylaştılar. Lider çırak öğrenciler, öğrenci olduklarını hissetmek istediklerini ve öğrencilik haklarının işletme sahipleri ve okul yönetimleri tarafından gözetilmesini istediklerini dile getirdiler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Çocuk İşçiliği ile Mücadele Konusunda Farkındalık Yaratıyor (Kısa Versiyon)

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Dayanışma Dijital Sergisi Açıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in faydalanıcı ortağı olduğu ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı”, İMEP’in 1. Dayanışma faaliyetinin sanal sergisi 9 Mayıs Avrupa Günü’nde ziyaretçilerle buluştu. Avrupa Birliği’nin esaslarını oluşturan dayanışma, çok önem verdiği sürdürülebilirlik, çevre ve birlikte çalışma, sosyal uyum gibi kavramları aynı potada eriten Dayanışma faaliyeti İMEP’in en öne çıkan etkinlikleri arasında yer alıyor.

İMEP kapsamında “Çırak Öğrenci Mesleki Dayanışma Faaliyetleri” olarak uygulanan kısa adıyla Dayanışma faaliyeti, çırak öğrencilerin takımlar halinde çevreye duyarlı sosyal girişimcilik projeleri geliştirmesini ve hayata geçirmesini sağlamak amacıyla başladı. İMEP Dayanışma ekiplerinde yer alan öğrencilere, öğretmenlere ve usta öğreticilere rehberlik etmek için sürdürülebilirlik, tasarım odaklı düşünme, sosyal fayda, takım çalışması ve etkili sunum yapma konularında eğitimler verildi.

Çırak Öğrenci Mesleki Dayanışma Faaliyetleri

İlk Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti 5-7 Ekim 2022 tarihinde Ankara Kızılcahamam’da başladı. Ankara, İzmir, Kayseri ve Konya’dan gelen çırak öğrenciler, öğretmenler ve usta öğreticilerin buluştuğu eğitimde tüm içerik interaktif ve dinamik bir yapıda kurgulandı. Öğrenciler, eğitime “müşterek” kavramını öğrenerek başladılar. Renkli bir tanışma etkinliğinden sonra oyunlar aracılığıyla gezegenimizin mevcut durumuna ve sürdürülebilirliğe dair yeni bilgiler edindiler. Ana teması sürdürülebilirlik olan eğitim öncesinde öğrencilere doğaya daha az atık bırakma bilincini yerleştirmek üzere mataralar hediye edildi. Çırak öğrenciler bu mesajı hızla benimseyerek susadıklarında mataralarını kullandılar.

Dayanışma kapsamında gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin ikincisi 6-8 Aralık 2022 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirildi. Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’dan gelen çırak öğrenci, öğretmen ve usta öğreticiler buluştu. Bir önceki buluşmada olduğu gibi ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar yaptılar. Tasarım odaklı düşünürken takımlar halinde el becerilerini kullandılar ve tasarladıkları gemileri yüzdürdüler. Çalışma sonrasındaki değerlendirmede takım olmanın zorlukları ve avantajları, planlama yapmadan iş yapmanın verimsizliği, zaman yönetiminin önemi gibi konular üzerinde durdular.

Üçüncüsü 9-11 Ocak tarihlerinde Bolu Abant’ta gerçekleştirilen Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti ile Abant’ta buluşan Bursa, İstanbul ve Kocaeli takımları da yeni edindikleri bilgi ve bakış açıları ile projelerini tasarlamak ve hayata geçirmek için şehirlerine döndüler. Eğitimin sonunda, Bornova Mesleki Eğitim Merkezi’nden çırak öğrenci Hac Fayad’ın “Dayanışma’da neler öğrendin?” sorusuna verdiği cevap, öğrencilerin öğrendikleri karşısındaki şaşkınlıklarını aktarıyordu; “Gezegenimizle ilgili öğrendiğim şeyler beni çok şaşırttı, dünyaya bu kadar zarar verdiğimizi düşünmüyordum”. Çırak öğrencilerin Dayanışma Eğitimleri sonrasında aktardıklarına Cevher’in bir önceki sayısından ulaşabilirsiniz.

İMEP Dayanışma ekipleri sahip oldukları ve yeni edindikleri kapasite ile içinde bulundukları topluluk üyelerinin de desteğini alarak toplumsal fayda odaklı çalışmalar gerçekleştirmek üzere kolları sıvadı. Böylece sergiye uzanan yol, eğitimlerle başlayıp evlerine dönen takımların proje konularını belirlemesi, projeleri planlanması ve uygulaması ile devam etti. 9 Mayıs günü 1. Dayanışma Sergisi ziyaretçilerine kapılarını açtı. Dayanışma kapsamında hayata geçirilen projeleri anlatan posterlerin yer aldığı sergiyi gezmek için buraya tıklayınız.

Birinci Dayanışma Sergisi

İlk Dayanışma Sergisi’nde Ankara’dan Siteler ve OSTİM MEM, Konya’dan Ahi Evran, 100. Yıl MEM ile Aykent MTAL, İzmir’den Bornova, Karabağlar MEM ve Nevvar Salih İşgören MTAL ve Kayseri’den Osman Düşüngel ve Ayşe Baldöktü MEM takımlarının projelerini anlatan posterler ve posterin içine gömülü videolar yer alıyor.

Ankara Siteler Mesleki Eğitim Merkezi, “Maviden Yeşile: Kullanılmayan Kotlar Çantalara Dönüşüyor” isimli projeleri ile okulun tüm öğrencilerinin ve öğretmenlerinin yanı sıra okul çevresindeki bireylerin de kullanımdan çıkan kot ürünlerini yeniden kullanılmasına yönelik farkındalık yarattı. Ekip, atıl durumdaki kotlarla çantalar tasarlayıp dikerek yeniden kullanma bilinci oluşturmayı hedefledikleri örnek bir sıfır atık projesi hayata geçirdi. Bu sayede katılımcıları ve halkı toplumsal düzeyde yürütülecek sıfır atık çalışmalarına davet etti. Öyle ki, proje sürecinde 20 kilo tekstil atığı dönüştürülerek 70 tasarım çanta üretildi ve bu sayede 3,2 kilo kimyasal madde kullanımının önüne geçilerek 2 bin litre su tasarrufu yapıldı.

Ankara OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi takımı atık ayrıştırması ile geri dönüşüm yapılması ve teknolojik tasarım ve yaratım ile toplumsal bilincin arttırılması amacıyla “Atıkları Ayrıştırıyorum, Ekonomiye Destek Oluyorum” isimli bir proje geliştirdi. Proje kapsamında atıl durumdaki makine parçalarının yanı sıra 3D yazıcılarla üretilen birtakım parçalar kullanılarak 700 kilo atık ayrıştıracak kapasiteye sahip sensörlü bir atık ayrıştırma makinesi üretildi.

Konya Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi takımı ise “Patron Çırak Öğrenci” isimli bir projeye imza attı. Bu proje ile saygı, güven ve şiddetsiz iletişim konularında farkındalık oluşturarak, okullar ve işletmeler arasında iletişimi güçlendirmeyi amaçladı. İçerisinde geniş bir anket çalışması da bulunan projenin uygulamasında bilgilendirici çalışmaların yanı sıra okul ve işletmeler için görsel materyaller üretildi.

Konya 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi’nden Dayanışma ekibi enerji tasarrufu ve bilinçli elektrik tüketimi konusunda toplumsal bilinci arttırmayı amaç edinerek “Boşa Ödenen Paralar” adlı bir proje geliştirdi. Bu proje ile iş birliği yapılan iki okulun elektrik faturalarındaki reaktif ceza ödemelerinin önüne geçebilmek için “reaktif güç kompanzasyonu” yaptı. Böylece 3.200 kilowatt enerji tasarrufu yapıldı ve 7.500 TL cezalı ödemenin önüne geçildi.

Konya Karatay Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi, okul bahçesinde topraksız tarım yaparak gezegenimizle bağlarını güçlendirmeyi hedefledi. Aynı zamanda okul içine ve çevresine dağıttıkları okul gazetesi ile çabalarını duyurmayı ve sürdürülebilirliğe dikkat çekti. Projelerinin adı: “Topraksız Tarımla Tanışıyoruz, Okul Gazetemizle Fark Yaratıyoruz”. Kurdukları mini sera sistemi ile topraksız tarım yapma hedeflerini gerçekleştiren ekip, 20 kilo marul yetiştirmekle kalmayıp 2.160 litre su tasarruf etti. Kısıtlı sayıda bastırdıkları ve çoğunlukla dijital olarak paylaştıkları okul gazeteleri ile de baskı için gereken su ve kimyasal kullanımını azaltıp ve ağaç kesiminin önüne geçmeyi amaçlıyor.

İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi atık konusunun sorgulanması, toplumsal bilinci ve iş birliğini arttırmak amacıyla “Atmadan Önce Düşün, Atma Dönüştür, Destek Ol” diyerek hayata geçirdiği proje ile okula atık toplama kutuları temin edildi, bu kutuların montajı yapıldı, plastik atıklar ile ilgili bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Bu zamana kadar 50 kilo plastik atık şişe toplandı ve 2 ihtiyaç sahibi çocuk için gelir elde edildi.

İzmir Karabağlar Mesleki Eğitim Merkezi, okulun yer aldığı mahalle için sosyal fayda sağlamaya yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. Saç, tırnak bakımı ve hijyen hizmetlerine ulaşamayan küçük yaş grubu dezavantajlı çocukların saç, tırnak bakım ve hijyenlerini karşılamak için “Güzelliğinize Güzellik Katmaya Geldik” isimli projeyi hayata geçirdi. Bu çerçevede, okul çevresinde bulunan ihtiyaç sahibi çocukların tespiti sağlandı, çocuklar ve velilerin bir kısmı ile görüşüldü ve çocuk ve gençlerin saçları kesildi, şekillendirildi, el ve tırnak bakımlarını gerçekleştirildi.

İzmir’den Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenler, okul çalışanları, okula bağlı uygulamalı otelin misafirleri ve çevre esnafla dayanışma örneği gösterdikleri “Gıda Artıklarımızı Yeşil Bitkiye, Atık Yağlarımızı Sabuna Dönüştürüyoruz” isimli projeleri ile döngüsel atık sistemi kurarak toplumsal bilinç ve iş birliğini arttırmayı hedefledi. Okullarının yiyecek içecek atölyelerinde, okula bağlı uygulama oteli mutfağında ve çevrede yiyecek üretimi yapan esnafın çöpe giden çiğ gıda artıklarının çok olduğunu fark eden ekip, bu atıklardan faydalanarak çiğ gıda artıkları konusunda farkındalık çalışmaları yaptı. Ayrıca, projeleri kapsamında 70 kilo atık yağ toplayarak bu yağlardan 30 kilo sabun üretti ve solucanları da projelerine dahil ederek 130 kilo gıda atığı ile kompost yaptı.

Kayseri Osman Düşüngel Mesleki Eğitim Merkezi Dayanışma ekibi, “Al Karıştır, Yap Yakıştır” projesi ile okullarının yakınında bulunan bir özel eğitim kurumundaki özel gereksinimli öğrencilerle bir dayanışma örneği sunan bir proje geliştirdi. Öncelikle tekstil atıklarının tespitini ve tedarikini gerçekleştiren takım; bu atıkları yeniden değerlendirerek 200 kalem kutusu üretti ve ürettikleri bu kalem kutularını bir oryantasyon etkinliği sonrasında özel gereksinimli öğrencilere hediye etti. Proje sürecinde, 30 kilo tekstil atığı dönüştürüldü, 5 kilo kimyasal madde kullanımının önüne geçildi ve 3 bin litre su tasarrufu sağlandı.

Kayseri’den Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi çevre ve doğanın temiz tutulması, çevredeki canlı türlerini yaşatma ve çevrede ağaçlandırma yapma amacıyla geliştirdikleri “Çevreye, Yeşile ve Doğaya Saygı” isimli projeleriyle okuldaki öğrenciler, öğretmenler ve Kayseri’deki bir restoran çalışanlarının dayanışmasıyla su tüketimini azaltmak amacıyla iş yeri düzenlemeleri yaptı, aynı restoranda artan yemeklerin hayvan payı olarak ayrılmasını ve belediye barınakları ile işbirliği kurulmasını sağlandı. Ayrıca, bu proje kapsamında ağaç tohumları toplanarak filizlendirildi ve ardından düzenlenen bir doğa gezisi ile bu tohumlar uygun yerlere ekildi.

Dayanışma’nın tüm projeleri yüzleri gülümseten çok anlamlı çıktılar ortaya koydu. Sergimizin etkinlik alanını ziyaret etmek ve sergi salonlarımızı incelemek için lütfen tıklayınız!”

{{detay}}

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Dayanışma Videosu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Deneyim Paylaşımı ve Geri Bildirim Çalıştayı Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği desteği ile hayata geçilen, Millî Eğitim Bakanlığı MTEGM ve TESK’in faydalanıcı ortaklığında, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” İMEP kapsamında, program uygulama illerindeki yerel düzeyde Program faaliyetlerine dahil olan kurum ve kuruluşların temsilcileri ile merkezi düzeydeki Program uygulama ekibi üyelerinin katılımıyla “İMEP Deneyim Paylaşımı ve Geri Bildirim Çalıştay”ı 1-2 Haziran 2023 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.

İki gün süren çalıştayın ilk gününde Program faaliyetleri değerlendirilirken başarılar, zorluklar ve bunların nedenleri ele alındı ve yapılan çalışmalar ilişkin katılımcılar deneyimlerini paylaştı. İkinci günde edinilen dersler ışığında önümüzdeki sene hayata geçirilecek olan İMEP’in ikinci faz çalışmaları için de öneriler derlendi. Tüm tarafların aktif katılımı ile yoğun bir çalışma temposunda çalıştay tamamlandı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP faaliyetlerinden faydalanılması durumunda Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Yardımı, Yeşilkart ve Sosyal Uyum Yardımı (Kızılaykart) gibi desteklerden faydalanma hakkı kesilir mi?

Çıraklık eğitimi kapsamında çırak öğrencilerin aldıkları ücret ödemesi aile gelirine eklenmez. Dolayısıyla çırak öğrencinin sigortalı olarak çalışması ve bir gelir elde etmesi durumunda, ailenin aldığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Yardımı, Yeşilkart ve Sosyal Uyum Yardımı (Kızılaykart) gibi desteklerin kesilmesi söz konusu değildir. Diğer İMEP yararlanıcıları için maddi gelir getirici yönde herhangi bir hizmet mevcut değildir, dolayısıyla desteklerden faydalanma hakkınının kesilmesini gerektiren bir durum bulunmamaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP hangi illerde faaliyet gösteriyor?

İMEP; Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Mersin illerinde faaliyet göstermektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP hangi kurumlarda faaliyet gösteriyor?

İMEP program ortağı kurumlarının listesi https://imep.org/programortagi-tr/ adresinde yer almaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İmep İş Fikri Yarışması

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP İş Fikri Yarışması Finalistleri Belli Oldu

İş Fikri Yarışması Finalistleri Belli Oldu

İş Fikri Yarışması’na 12 ildeki 36 İMEP pilot kurumundan 26 okul, 102 takım kurarak yarışmaya başvurmuş, daha önce okullara gönderilen İş Fikri Yarışması Uygulama Çerçevesi’nde yer alan değerlendirme kriterlerine göre bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu kapsamda yapılan puanlamalar neticesinde en yüksek puan alan aşağıdaki 12 takım 27-29 Şubat 2024 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan final etabına katılmaya hak kazanmıştır.

İş Fikri Yarışması’na başvurup ilk 12 takım arasına giremediklerinden final etabına katılamayan takımlarımız girişimcilik, finansal okuryazarlık ve iş fikri sunumu konularında düzenlenecek 4,5 saatlik çevrim içi eğitim programına katılmaya hak kazanmıştır. Çevrim içi eğitim programıyla ilgili olarak detaylı bilgi için lütfen sayfanın sonunu ziyaret ediniz.

İş Fikri Yarışması Finalist Takımlar

No

İl

1

Adana

2

Adana

3

Bursa

4

Bursa

5

Bursa

6

Bursa

7

Gaziantep

8

Hatay

9

İstanbul

10

Kayseri

11

Mersin

12

Mersin

Çevrim İçi Eğitim Programı

İş Fikri Yarışması’na başvurup ilk 12 takım arasına giremediklerinden final etabına katılamayan takımlarımız girişimcilik, finansal okuryazarlık ve iş fikri sunumu konularında düzenlenecek 4,5 saatlik çevrim içi eğitim programına katılmaya hak kazanmıştır:

Aşağıdaki tarih ve zamanlarda planlanan eğitimlere giriş için takım üyelerinin iş fikri yarışması başvurularında belirttikleri cep telefonlarına kayıt formu gönderilecektir. Kayıt olan öğrencilere eğitim öncesinde toplantı bağlantısı iletilecektir. Böylece öğretmen ve öğrencilerimiz, çevrim içi eğitimlerde kendi iş fikirlerine yönelik örneklerle ve eğiticilere sorularını anında ileterek eğitime aktif katılım sağlayabileceklerdir.

Aşağıdaki programa göre gerçekleştirilecek olan çevrim içi eğitimlere katılamayan öğrencilerimiz ise eğitimleri istedikleri zaman video kaydından izleyebileceklerdir. Eğitimlerin video bağlantıları öğrencilerimizin cep telefonlarına iletilecektir.

Eğitim Tarihleri

Konu

Tarih

Girişimcilik 101

06.02.2024

Finansal Okuryazarlık

13.02.2024

İş Fikri Sunumu

20.02.2024

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kapanış Etkinliği Haber

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Avrupa Birliği desteği ile 1 Ocak 2020 tarihinde Expertise France ve Eduser yürütücülüğünde başlayan İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) Kapanış Etkinliğini 23 Mayıs 2024’te Ankara’da gerçekleştirildi.

Etkinliğe programın hayata geçirildiği 12 ilden çırak öğrenciler, öğretmenler, okul müdürleri, ile TESK’e bağlı esnaf ve sanatkâr odaları birliklerinin (ESOB) temsilcileri, yetişkin eğitim kurumlarından mesleki eğitim kursu kursiyer ve eğitmenlerinin yanı sıra program paydaşı kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ilgili kamu kurumları ve uluslararası kurumlardan katılımcılar katılım sağladı.

Kapanış etkinliği Türk ve Suriyeli çırak öğrencilerin müzikli performansı ile başladı. Etkinliğin açılış konuşmalarını, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, TESK Genel Başkan Vekili Burhan Aksak ve Expertise France Barış, İstikrar ve Güvenlik Bölüm Direktörü Xavier Cousquer yaptı.

Etkinliğin ilk oturumunda faydalanıcılar gözünden İMEP programı değerlendirildi. İMEP kapsamında hayata geçirilen çalışmaları faydalanıcıların gözünden izleyicilerle paylaşmak üzere çırak öğrencilere, öğretmen ve okul idarecilerine, meslek kursu katılımcılarına, işverenler gibi program faydalanıcılarına söz verildi. İMEP’in hayatlarına dokunduğu farklı kişiler programa ilişkin tecrübelerini paylaştılar.

İkinci oturumda da bir kahramana benzetilen İMEP yola çıkış sürecini, mücadele edilen çocuk işçiliği ile mücadele boyutunu ve bu yolculukta geliştirilen sanat ile sosyal uyum çalışmalarını ele aldı. Bu oturumda ayrıca MEB ve TESK gözünden edilen deneyim değerlendirilirken önümüzdeki dönem meslek kurslarıyla ilgili planlananlar ve İMEP 2’e ilişkin yol haritası paylaşıldı.

İMEP Kapanış Etkinliğinde farklı sergi ve deneyimleme alanları yer aldı.

Dayanışma Sergi alanı “Ortak İyilik ve Dayanışma” çerçevesinde çırak öğrenciler, öğretmenleri ve işletmelerini bir araya getiren ekolojik yaklaşıma sahip toplumsal fayda yaratan projelerin Türkçe ve İngilizce posterlerine ev sahipliği yaptı.

Anı Duvarına, okul duvarlarına yapılan grafiti çalışmalarına benzer olarak hazırlanan bu alanda katılımcılar duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Ustalığa Giden Yol duvarı çıraklık eğitimini tercih edecekler için ortaokuldan mezun olan öğrencilerin çıraklık eğitimi boyunca kendilerini keşfedecekleri ve yeni beceriler edinecekleri dört yılda nasıl bir sürecin onları beklediğini gözler önüne serdi.

İl Meslek Kursu Stantları İMEP uygulama illerinde düzenlenen meslek edindirme kurslarında neler üretildiğini gösteren, ne tür beceriler kazanıldığı anlatan 12 il standı oluşturuldu ve illerden gelen ürünler burada sergilendi.

Sanal Sahne katılımcıların grafiti duvarını sanal ortamda interaktif olarak renklendirmesine fırsat tanıyan bir deneyim sundu. Ayrıca program süresince üretilen videoları değişik bir ambiyansta izleme olanağı tanındı.

Mesleki Eğitim Deneyimleme Atölyeleri ile katılımcılar farklı stantlarda atölye çalışmalarına katılma fırsatı buldular ve gün içinde yaptıkları anahtarlık, bileklik, mozaik taşlardan oluşturulan küçük tabloları ve desen verdikleri taşları günün anısına yanlarında götürdüler.

Etkinlik, çırak öğrencilerin müzik eşliğinde seslerini duyurdukları bir performans ile son buldu.

İMEP’in Somut Çıktıları

İMEP, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla beceri gelişimini destekledi ve aşağıdaki başlıklarda somut etki yarattı.

✅Etki 1 135.000’den fazla genç çıraklık eğitimine yeni katıldı (≈14.500’ü Suriyeli)

Programın hayata geçirildiği 12 ilde (Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin) il millî eğitim müdürlükleri, 36 MEM/MTAL, yetişkinlere yönelik mesleki eğitim veren 5 eğitim merkezi ile TESK’e bağlı esnaf ve sanatkâr odaları birlikleri (ESOB) ve odaları ile kamu ve özel yetişkin eğitim kurumları ile yakın iş birliği içinde çalışıldı. İMEP erişim çalışmaları ile toplamda 44.445 kişiye erişilerek çıraklık eğitimi ve yetişkinlere yönelik mesleki eğitim olanakları hakkında bilgilendirme ve uygun destek hizmetlerine yönlendirme yapıldı.

12 ilde örgün eğitime devam etmediği tespit edilen Türk ve Suriyeli gençler mesleki eğitim merkezlerine yönlendirildi. Mesleki eğitime başlayan gençler, okulda aldıkları teorik eğitimi işletmelerdeki uygulamalı eğitim ile birleştirerek mesleklerini işin mutfağında öğrendi.

✅Etki 2 4.000’in üzerinde çalışan çocuk tespit edilerek örgün eğitime veya çıraklık eğitimine yönlendirildi

Örgün eğitimin bir türü olan çıraklık eğitimi ile gençlerin mesleki eğitimlerine devlet koruması altında çırak öğrencilik haklarından yararlanarak devam etmeleri ve istihdama daha iyi hazırlanmaları sağlandı. Çırak öğrencilerin hakları konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıldı, çocuk işçiliğinin zararlarına ilişkin farkındalık yaratmaya yönelik iletişim faaliyetleri yürütüldü.

✅Etki 3 21.000’den fazla çırak öğrenciye gıda kartı desteği sağlandı.

Program kapsamında çıraklık eğitimine kaydolan öğrencilere gıda kartı ve kırtasiye seti destekleri sunuldu. Bu desteklerle gençlerin çıraklık eğitimine teşvik edilmesi ve öğrencilerin eğitim süreçlerine devam edebilmelerinin desteklenmesi hedeflendi.

✅Etki 4 Programın destek sağladığı yetişkin eğitim merkezlerinde 14.234 kişi mesleki eğitim sertifikası aldı (8.565 kadın ve 5.669 erkek)

İMEP ile meslek öğrenmek ya da mesleki becerilerini geliştirmek isteyen Türk ve Suriyeli yetişkinlerin kendilerine uygun meslek kurslarına yönlendirilmeleri, çeşitli alanlarda açılan meslek kursları yoluyla istihdama erişimleri kolaylaştırıldı. Geliştirme ve uyum kursları yoluyla, hâlihazırda çalışmaların istihdamda tutunmalarına ve işte ilerlemelerine katkı sağlandı. Mesleki eğitimin etkisini artırmak ve mümkün olduğunca kişilerin istihdam ile ilgili hedeflerini desteklemek amacıyla bütüncül bir hizmet yaklaşımı izlendi. Bu yaklaşım kapsamında, kursiyerlere, seçtikleri alanda verilen mesleki eğitim dışında, eğitim öncesi ve sonrası dil kursları, meslek danışmanlığı, kariyer rehberliği, önceki öğrenmelerin tanınması, İŞKUR’a kayıt, çalışma izni desteği gibi hizmetler sunuldu. Nisan 2024 itibariyle 808 kişiye istihdam/gelir getirici iş imkânı sağlandı.

✅Etki 5 33’ü MEM, 3’ü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 5’i de TESK’e bağlı yetişkin eğitim merkezi olmak üzere 41 mesleki eğitim kurumunun fiziksel kapasitesi iyileştirildi

Okulların küçük ölçekli bakım-onarım eksikliklerinin giderilmesi, okulların COVID-19 sonrası yüz yüze eğitime hazırlanması ve daha fazla çırak öğrenci kaydı için ek kapasite yaratılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. Yemekhane ve sosyal alanların oluşturulması ya da yenilenmesi için de gerekli faaliyetler yürütüldü. Ayrıca İMEP kapsamındaki kurumlarda çırak öğrencilerin yeni teknolojiyle eğitim alabilmelerini sağlamak adına mobilya donanımlarıyla birlikte eğitim amaçlı bilgisayarlar, 3 boyutlu yazıcılar ve eğitim setleri temin edilerek kurumlara ulaştırıldı. Bunlara ilaveten İMEP kapsamındaki MEM/MTAL’lerde görev yapan yöneticilere ve öğretmenlere yönelik kapasite geliştirme eğitimleri düzenlenerek toplam 492 kişiye ulaşıldı.

✅Etki 6 İMEP programı ile yaklaşık 800 iş yerinde çırak öğrencilerin uygulamalı eğitim ortamının iyileştirilmesine destek verildi

Çırak öğrencilerin nitelikli bir şekilde uygulamalı eğitim almasını sağlamak amacıyla program kriterleri doğrultusunda fiziksel olanakları çırak öğrencilerin lehine iyileştirilecek iş yerleri belirlendi. İş yeri iyileştirme desteğinden faydalanan 735 işletmede çırak öğrencilere kaliteli, güvenli ve sosyalleşmelerine uygun eğitim ortamı sağlanmasına katkı sunuldu.

✅Etki 7 Sosyal uyum faaliyetleri ile 50 bini aşkın kişiye ulaşıldı

İMEP sosyal uyum faaliyetleri kapsamında düzenlenen öğrenci forumları ve dayanışma faaliyetleri çırak öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmelerine, liderlik yeteneklerini keşfetmelerine ve takım çalışması deneyimi kazanmalarına yardımcı oldu. Hem öğrencilerin hem de yetişkin eğitimi alan kursiyerlerin katılım sağladığı sosyal uyum aktiviteleri ile bireylerin farklı düşünce ve bakış açılarına saygı duymaları ve empati kurmaları desteklenirken toplumda dayanışma ve yardımlaşma duygularını güçlendirmek hedeflendi.

✅Etki 8 Binlerce genç ve yetişkin istihdama hazırlık hizmetlerinden faydalandı

Kariyer danışmanlığı hizmetleri kapsamında çırak öğrencilerle yetişkin kursiyerlere kendi işini kurma dahil kariyer planı hazırlama ve uygulama konusunda danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri sunuldu. İMEP boyunca 616 kişi de önceki öğrenmelerin tanınması konusunda sınav ücretleri ve yol masrafları karşılanarak desteklendi. Program kapsamında 1.763 faydalanıcının İŞKUR’a kaydı yapıldı. İŞKUR’a kaydı yapılan erkeklerin sayısı 441 iken kadınların sayısı 1.322 oldu. İŞKUR’a 582 Türk’ün kaydı yapılırken 1.181 Suriyeli bu hizmetten faydalandı. Program kapsamında yaklaşık 1.000 kişiye çalışma izni alınmasında destek olundu.

İMEP programının başarısı önümüzdeki beş yıl boyunca devam projesi ile tescillendi. Mart 2024’te yola çıkan İMEP 2 programı çıraklık eğitimi ve mesleki eğitimi destekleyerek ev sahibi ve mülteci toplulukların sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmeleri destekleme hedefi ile devam edecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kapanış Videosu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kapasite Geliştirme Eğitimlerinin Bursa Ayağı tamamlandı

İMEP Kapasite Geliştirme Eğitimlerinin Bursa Ayağı Tamamlandı Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İMEP) kapsamında program ortağı kurumlardaki genel bilgi dersi öğretmenlerine yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Bursa’da gerçekleşti. Avrupa Birliği desteği ile Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İMEP, düzenlenen eğitim faaliyetleri ile program ortağı mesleki eğitim kurumlarında hizmet sunma kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyor. Eğitim programı kapsamında; “Çıraklık eğitimi ve çıraklık eğitimi uygulama ilkeleri, iş dünyası ve çıraklık eğitimi, sosyal uyumun güçlendirilmesi, eğitimde sosyal içerme, ergen psikolojisi ve Z Kuşağı, uzaktan eğitim, kültürlerarası diyalog, sosyal uyumu destekleyici faaliyetlerin planlanması gibi konular alanında uzman eğitmenler tarafından anlatıldı. Eğitim sonunda katılım sağlayan öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi. Bu son eğitimle, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’da yer alan program kurumlarına yönelik kapasite geliştirme eğitimleri tamamlanmış oldu. Eylül ayı içerisinde Ankara, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya ve İzmir’deki mesleki eğitim kurumlarının personeline yönelik eğitimler İzmir ilinde hayata geçirilecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP kapsamına alınan iller, kurumlar ve meslek alanları hangi kriterlere göre seçildi?

İMEP kapsamına alınan iller, kurumlar ve meslek alanları iki aşamalı ve kapsamlı bir araştırma ışığında belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın ilk aşamasında masabaşı çalışması gerçekleştirilerek potansiyel illere yönelik nicel veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında nicel ve nitel verilerin analiz edildiği alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda İMEP’in çıraklık eğitimi boyutunun 12 ilde, 31 ilçede hizmet sunan 36 mesleki eğitim kurumunda uygulanması kararlaştırılmıştır. İMEP kapsam araştırmasının Türkçe özet raporuna erişmek için http://imep.org/yayinlarimiz/  adresi ziyaret edilebilir. Raporun İngilizcesine erişmek için http://imep.org/EN/yayinlarimiz/ linki kullanılabilir. 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kapsamında “Psiko-sosyal Destek Hizmetlerinin Sunulmasına İlişkin Rehber Öğretmen Eğitimleri Değerlendirme Toplantısı” Düzenlendi

Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen Türkiye’de kaliteli çıraklık eğitiminin yayınlaştırmasına yönelik İMEP, Millî Eğitim Bakanlığı ve TESK’in faydalanıcı ortaklığında eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Program kapsamındaki mesleki eğitim kurumlarının rehber öğretmenlerine yönelik psiko-sosyal destek hizmetlerinin sunulmasına ilişkin eğitimlerin ikincisi, 03-04 Mart 2022 tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Program Koordinatörü, Dr. Balkır Özünlü ve Kübra Güzelyurt’un katılımı ile gerçekleştirilen iki günlük eğitim boyunca rehber öğretmenler uzmanlar eşliğinde, kendi okullarındaki uygulama deneyimlerini paylaştı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP kapsamında Bilgi-Tutum-Davranış araştırması gerçekleştirildi

“Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı-İMEP)” kapsamında çıraklık eğitimine yönelik Bilgi-Tutum-Davranış araştırması karma araştırma yöntemiyle İMEP’in yürütüldüğü 12 ilde gerçekleştirildi.

ARAŞTIRMADA ÖNE ÇIKANLAR İÇİN TIKLAYINIZ.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere katılım ücretli midir?

İMEP kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin tümü ücretsizdir. Dolayısıyla kendisini İMEP yetkilisi olarak tanıtıp başvuru ücreti adı altında para talebinde bulunan kişilere itibar edilmemesi gerekmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP kapsamında kimlere hizmet sunuluyor?

İMEP kapsamında hâlihazırda, 14-17 yaş grubundaki Suriyeli ve Türk çocuklar ve gençleri çıraklık eğitimine kazandırmaya yönelik hizmetler sunulmaktadır. Mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki Suriyeliler ve Türk yetişkinlere yönelik mesleki eğitim faaliyetleri de yakın zamanda başlatılacaktır. İMEP’te ayrıca çırak ögrenci yetiştiren/yetiştirebilecek olan işletmelerin teşvik edilmesine  yönelik faaliyetler de gerçekleştirilmektedir. İMEP hedef gruplarına dair detaylı bilgiye http://imep.org/hedefgruplarimiz/ adresinden ulaşılabilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kapsamında Mesleki Eğitim Kurumlarına Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimleri Sürüyor

Avrupa Birliği desteği ile Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile TESK iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı’nın (İMEP) kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında, 14-16 Eylül 2021 tarihlerinde program ortağı eğitim kurumlarından yöneticilerin katılımı ile İzmir’de üç günlük eğitim programı düzenlendi. Mesleki eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin hizmet sunma kapasitelerine katkı sağlamayı amaçlayan eğitim programı kapsamında; alanında uzman eğitmenler tarafından “Çıraklık eğitimi ve mevzuattaki yeni gelişmeler; paydaşlarla işbirliği ve iş dünyasını anlama; çıraklık eğitiminde aile ile işbirliği; E-MESEM programı ve kullanımı; ergen psikolojisi ve Z kuşağı; sosyal uyumun güçlendirilmesi, eğitimde sosyal içerme; uzaktan eğitim/BİT; çıraklık eğitiminde yenilikçi araç-gereç kullanımı; sunu hazırlama ve sunum teknikleri; çıraklık eğitiminde pratik eğitimin izlenmesi sürecinde İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası; hedef gruba erişim ve ikna yöntemleri; bireysel görüşme teknikleri” konularına yer verildi. Eğitim sonunda katılım sağlayan yöneticilere katılım belgeleri takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP kapsamında ne tür hizmetler sunuluyor?

İMEP kapsamında sunulan hizmetlere dair detaylı bilgiye https://imep.org/hakkimizda-tr/ ve https://imep.org/neleryapiyoruz-tr/ adreslerinden ulaşılabilir. Programın tanıtım videosu için https://www.youtube.com/watch?v=ah7wEZGNe8Q&t=35s adresi ziyaret edilebilir. 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kapsamında Yetişkin Eğitimine Katılan Kursiyerlere Yönelik Meslek Danışmanlığı ve Kariyer Rehberliği Hizmetleri Eğitici Eğitimi Düzenlendi

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında hayata geçirilen İMEP çerçevesinde, 28-30 Haziran 2022 tarihlerinde Ankara’da “Yetişkin Eğitimine Katılan Kursiyerlere Yönelik Meslek Danışmanlığı ve Kariyer Rehberliği Hizmetleri Eğitici Eğitimi” düzenlendi.

Yetişkin eğitimi kurslarına katılanlara meslek danışmanlığı ve kariyer rehberliği hizmeti verecek öğretmen, usta öğretici ve uzmanlara yönelik düzenlenen eğitimin programının açılış konuşmaları, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Korkut Koçak ve TESK adına Proje Koordinatörü Sayın Fuat Elvan tarafından gerçekleştirildi.

Üç gün süren eğitim programı kapsamında; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden, Prof. Dr. Metin Pişkin tarafından; çalışma hayatında paradigma değişimi, kendini tanıma ve değerlendirme, yetenekler ilgiler ve kişilik özellikleri, meslek değerleri ve meslek seçimini etkileyen çevresel faktörler, çok kültürlü kariyer danışmanlığı konuları; Prof. Dr. Müge Kart tarafından ise karar verme, hedef belirleme, iş-meslek ve kariyer danışmanlığında yardım becerileri konuları ele alındı. İMEP uzmanları Necla Haliloğlu ve Öner Doğan ise, girişimcilik konusunda farklı bakış açılarının ve yaklaşımlarının çerçevesini çizdiler ve girişimciliğin hukuki alt yapısından fon kaynaklarına kadar farklı alanlarda bilgi aktarımı sağladılar. İŞKUR uzmanı Kamuran Coşar da İŞKUR’a kayıt süreçlerini anlatarak, kurumun sağladığı hizmetler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Eğitim sonunda İMEP hedef grubunun ilgi, istek, yetenek ve yetkinliklerine uygun bir meslek seçimi yapabilmelerine yardımcı olmaları ve istihdam edilebilme becerilerinin geliştirilmesi konularında rehberlik sağlamaları beklenen katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Kısa Tanıtım Videosu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP nedir?

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı tarafından desteklenen ve Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu iş birliğinde Expertise France ve EDUSER uygulama ortakları tarafından yürütülen 4 yıl süreli bir programdır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Ortağı Mesleki Eğitim Kurumlarının Yöneticilerine Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi Düzenlendi

İMEP Program Ortağı Olan Mesleki Eğitim Kurumlarına Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi Düzenlendi Avrupa Birliği desteği ile Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı’nın (İMEP) kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında, 24-26 Ağustos 2021 tarihlerinde program ortağı eğitim kurumlarından yöneticilerin katılımı ile Bursa’da üç günlük eğitim programı düzenlendi. Mesleki eğitim kurumlarında görev yapan yönetici kadrosunun hizmet sunma niteliğine katkı sağlamayı amaçlayan eğitim programı kapsamında; alanında uzman eğitmenler tarafından “Çıraklık eğitimi ve mevzuattaki yeni gelişmeler; paydaşlarla işbirliği ve iş dünyasını anlama; çıraklık eğitiminde aile ile işbirliği; E-MESEM programı ve kullanımı; ergen psikolojisi ve Z kuşağı; sosyal uyumun güçlendirilmesi, eğitimde sosyal içerme; uzaktan eğitim/BİT; çıraklık eğitiminde yenilikçi araç-gereç kullanımı; sunu hazırlama ve sunum teknikleri; çıraklık eğitiminde pratik eğitimin izlenmesi sürecinde İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası; hedef gruba erişim ve ikna yöntemleri; bireysel görüşme teknikleri” konularına yer verildi. Eğitim sonunda katılım sağlayan yöneticilere katılım belgeleri takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Program Ortağı Olan Mesleki Eğitim Kurumlarına Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimleri Başladı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğinde Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında 12 il 36 mesleki eğitim kurumunda görev yapan yönetici ve öğretmenlere yönelik olarak eğitim ihtiyaç analizleri gerçekleştirilerek eğitim programları geliştirildi. Bu kapsamda geliştirilen eğitim programının ilk uygulaması 17-19 Ağustos 2021 tarihlerinde Bursa’da İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinde görev yapan koordinatör öğretmenlerin katılımı ile gerçekleştirildi. Mesleki eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve eğitimci kadronun hizmet sunma niteliğine katkı sağlamak amacıyla tasarlanan eğitim programı; konusunda uzman eğitmenler tarafından “Çıraklık eğitimindeki gelişmeler; çıraklık eğitimi mevzuatındaki yenilikler; çıraklık eğitiminde aile ile iş birliği, sunu hazırlama ve sunum teknikleri; ergen psikolojisi ve Z kuşağı; sosyal uyumun güçlendirilmesi: eğitimde sosyal içerme; uzaktan eğitim/BİT; çıraklık eğitiminde yenilikçi araç-gereç kullanımı; İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyasının tanıtımı ve kullanımı; hedef gruba erişim ve ikna yöntemleri; bireysel görüşme teknikleri” konularında gerçekleştirildi. Eğitim sonunda katılım sağlayan koordinatör öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İmep Program Tanıtım Sunumu

Dosya Boyu: 2.73 MB

İMEP Psikososyal Destek Hizmetlerinin Sunulmasına İlişkin Rehber Öğretmen Eğitimleri Düzenledi

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı, İMEP, Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle, Millî Eğitim Bakanlığı ve TESK’in faydalanıcı ortaklığında, Türkiye’de kaliteli çıraklık eğitiminin yayınlaştırılmasına yönelik faaliyetler yürütmeye devam ediyor. Program kapsamındaki, mesleki eğitim kurumlarından gelen rehber öğretmenlere yönelik psikososyal destek hizmetlerinin sunulmasına ilişkin eğitim, 14-17 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşması, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Program Koordinatörü, Dr. Balkır Özünlü tarafından gerçekleştirildi. Özünlü, gençlerin kendilerini tanıma, kendilerine değer verme, sosyal becerilerini geliştirme ve akran baskısıyla mücadele etme noktasında, rehber öğretmenler tarafından yapılan yerinde yönlendirmelerin ne kadar önemli olduğuna değinerek gençlerin hayatındaki önemini vurguladı. Uzman eğitimciler tarafından verilen dört günlük program boyunca çırak öğrencilere yönelik hazırlanan etkinlikler tanıtılarak rehber öğretmenlerin görüş ve katkıları alındı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Teknik Şartname Hazırlama ve Yaklaşık Maliyet Hesaplama Eğitimi Gerçekleştirildi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülen “İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) kapsamında program ortağı kurumlardan görevlendirilen öğretmenlerin katılımı ile “Teknik Şartname Hazırlama ve Yaklaşık Maliyet Hesaplama Eğitimi” 8-9 Temmuz 2021 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmaları Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına Proje Koordinatörü Dr. Balkır Özünlü ve Programın Modül Lideri ve Saha Koordinatörü İzzet Çevik tarafından gerçekleştirildi. İki günlük eğitim süresince mal ve hizmet alım ihale süreçlerine ilişkin konular Eğitmen Ömer Özgören tarafından ele alındı. Etkinliğin çalıştay bölümünde eğitici eşliğinde gruplar teknik şartname örnekleri hazırlayarak, teorik bilgilerini uygulayarak pekiştirme fırsatı buldular. Eğitim sonunda katılımcılara “katılım belgeleri” takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP Türkçe Konuşma Destek Programı için İlave Eğitici Eğitimleri Gerçekleşti

AB tarafından desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” İMEP’in uygulama ortağı kurumlarından davet edilen Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin katılımıyla, Türkçe dil becerisi yetersiz olan çırak öğrenci ve yetişkinlerin Türkçe dil öğrenimlerini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen ilave “Türkçe Konuşma Destek Programı Eğitici Eğitimi” çalışması 7-9 Şubat 2022 tarihlerinde çevirim içi olarak düzenlendi. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK faydalanıcı ortaklığında yürütülen İMEP ile hayata geçirilen Türkçe Konuşma Destek Programı ile Suriyelilerin eğitim ve toplumsal entegrasyon süreçlerine katkı verecek günlük konuşma becerisi kazanmaları hedefleniyor. İMEP Türkçe Konuşma Destek Programı Eğitici Havuzu kapsamına alınarak görev yapacak olan öğretmenler, bu alanda uzman Prof. Dr. Tolga Erdoğan ve Doç. Dr. Kaan Büyükikizli eğitmenliğinde Türkçe konuşma becerisinin geliştirilmesine yönelik yöntem ve teknikler, ölçme ve değerlendirme metodları ve uygulamaları geliştirme konularında çalışmalar gerçekleştirdiler. Katılımcılara eğitim süresince farklı vaka çalışmaları aktarıldı, örnek uygulamaların sunumu ile program tamamlandı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP-VET4JOB Program Tanıtım Videosu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İMEP’ten faydalanmak için Türkçe bilme zorunluluğu var mıdır?

İMEP’in çıraklık eğitimi bileşeni yararlanıcısı olmak için belirli bir düzeyde Türkçe dil becerisi edinme zorunluluğu vardır. Çıraklık eğitimine;

  • Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirenler (*)
  • Lise ve dengi okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,
  • Yükseköğrenim okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,
  • 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek dallarında bir işletme ile sözleşme imzalamaları halinde kayıt olabilirler.
  • (*) Geçici koruma sağlanan Suriyelilerin ortaokul mezuniyetini belgelendirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır: 
    • En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendirebilenler için: Okuma-Yazma I. Kademe sınavında başarılı olunduğu ve A1 Seviye Türkçe kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir, 
    • En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendiremeyenler için: A2 Seviye Türkçe kursuna kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İnegöl Mesleki Egitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Infografik Türkçe

Dosya Boyu: 10.74 MB

İş Fikri Yarışması Duyurusu

Başvuru İçin Tıklayınız

İMEP kapsamında 12 ilin 36 pilot kurumuna yönelik olarak çırak öğrencilerin yenilikçi iş fikirleri geliştirmelerini amaçlayan İş Fikri Yarışması düzenlenmektedir.

İMEP kapsamındaki mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrenciler, kurumlarında oluşturulacak takımlarla iş fikri yarışmasına katılarak hediye çeki ödülü kazanabilirler. 27-28-29 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan final etkinliğine 12 takımın kabul edileceği iş fikri yarışmasına katılmak için sen de ekibini kur, hemen başvur ve büyük ödülü kazanma şansı yakala!

İş Fikri Konu Başlıkları Neler?

İş Fikri Yarışması Başvuru Şartları

İş Fikri Yarışması Ödülleri

Dereceye giren ilk 3 takımda yer alan öğrencilere teknoloji temelli ürünler içeren ödüller verilmesi planlanmaktadır.

ÖNEMLİ TARİHLER

4 Aralık 2023 – 4 Ocak 2024: İş fikri yarışmasının duyurusunun yapılması ve başvuruların alınması

5-15 Ocak 2024: Ön eleme süreci

16-19 Ocak 2024: Final etkinliğine katılmaya hak kazan takımların duyurulması

27-28-29 Şubat 2024: Final etkinliği

No

Kriter

1

Fikrin proje kapsamında istenilen sürdürülebilirlik, sosyal etki ve kapsayıcılık konu başlıkları ile ilişiği

2

Fikrin yenilikçi olması

3

Fikrin uygulanabilirliği

4

Fikrin özgünlüğü

5

Takımın fikirle ilişiği ve uyumu

6

Fikrin ticarileşme potansiyeli

7

Fikrin bir gelir modeline sahip olması

8

Fikrin gelişime açık olması

9

Problemin ve çözümün birbiriyle uyumu

Toplam

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İş Fikri Yarışması Finalistleri Belli Oldu

İş Fikri Yarışması Finalistleri Belli Oldu

İş Fikri Yarışması’na 12 ildeki 36 İMEP pilot kurumundan 26 okul, 102 takım kurarak yarışmaya başvurmuş, daha önce okullara gönderilen İş Fikri Yarışması Uygulama Çerçevesi’nde yer alan değerlendirme kriterlerine göre bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu kapsamda yapılan puanlamalar neticesinde en yüksek puan alan aşağıdaki 12 takım 27-29 Şubat 2024 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan final etabına katılmaya hak kazanmıştır.

İş Fikri Yarışması’na başvurup ilk 12 takım arasına giremediklerinden final etabına katılamayan takımlarımız girişimcilik, finansal okuryazarlık ve iş fikri sunumu konularında düzenlenecek 4,5 saatlik çevrim içi eğitim programına katılmaya hak kazanmıştır. Çevrim içi eğitim programıyla ilgili olarak detaylı bilgi için lütfen sayfanın sonunu ziyaret ediniz.

İş Fikri Yarışması Finalist Takımlar

No

İl

1

Adana

2

Adana

3

Bursa

4

Bursa

5

Bursa

6

Bursa

7

Gaziantep

8

Hatay

9

İstanbul

10

Kayseri

11

Mersin

12

Mersin

**********************************************************************************

Çevrim İçi Eğitim Programı

İş Fikri Yarışması’na başvurup ilk 12 takım arasına giremediklerinden final etabına katılamayan takımlarımız girişimcilik, finansal okuryazarlık ve iş fikri sunumu konularında düzenlenecek 4,5 saatlik çevrim içi eğitim programına katılmaya hak kazanmıştır:

Aşağıdaki tarih ve zamanlarda planlanan eğitimlere giriş için takım üyelerinin iş fikri yarışması başvurularında belirttikleri cep telefonlarına kayıt formu gönderilecektir. Kayıt olan öğrencilere ve öğretmenlere eğitim öncesinde toplantı bağlantısı iletilecektir. Böylece öğretmen ve öğrencilerimiz, çevrim içi eğitimlerde kendi iş fikirlerine yönelik örneklerle ve eğiticilere sorularını anında ileterek eğitime aktif katılım sağlayabileceklerdir.

Aşağıdaki programa göre gerçekleştirilecek olan çevrim içi eğitimlere katılamayan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz ise eğitimleri istedikleri zaman video kaydından izleyebileceklerdir. Eğitimlerin video bağlantıları öğrencilerimizin cep telefonlarına iletilecektir.

Eğitim Tarihleri

Konu

Tarih

Finansal Okuryazarlık

06.02.2024

Girişimcilik 101

13.02.2024

İş Fikri Sunumu

20.02.2024

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İş Fikri Yarışması Sonuçlandı

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında gerçekleştirilen “İş Fikri Yarışması Final Etkinliği” 27-29 Şubat tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi.

İş Fikri Yarışması’na 12 ilden 102 takım başvurdu. Daha önce okullara gönderilen İş Fikri Yarışması Uygulama Çerçevesinde yer alan değerlendirme kriterlerine göre bağımsız değerlendiricilerin yaptığı puanlamalar neticesinde en yüksek puanı alan 12 takım final etabına katılmaya hak kazandı.

Yaratıcı fikirleri teşvik etmek ve çırak öğrencilerin iş kurma konusunda kapasitelerini geliştirmek için düzenlenen İş Fikri Yarışması’nda sosyal faydayı önemseyen, çıraklık eğitimi kapsamında beceri, yenilikçi yöntem, teknik veya araçlara dayalı yenilikçi iş fikirleri geliştiren finalist takımlar seçildi. Bu takımlar fikir geliştirme, eğitim ve mentorluk içeren 3 günlük final etkinliğine katılmaya hak kazandı.

Herkesin Kazandığı Süreç

Final etkinliğinde finalist takımlara yönelik yenilikçi, dönüştürücü ve kapsayıcı başlangıç fikirlerinin geliştirilmesine destek olmak için 3 günlük eğitim kampı düzenlendi. Bu süreçte çırak öğrencilerin iş fikri aşamasından iş planları oluşturabilecek aşamaya geçebilmeleri için gerekli kapasitenin yaratılması amaçlandı. Eğitimler ve mentorluk hizmetlerinin yanı sıra çırak öğrencilerin birbirleri ve benzer alandaki uzmanlar ile fikir alışverişinde bulunmalarına imkân sağlayan etkinlik; öğrencilere planlama, araştırma, prototipleme, iş modeli kurma gibi konularda verilen eğitimlerle iş fikrinin uygulamaya dönüştürülebilmesi için ihtiyaç duydukları bilgi birikimini kazandırdı.

“İş Fikri Yarışması Final Etkinliği”nin son gününde dereceye giren takımlar belli oldu: Mersin Akdeniz MEM’den katılan “Hastalıkta Zorluğa Yer Yok” takımı engelli ve yaşlılara yönelik sosyal duyarlılık alanındaki fikirleriyle birinci olurken, Kayseri Ayşe Baldöktü MEM’den “Kaşifler” takımı sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi alanındaki fikirleriyle ikinci oldu. Hatay İskenderun MEM’den “Palmiye” takımı ise sürdürülebilir ekonomi alanındaki iş fikirleriyle üçüncü oldular.

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz birinci olan takıma plaketlerini ve hediye çekini takdim etti. Sayın Karagöz konuşmasında çıraklık eğitiminin, ülkemizde üretimin ve çalışma hayatının parçası olarak çok büyük bir görev ifa ettiğini ve önemli bir sorumluluk yerine getirdiğini ifade etti. Yarışmada ortaya çıkan iş fikirleriyle her bir öğrencinin geleceğin birer girişimcisi olduğunu ve finalist gençlerin tamamının dünyaya farklı bir pencereden bakarak farklı ihtiyaçlara yönelik değer yarattıklarını söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Atakan Çelik ikinci olan takıma plaketlerini ve hediye çekini sundu. Sayın Çelik, İMEP programının mesleki eğitim ve gençler açısından çok önemli ve çok değerli olduğunu vurgulayarak tüm finalistleri tebrik etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Sayın Laurent Guirkinger üçüncü olan takıma plaketlerini ve hediye çekini verdi. Yaptığı konuşmada Guirkinger, “Her yeni girişim, her yenilikçi iş fikri sadece girişimcinin kendisi için istihdam yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda başkaları için de istihdam fırsatları yaratma potansiyeline sahiptir. Üç gün boyunca, çırak öğrenciler sadece girişimci olmak ya da iş fikirlerini nasıl sunacakları konusunda eğitim almakla kalmadı, aynı zamanda bir ekip olarak nasıl çalışacaklarını da öğrendiler. Bu beceriler, profesyonel yaşamlarında onlara kesinlikle yardımcı olacaktır” dedi. Ayrıca Avrupa Birliği olarak temel hedeflerinden birinin gençlerin somut çalışmalarla kendilerini girişimci olarak ifade etmelerini sağlamak ve girişimcilik yolunda ilk adımlarını atma potansiyellerinin farkına varmalarını sağlamak olduğunun altını çizerek, “Bu yarışmanın bu hedefe ulaşma yolunda önemli bir adım ve katkı olduğuna inanıyorum.” dedi.

İMEP İş Fikri Yarışması’nda finale kalan diğer takımlar;

Çırak öğrenciler arasındaki diyalog, etkileşim ve iş birliğini artırma amaçlı faaliyetler İMEP’in öncelikli faaliyet alanlarından birini oluşturuyor. Bu kapsamda çırak öğrenci forumları, dayanışma etkinlikleri ve iş fikri yarışması hayata geçiriliyor. Program süresince Türk ve Suriyeli çırak öğrenciler, sosyal uyuma yönelik etkinlikler sayesinde birlikte öğrenme, fikir alışverişinde bulunma ve sosyalleşme imkânı elde ediyor.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İş Yerlerindeki Yöneticilere, Ustalara ve Usta Öğreticilere Yönelik Eğitici Eğitimi Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği tarafından desteklenen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP), Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK işbirliğinde Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında 12 ilde 36 mesleki eğitim kurumu iş birliğinde yürütülüyor. Program faaliyetleri kapsamında 12 ilde 5.000 yönetici/usta/usta öğreticinin eğitimlerini gerçekleştirecek uzman eğitici havuzunun oluşturulması amacıyla; “İş Yerlerindeki Yöneticilere, Ustalara ve Usta Öğreticilere Yönelik Eğitici Eğitimi” 36 mesleki eğitim kurumunda görev yapan yöneticilerin ve öğretmenlerin katılımı ile 10-12 Ağustos 2021 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Söz konusu faaliyet sırasında konusunda uzman eğitmenler tarafından “Çıraklık eğitiminin amaç, kapsam, ilke ve uygulama esasları; çıraklık eğitiminde işletmelerin yeri ve rolü; çıraklık eğitimi ve çocuk işçiliği; çalışma yaşamında Z- Kuşağı; iş yerinde pratik eğitimin izlenmesi; koordinatör-usta öğretici işbirliği, İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyasının tanıtımı konularına yer verildi. Eğitimin ardınan illerde eğitim ekipleri oluşturularak yönetici/usta/usta öğretici eğitimlerine başlanacaktır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İskenderun Yeni Gün

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletme Bildirisi (İŞLETME) Posteri

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletme Bildirisi (OKUL) Posteri

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletme çalışanları çıraklık eğitimine kayıt olabilir mi?

İşletme çalışanları en az ortaokul mezunu olma şartıyla mesleki eğitim merkezlerine kayıt olabilirler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletmede gerçekleşen uygulamalı eğitim, mesleki eğitim merkezleri tarafından nasıl izlenir ve desteklenir?

Mesleki eğitim merkezlerinde hazırlanan yıllık planlama doğrultusunda, meslek alanı öğretmenleri tarafından işletmelere periyodik ziyaretler yapılır. Meslek alanı öğretmenleri bu ziyaretlerde usta öğretici ile görüşerek her öğrenci için “İşletmelerde Mesleki Eğitim İş Dosyası” üzerinden öğrencinin edinmekte olduğu mesleki kazanımlar hakkında bilgi alır. Bu süreçte öğrencinin mesleki yeterlilikler çerçevesinde öğrenme kazanımları izlenirken eksik kalan kazanımların tamamlanması için öğrenciye ve işletmeye mesleki rehberlik sunulur.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletmedeki eğitimine devamsızlık yapan öğrencinin işletme dışında başına bir şey gelmesi durumunda sorumluluk kimdedir?

Çırak öğrencinin işletmeye gitmesi gereken günde işletmeye gitmeyip işletme dışında bir yerde başına bir şey gelmesi durumunda sorumluluk tamamen kendisine ve kanuni olarak velisine aittir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası Hazırlık Çalıştayı Düzenlendi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Expertise France ve EDUSER’in yürüttüğü “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası Hazırlık Çalıştayı Ankara’da gerçekleşti. İMEP, Türkiye’de kaliteli çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla gençlere ve yetişkinlere mesleki beceriler kazandırarak istihdama erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu amaca yönelik olarak çırak öğrencilerin işyerlerindeki uygulamalı eğitimlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesine bir standart getirmek üzere mesleki eğitim merkezi yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinin katılımıyla iki gün sürecek çalıştay organize edildi. Toplantının ilk gün programında, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül, TESK AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü adına Sayın Fuat Elvan açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. İMEP Modül 1 Lideri ve Saha Koordinatörü İzzet Çevik tarafından “Çalıştayın Amacı ve Kapsamı”, ANKESOB Eğitim, Proje ve AR-GE Müdürü Erdoğan Özen tarafından “Mevcut Durum, Sorunlar ve İhtiyaçlar”, İMEP Proje İş Piyasası Uzmanı Aydın Türkoğlu tarafından “İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası Taslak Çalışması” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Sunumların ardından katılımcılar üç gruba ayrılarak geliştirilen taslak çerçeve üzerinde görüş alışverişinde bulundular. Grup çalışmalarında, çıraklık eğitiminde kalite nasıl artırılır, uygulamalı eğitimdeki eksiklikler nasıl giderilir ve öğrenci iş dosyası bu sürece katkı verecek biçimde nasıl düzenlenir ve etkin şekilde uygulanır gibi sorulara yanıtlar aranıyor. Çalıştay ikinci gün sonunda grup çalışması sunumları gerçekleştirilerek, taslak öğrenci iş dosyası üzerinde ilgili tarafların görüş ve önerileri alınarak çalışma sona erecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletmelerin çıraklık eğitimi bağlamındaki soruları için nereye başvurması gerekir?

İşletmelerin çıraklık eğitimiyle ilgili sorularına yanıt almak için kendilerine en yakın mesleki eğitim merkezine başvurarak detaylı bilgi almaları mümkündür.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletmelerin devlet teşviklerinden yararlanmak için hangi şartları yerine getirmesi gerekir?

Çırak öğrencilere ödenen ücretlere dair devlet teşvikinden faydalanmak için bu ücretlerin banka aracılığı veya bir tutanak ile ödenmesi, bahse konu dekontun/tutanağın bir örneğinin çırak öğrencilerin kayıtlı olduğu mesleki eğitim kurumlarına teslim edilmesi gerekir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşletmenin çırak öğrencisini mesleki eğitim merkezindeki teorik eğitime gönderme yükümlülüğüne uymaması durumunda ne yapılır?

İşletmenin çırak öğrenciyi mesleki eğitim merkezindeki teorik eğitime gönderme yükümlülüğü vardır. İşletmenin bu yükümlülüğe uymaması durumunda mesleki eğitim merkezi tarafından çıraklık sözleşmesi tek taraflı fesih edilebilir ve çırak öğrenci başka bir işletmeye yönlendirilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Esenler MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Güngören MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Muhsin Ertuğrul MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Mustafa Nevzat Pısak MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Mustafa Nevzat Pısak MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Sultanbeyli MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstanbul Yüksel Kaya MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP)_Yeniden Başlayanlar

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı İletişim Kampanyası Başladı

Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) işbirliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen “Türkiye’de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı (İstihdam için Mesleki Eğitim Programı – İMEP)” kapsamında hayata geçirilecek İletişim Kampanyası, 26 Mayıs 2022, Perşembe günü OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik ile başladı. Açılış etkinliğine, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile TESK’in ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, çırak öğrenci yetiştiren işverenler, OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi eğitimcileri, öğrencileri ve öğrencilerin aileleri katıldı.

Eğitim dışı kalmış Türk ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeli çocukların çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitimler almalarına katkı sağlayan en kapsamlı programlardan biri olan İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) hayata geçiriliyor. İMEP, örgün eğitim sisteminin içinde yer alan çıraklık eğitiminin avantajlarına vurgu yaparak, gençlerin eğitimde kalmalarını ve kayıtlı istihdama hazırlanmalarını destekliyor. Böylece nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlıyor. Program çocuk işçiliğinin zararları ve çırak öğrenci hakları üzerinde durarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile 12 ilde 36 mesleki eğitim kurumunda yürütülen İMEP, 1 Ocak 2020’de başladı ve 2023 yılının sonuna kadar devam edecek.

Ülkemizdeki aileler, çocuklar ve işletmeler başta olmak üzere, kamuoyunu çıraklık eğitimi konusunda bilgilendirme ve çıraklık eğitiminin avantajlarını anlatarak toplum gözünde değerini artırma eksenleri çerçevesinde planlanan İMEP İletişim Kampanyası’nın ana teması “Ustalık Yolunda: Çıraklık Eğitimi” olarak belirlendi. İletişim Kampanyası’nın, İMEP kapsamındaki 36 mesleki eğitim kurumunda, TESK yerel örgütlerinin iş birliğinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

İMEP İletişim Kampanyası Açılış Etkinliğinde, MEB MTEGM Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut Koçak, TESK Genel Sekreter Yardımcısı Av. Fatma Yasemin Ertekin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sosyo-Ekonomik Kalkınma Program Yöneticisi Feyhan Evitan Canbay, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Direktörü Tanguy Denieul ve Expertise France İMEP Ekip Lideri Dr. Fatma Özdemir Uluç, çırak öğrencilere ve davetlilere seslenerek çıraklık eğitiminin önemini vurguladılar.

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına konuşan Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut Koçak, “Millî Eğitim Bakanlığı olarak rutin faaliyetlerimizi gerçekleştirirken yabancı uyruklu öğrencileri de göz önüne alarak planlamalarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda çeşitli projeler aracılığı ile eğitim alanındaki sorunlarını gidermek, onların eğitim ve beceri düzeylerini yükselterek işgücü piyasasında kayıtlı istihdama geçişlerini kolaylaştırmak konusunda uzun süredir mesai harcıyoruz. Bu soruna en etkili ve kapsayıcı çözümlerden biri olarak mesleki eğitim merkezlerimizde verilen çıraklık eğitimini görmekteyiz,” dedi.

TESK Genel Sekreter Yardımcısı Av. Fatma Yasemin Ertekin, “Günümüz gerçeğinde ‘Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim’ olmazsa olmazdır. Günümüzde mesleki eğitim seviyesi, ülkelerin gelişmişlik ölçülerini belirleyen unsurların başında gelmektedir. Değişimin baş döndürücü bir hızda devam ettiği bir dünyada, ülkeler, mesleki ve teknik eğitim çerçevesinde geleceğe dair kalıcı ve etkili adımlar atabilmenin zorunluluğunu hissetmektedir. Etkili ve geleceği kucaklayacak bir mesleki eğitim anlayışı ve politikaları ile ülkemizin gelecek yıllara daha güçlü bir ülke olarak gireceğinden şüphemiz yoktur,” açıklamasında bulundu.

Expertise France İMEP Ekip Lideri Dr. Fatma Özdemir Uluç, “Çıraklık eğitimi çocuğu merkeze alarak, aileyi, mesleğin teorik temellerini devlet koruması ve güvencesinde öğreten okulu ve öğrencilere uygulayarak bir mesleği tüm yönleriyle öğrenme fırsatı veren ve bu yönüyle bir kamu hizmeti olan eğitimin sorumluluğunu paylaşan işletmeleri bir araya getiren dört dörtlük ve dört yıllık bir eğitim modeli. Öğrenciler; yaparak ve yaşayarak bir mesleği, sanatı tüm incelikleriyle öğrenmekle kalmıyor temel yaşam becerilerini de kazanıyorlar. Okul ve işletmelerin ve en çok da öğrencilerin iletişim becerileri ve kişisel gelişimlerini destekleyen atölyelerle çıraklık eğitimini ve kurumlarını tanıtmak konusunda elçi olmalarını sağlamak istiyoruz,” dedi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İstikbal

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İşveren Broşürü – Arapça

Dosya Boyu: 1.1 MB

İşveren Broşürü – Türkçe

Dosya Boyu: 0.84 MB

İz Gazete

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İz Gazete

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İZGAZETE

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Alsancak Nevvar Salih İşgören MTAL

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Bornova MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Bornova MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Kapasite Geliştirme Eğitimleri Tamamlandı

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP), çırak öğrenci yetiştiren mesleki eğitim kurumlarında görev yapan personelin kapasitelerinin geliştirmesine yönelik faaliyetler hayata geçiriyor. Bu kapsamda Ankara, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri ve Konya illerindeki İMEP ortağı olan mesleki eğitim kurumlarında görev yapan genel bilgi öğretmenlerinin eğitimleri 21-23 Eylül 2021 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Böylelikle İMEP kapsamında olan mesleki eğitim kurumlarına yönelik yürütülen personel eğitimlerinin İzmir ayağı tamamlandı. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İMEP, düzenlenen eğitim faaliyetleri ile program ortağı mesleki eğitim kurumlarında çıraklık eğitimi hizmet sunma kapasitesinin güçlendirilmesini amaçlıyor. Eğitim programı kapsamında; “Çıraklık eğitimi ve çıraklık eğitimi uygulama ilkeleri, iş dünyası ve çıraklık eğitimi, sosyal uyumun güçlendirilmesi: eğitimde sosyal içerme, ergen psikolojisi ve Z Kuşağı, sunu hazırlama ve sunum teknikleri, uzaktan eğitim, kültürlerarası diyalog, sosyal uyumu destekleyici faaliyetlerin planlanması” gibi konular alanında uzman eğitmenler tarafından anlatıldı. Eğitim sonunda katılım sağlayan öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi. Adana, Mersin, Gaziantep ve Hatay’daki program ortağı mesleki eğitim kurumlarının personeline yönelik eğitimler Hatay’da Ekim ayında gerçekleştirilecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Karabağlar MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Karabağlar MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir Nevvar Salih İşgören MTAL TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

İzmir’de “Türkçe Konuşma Destek Programı Eğitici Eğitimi” Yapıldı

AB tarafından desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK uygulama ortaklığında 12 ilde 36 kurum iş birliğinde yürütülüyor. Bu kurumlardan seçilen Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin katılımıyla, Türkçe dil becerisi yetersiz olan çırak öğrenci ve yetişkinlerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenimini güçlendirmek amacıyla üç günlük “Türkçe Konuşma Destek Programı Eğitici Eğitimi” çalışması 27-29 Temmuz tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Türkçe Konuşma Destek Programı Suriyelilerin toplumsal entegrasyonuna katkı verecek günlük konuşma pratiği kazandırmayı hedefliyor. “Türkçe Konuşma Destek Programı” eğitimini kendi illerinde verecek öğretmenler, bu alanda uzman Prof. Dr. Tolga Erdoğan ve Doç. Dr. Kaan Büyükikizli’den eğitmenliğinde yabancılara Türkçe öğretirken uygulanacak yöntem ve teknikleri incelediler, ölçme ve değerlendirme metotları üzerinden çalışmalar gerçekleştirdiler. Eğitim süresince öğrenme-öğretme süreçleri vaka çalışmalarıyla anlatıldı. Eğitim sonunda katılımcılara “katılım belgeleri” takdim edilerek, genel değerlendirme yapıldı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

KAHRAMANMARAŞ MANŞET

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

KAHRAMANMARAŞ MANŞET

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kahramanmaraşta Bugün

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimleri Başladı

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in faydalanıcı ortaklığında, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İMEP, Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçiriliyor. İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla ev sahibi toplulukların ve Suriyelilerin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan İMEP kapsamında, program uygulama illerindeki kurumlarda görevli olan öğretmenler “Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimi” kapsamında 22-24 Kasım 2022 tarihinde Adana’da buluştu.

Kalfalık ve Ustalık sınav komisyonlarında yer alacak olan öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitimin açılış konuşmaları Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğü adına İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül ve Adana İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Yaşar Koçak tarafından gerçekleştirildi.

Aralık ayında ikincisi gerçekleştirilecek olan “Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimi”nde Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinde (AYÇ) MYK sınav ve belgelendirme uygulamaları, bilgi-beceri ve yetkinlikler, yeterlikler ve seviyeleri, kalfalık ve ustalık sınavları uygulama esasları, beceri sınavları, sınav komisyon üyeleri ile değerlendiricilerin uyması gereken kurallar, beceri sınavların yapıldığı kurumların görevleri, beceri sınavları sürecinde İSG kriterleri ve mesleki eğitim programında E-MESEM uygulamaları gibi konular yer almaktadır. Toplantının eğitmen kadrosunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanlığı, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı, Eğitim Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı ve MYK yetkilileri yer aldı. Eğitmenler etkileşimli sunumlar gerçekleştirerek sınav komisyonları üyeleri ile deneyimlerini paylaştı. Eğitim sonunda sınav komisyonlarına rehberlik sağlamaları beklenen katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimleri Tamamlandı

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in faydalanıcı ortaklığında, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İMEP, Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçiriliyor. İMEP kapsamında, program uygulama illerindeki kurumlarda görevli olan öğretmenler “Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimi” için 20-22 Aralık 2022 tarihinde Adana’da buluştu.

İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda hedef kitlenin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan İMEP, gerçekleştirdiği bu eğitim faaliyeti ile kaliteli çıraklık eğitiminde öğrenci faydasını odağa alarak yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyor.

“Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimi”nde Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinde (AYÇ) MYK sınav ve belgelendirme uygulamaları, bilgi-beceri ve yetkinlikler, yeterlikler ve seviyeleri, kalfalık ve ustalık sınavları uygulama esasları, beceri sınavları, sınav komisyon üyeleri ile değerlendiricilerin uyması gereken kurallar, beceri sınavların yapıldığı kurumların görevleri, beceri sınavları sürecinde İSG kriterleri ve mesleki eğitim programında E-MESEM uygulamaları gibi konular yer aldı.

Toplantının eğitmen kadrosunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanlığı, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı, Eğitim Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı ve MYK yetkilileri yer aldı. Eğitmenler etkileşimli sunumlar gerçekleştirerek sınav komisyonları üyeleri ile deneyimlerini paylaştı. Eğitim sonunda sınav komisyonlarına rehberlik sağlamaları beklenen katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kapasite Geliştirme Eğitimleri Hatay’da Tamamlandı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülen “İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) kapsamında Adana, Gaziantep, Hatay ve Mersin’deki program ortağı kurumların yöneticilerine yönelik düzenlenen eğitim programı 26-28 Ekim 2021 tarihlerinde Hatay’da tamamlandı. İMEP, düzenlenen eğitim faaliyetleri ile program ortağı mesleki eğitim kurumlarında, çıraklık eğitimi hizmet sunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla, 12 ildeki 36 kurumun yöneticileri, koordinatör öğretmenleri ve genel bilgi dersi öğretmenlerine ulaştı. Programın yürütüldüğü Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) ve çıraklık eğitimi sağlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki (MTAL) yöneticilerin katıldığı son eğitimde, uzman eğitmenler tarafından “Çıraklık eğitimi ve mevzuattaki yeni gelişmeler; paydaşlarla işbirliği ve iş dünyasını anlama; çıraklık eğitiminde aile ile işbirliği; E-MESEM programı ve kullanımı; ergen psikolojisi ve Z kuşağı; sosyal uyumun güçlendirilmesi, eğitimde sosyal içerme; uzaktan eğitim/BİT; çıraklık eğitiminde yenilikçi araç-gereç kullanımı; sunu hazırlama ve sunum teknikleri; çıraklık eğitiminde pratik eğitimin izlenmesi sürecinde İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası; hedef gruba erişim ve ikna yöntemleri; bireysel görüşme teknikleri” konularına yer verildi. Eğitim sonunda katılım sağlayan yöneticilere katılım belgeleri takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kapsam Belirleme Araştırma Özeti-16.12.2020

Dosya Boyu: 1.86 MB

Karabük Postası

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kayseri Ayşe Baldöktü MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kayseri Ayşe Baldöktü MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kayseri Osman Düşüngel MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kayseri Osman Düşüngel MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kısa Tanıtım Videosu

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kocaeli Gebze MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Kocaeli Öncü

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya 100. Yıl MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya 100.Yıl MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Ahi Evran MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Aykent MTAL

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Hakimiyet

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Karatay Aykent MTAL

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Postası

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Pusula

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Konya Yenigün

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Lisede okurken mesleki eğitim merkezine nakil yaptırmak mümkün müdür?

Her türden lise ve dengi okuldan mesleki eğitim merkezlerine nakil yapılabilir. Kaydını nakil etmek isteyen öğrenciler Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin esaslarına göre işlemlerini yaptırabilirler. Nakil esaslarına yönelik detaylı bilgi, kayıtlı olunan okul müdürlüğünden temin edilebilir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Main Page Popup Alert – TR

Dosya Boyu: 0 Byte(s)

Marmara Bölge

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mavi Marmara Gazetesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Merhaba Konya

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Akdeniz MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Akdeniz MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin İmece

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Mozaik

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Portal

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Siyasi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Tarsus MEM

X
<
>

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mersin Tarsus MEM TR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Meslek Danışmanlığı Kariyer Rehberliği Eğitimleri Tamamlandı

Avrupa Birliği’nin desteklediği Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, programın uygulama illerindeki çıraklık eğitimi verilen mesleki eğitim merkezlerindeki öğretmenlere yönelik “Meslek Danışmanlığı Kariyer Rehberliği Eğitimi” Antalya’da gerçekleştirildi. MEM’lerde eğitim alan kişilerin kariyer gelişimini desteklemek amacıyla 19-21 Ekim ve 8-10 Kasım 2022 tarihlerinde toplam 100 katılımcıya 3 gün boyunca eğitimler verildi.

Eğitim programı çerçevesinde meslek ve kariyer danışmanlığı modelleri, verilen hizmetlerin kapsamı ve uygulama süreçleri, ilk görüşmelerde dikkat edilmesi gereken konular, görüşme teknikleri, iş yerine uyum, okul terk oranlarını önleme stratejileri gibi konular ele alındı. Eğitimin son oturumunda katılımcılardan beklentiler aktarıldı ve genel değerlendirme yapıldı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Meslek lisesi diploması almak için tamamlanması gereken telafi eğitimi nedir?

En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup kalfalık veya ustalık belgesi sahibi olanlar ile halen mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören ve diploma programına dâhil olmayan öğrencilerin meslek lisesi diploması alabilmeleri için telafi eğitimi de olarak bilinen “Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı”na dâhil olmaları gerekmektedir. Telafi eğitimi, bu programda yer alan fark derslerini içerir, programda yer alan derslerin tamamında başarılı olunması durumunda öğrenci meslek lisesi diploması almaya hak kazanır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki Suriyeli ve Türk yetişkinler

İMEP, mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki yetişkinlere mesleki eğitim kurslarına katılmaları için yönlendirme yapacak, kurslara katılım sağlayan faydalanıcıları kayıtlı istihdama katılabilmeleri için ihtiyaç duydukları destek mekanizmalarıyla buluşturacaktır. Örneğin, yetişkinlere yönelik sunulan mesleki kurslara kadınların katılımını mümkün kılmak adına çocuk bakım sorumluğu olan kadınlara destek olmak üzere İMEP kapsamında okul öncesi öğretmenler görevlendirilecektir. Bu şekilde kadınlar mesleki becerilerini geliştirmek üzere kurslara katılım sağlarken çocuklar akranları ile birlikte eğitim ve oyun fırsatı yakalayacak, okul öncesi öğretmenleri için istihdam olanakları oluşturulacaktır. Ayrıca İMEP, 18-45 yaş aralığındaki yetişkin faydalanıcılar arasından mesleki beceriye sahip olan ancak geçerli bir mesleki eğitim sertifikası olmayan kişileri “Önceki Öğrenmelerin Tanınması” sistemine yönlendirecek, Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu üzerinden sertifika almaları için destek hizmeti sunacaktır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleki Eğitim Kurumlarının Koordinatör Öğretmenlerine Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimleri İzmir’de Yapıldı

Mesleki Eğitim Kurumlarının Koordinatör Öğretmenlerine Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimleri İzmir’de Yapıldı Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” (İMEP) kapasite geliştirme faaliyetleri çerçevesinde İMEP program ortağı olan mesleki eğitim kurumlarına yönelik ikinci grup koordinatör öğretmenlerin eğitim programı 7 – 9 Eylül 2021 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. İMEP, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında 12 ilde 36 mesleki eğitim kurumunda yürütülüyor. Program, işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla hedef kitlenin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri ve Konya illerinde görev yapan koordinatör öğretmenlerin katılımı ile gerçekleştirilen eğitim programı; “Çıraklık eğitimindeki gelişmeler; çıraklık eğitimi mevzuatındaki yenilikler; çıraklık eğitiminde aile ile iş birliği, sunu hazırlama ve sunum teknikleri; ergen psikolojisi ve Z kuşağı; sosyal uyumun güçlendirilmesi: eğitimde sosyal içerme; uzaktan eğitim/BİT; çıraklık eğitiminde yenilikçi araç-gereç kullanımı; İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyasının tanıtımı ve kullanımı; hedef gruba erişim ve ikna yöntemleri; bireysel görüşme teknikleri” konularında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirildi. Eğitim sonunda katılım sağlayan koordinatör öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleki Eğitim Kurumlarının Personeline Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimlerinin Hatay Bileşeni Başladı

Avrupa Birliği tarafından desteklenen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında Adana, Hatay, Gaziantep, Mersin illerindeki İMEP ortağı olan mesleki eğitim kurumlarında görev yapan koordinatör öğretmenlere yönelik kapasite geliştirme eğitimleri 5-7 Ekim 2021 tarihlerinde Hatay’da gerçekleştirildi. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER uygulama ortaklığında yürütülen İMEP, düzenlenen eğitim faaliyetleri ile program ortağı mesleki eğitim kurumlarında çıraklık eğitimi hizmet sunma kapasitesinin güçlendirilmesini amaçlıyor. Eğitim programı; “Çıraklık eğitimindeki gelişmeler; çıraklık eğitimi mevzuatındaki yenilikler; çıraklık eğitiminde aile ile iş birliği, sunu hazırlama ve sunum teknikleri; ergen psikolojisi ve Z kuşağı; sosyal uyumun güçlendirilmesi: eğitimde sosyal içerme; uzaktan eğitim/BİT; çıraklık eğitiminde yenilikçi araç-gereç kullanımı; İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyasının tanıtımı ve kullanımı; hedef gruba erişim ve ikna yöntemleri; bireysel görüşme teknikleri” konularında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirildi. Eğitim sonunda katılım sağlayan koordinatör öğretmenlere katılım belgeleri takdim edildi. Hatay’daki kapasite geliştirme eğitimleri 12-14 Ekim 2021 tarihlerinde İMEP ortağı olan mesleki eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin katılımı ile devam ettirilecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleki Eğitim Merkezi Kayıtları Başlıyor

14- 17 yaş grubunda olan gençlerin çıraklık eğitimi ve kayıt koşulları hakkında daha fazla bilgi almak için yaşadığı il veya ilçede bulunan mesleki eğitim merkezini ziyaret etmesi gerekmektedir.

Size en yakın mesleki eğitim merkezinin iletişim bilgilerine erişmek için lütfen https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim sitesini ziyaret ediniz. Bu linkin en altındaki menüden il ve ilçenizi seçerek size en yakın mesleki eğitim merkezinin iletişim bilgilerine erişebilirsiniz.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleki Eğitim Merkezleri Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimi İzmir’de Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, “Mesleki Eğitim Merkezleri Kalfalık ve Ustalık Sınav Komisyonları Eğitici Eğitimi” 14-16 Kasım 2023 tarihlerinde İzmir’de düzenlendi.

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül’ün açılışını yaptığı programa, İMEP uygulama okullarında kalfalık ve ustalık sınavlarında görev yapan sınav komisyonu üyelerine yönelik 2022 yılında düzenlenen eğitime katılan öğretmenler arasından il, okul ve alan/dal dağılımı dikkate alınarak seçilen 40 meslek dersi öğretmeni katıldı.

Eğitici eğitimi programında yetişkin eğitiminin temel prensipleri, yetişkin eğitiminde etkili iletişim, sınıf ve zaman yönetimi, aktif öğretim stratejileri, eğitimde teknoloji kullanımı, uzaktan öğretim yöntem ve yaklaşımları, ölçme ve değerlendirme gibi konulara yer verildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleki Eğitim Sistemi Eğitim İhtiyaçları Teknik Hazırlık Çalıştayı Düzenlendi

Avrupa Birliğince finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Expertise France ve uygulama ortağı EDUSER tarafından yürütülen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP)” kapsamında düzenlenen “Çıraklık Sisteminde Eğitim İhtiyaçları ve Teknolojileri Çalıştayı” 07-08 Nisan 2021 tarihleri arasında çevirim içi olarak gerçekleştirildi. Söz konusu çalıştay ile, mesleki eğitimde vizyoner eğitim teknolojileri konusunda bilgilendirme yapmak ve İMEP kapsamında seçilen mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim ortamlarının iyileştirilmesi hedefiyle öncelikli olarak belirlenen alanlarda kurulan Teknik Ekiplerin (TEKİP) uzmanlar eşliğinde iş planlarını hazırlayıp yol haritalarının belirlenmesi amaçlandı. Çalıştayın açılış konuşmaları MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Şennur Çetin ve TESK AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü adına Sayın Fuat Elvan tarafından yapıldı. Çalıştay, mesleki ortaöğretim kurumlarından Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alan öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İki gün süren çalıştay boyunca konusunda uzman eğitmenler tarafından “Eğitimde değişen ihtiyaçlar ve yeni eğitim konseptleri”, “Bilgiye ulaşma araçları ve kullanımı”, “Açık kaynaklardan faydalanma ve telif hakları”, “MEM’ler için geliştirilen dijital eğitim ortamları”, “Güncel ve geleneksel eğitim teknolojileri kullanım yerleri, avantaj ve dezavantajları” konularında eğitimler verildi; ardından belirtilen alanlarda ve seçilen mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim materyalleri desteği teknik hazırlık çalışmaları yapmak üzere uzmanların koordinesinde grup çalışmaları gerçekleştirildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mesleklere ilişkin nereden bilgi alınabilir?

Çıraklık eğitiminin de içinde olduğu mesleki ve teknik eğitim seçeneklerinde eğitimi sunulan mesleklerin önemli bir kısmı https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/mesleki-egitim-videolari/1 adresinde yer alan videolarda tanıtılmaktadır. 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Program

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Program

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı’nın amacı; MKİ’lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:

– 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile;

yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.

Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektör listesi İkili NACE koduna göre ekte verilmiştir. 6’lı kod www.kosgeb.gov.tr adresinde yayınlanmıştır.

Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı olarak kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir. Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir.

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir.

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır

Ek. Destekten faydalanabilecek işletmelerin NACE kodları listesi (Bu dokümana Faydalı Dokümanlar bölümünde ulaşabilirsiniz)

Tanıtım video’su için aşağıdaki linki tıklayınız:

https://youtu.be/K3MjbSamuxg

[1] www.kosgeb.gov.tr

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Milat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Milliyet Ege

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Milliyet Ege

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Milliyet İzmir Ege

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Muhsin Ertugrul Mesleki Egitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Neler Yapıldı? (2020-2024)

İMEP 1 üç bileşenden oluşuyordu:

[imep_exec function="imep_neleryapiyoruz()"]

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Nevşehir Gazetesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Nevşehir Kent Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Öğrenci Bildirisi Posteri

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Öğrenci sigortasından öğrencinin ailesi yararlanabilir mi?

Çırak öğrencilere yapılan meslek hastalıkları ve iş kazası sigortasından sadece öğrencinin kendisi yararlanabilir. Bu sigortadan öğrencinin aile üyeleri yararlanamaz. 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Okul Bildirisi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Okur

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Örgün eğitime devam etmeyen 14-17 yaş grubundaki Suriyeli ve Türk çocuklar ve gençler

İMEP, program kapsamına alınan illerde yaşayan 14-17 yaş aralığındaki örgün eğitime devam etmeyen ve/veya lise eğitimini terk etmiş gençlere, meslekî eğitim merkezlerinde verilen örgün çıraklık eğitimi programına kaydolmaları ve zorunlu eğitimlerini tamamlamaları için destek verecektir. Bu kapsamda İMEP’in hedefi öncelikle çıraklık eğitiminin sunduğu imkânlar ve eğitime erişim haklarıyla ilgili gençleri ve ailelerini bilgilendirmek, gençlere kayıtlı istihdama katılabilmeleri için ihtiyaç duydukları meslekî becerileri çıraklık eğitimi aracılığıyla kazandırmaktır. Bunun için İMEP çıraklık eğitiminin hizmet sunma kapasitesini geliştirmek ve bu örgün eğitim seçeneğine yönelik talebin artmasını sağlamak üzere Millî Eğitim Bakanlığı ve TESK ile iş birliğinde çalışmalar yürütecektir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Özyurt

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

PARA EK

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Paydaşlarımız (2020-2024)

[imep_exec function="imep_sharebuttonmenu()"]

İMEP’in paydaşları Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’dur.

Millî Eğitim Bakanlığı, çıraklık ve mesleki eğitimin düzenlenmesi ve uygulanmasından sorumludur. Örgün çıraklık eğitimi hizmetlerini sunan mesleki eğitim merkezleri, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye’deki örgün ve geleneksel çıraklık eğitimi sisteminin önemli bir bileşenidir. Çıraklık eğitiminin uygulamalı bölümü, TESK’e üye işyerlerinde gerçekleşmekte, bağlı kuruluşları aracılığı ile TESK sınav ve belgelendirme süreçlerine dâhil olmaktadır.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

POLATLI’NIN SESİ İSTİKLAL

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlı Postası

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlı Postası

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlı Postası

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Polatlının Sesi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Posta Bursa

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Posta İzmir Ege

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Posterler – Arapça

Dosya Boyu: 9.81 MB

Posterler – Türkçe

Dosya Boyu: 7.91 MB

Program Künyesi

Dosya Boyu: 0.78 MB

Program Ortağı Kurumlar (2020-2024)

[imep_exec function="imep_sharebuttonmenu()"]

#İLİLÇEMESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
1AdanaCeyhanCeyhan Mesleki Eğitim Merkezi
2AdanaYüreğirYüreğir Mesleki Eğitim Merkezi
3AdanaÇukurovaÇukurova Mesleki Eğitim Merkezi
4AdanaSeyhanSeyhan Mesleki Eğitim Merkezi
5AnkaraYenimahalleOstim Mesleki Eğitim Merkezi
6AnkaraAltındağSiteler Mesleki Eğitim Merkezi
7Bursaİnegölİnegöl Mesleki Eğitim Merkezi
8BursaOsmangaziOsmangazi Mesleki Eğitim Merkezi
9BursaNilüferNilüfer Mesleki Eğitim Merkezi
10BursaYıldırımŞehit Jandarma Komando Er Bahri Avcı MEM
11GaziantepŞahinbeyGaziantep Yardım Vakfı MEM
12GaziantepŞehitkamilŞehitkamil Mesleki Eğitim Merkezi
13GaziantepŞahinbeyŞahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi
14HatayAntakyaHatay Mesleki Eğitim Merkezi
15Hatayİskenderunİskenderun Mesleki Eğitim Merkezi
16HatayKırıkhanKırıkhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
17İstanbulBahçelievlerMustafa Nevzat Pısak Mesleki Eğitim Merkezi
18İstanbulGüngörenGüngören Mesleki Eğitim Merkezi
19İstanbulGaziosmanpaşaYüksel Kaya Mesleki Eğitim Merkezi
20İstanbulSultanbeyliSultanbeyli Mesleki Eğitim Merkezi
21İstanbulZeytinburnuMuhsin Ertuğrul Mesleki Eğitim Merkezi
22İstanbulEsenlerEsenler Mesleki Eğitim Merkezi
23İstanbulEsenyurtEsenyurt Mesleki Eğitim Merkezi
24İstanbulÜmraniyeİMES Süheyl Erboz Mesleki Eğitim Merkezi
25İzmirBornovaBornova Mesleki Eğitim Merkezi
26İzmirKarabağlarKarabağlar Mesleki Eğitim Merkezi
27İzmirKonakAlsancak Nevvar Salih İşgören MTAL
28KahramanmaraşDulkadiroğluDulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi
29KayseriKocasinanAyşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi
30KayseriKocasinanOsman Düşüngel Mesleki Eğitim Merkezi
31KocaeliGebzeGebze Mesleki Eğitim Merkezi
32KonyaKaratayAhi Evran Mesleki Eğitim Merkezi
33KonyaSelçuklu100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi
34KonyaKaratayAykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
35MersinAkdenizAkdeniz Mesleki Eğitim Merkezi
36MersinTarsusTarsus Mesleki Eğitim Merkezi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

RAKET 1

Dosya Boyu: 0.63 MB

RAKET 2

Dosya Boyu: 0.71 MB

Son Söz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Son Söz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Son Söz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Son Söz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

SONSÖZ

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Sürdürülebilirlik için 2. Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışması Başladı

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MEB MTEGM) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında Adana’da 6-8 Aralık 2022 tarihlerinde 2. Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetine ilişkin eğitim gerçekleştirildi.

İMEP Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyetleri ile çırak öğrencilerin, öğretmenleri ve usta öğreticilerinin rehberliğinde küçük ölçekte sosyal fayda yaratan çalışmaları hayata geçirmeleri, çalışmalarını gerçekleştirirken, birlikte öğrenme, üretme ve paylaşma yaklaşımıyla toplumla ve sürdürülebilirlikle kalıcı bağlar kurmaları hedefleniyor.

Adana İl Millî Eğitim Müdürlüğü mesleki eğitimden sorumlu Şube Müdürü Murat Yüksel, MEB MTEGM Daire Başkanları Zekine Dayıoğlu ve Süleyman Akgül’ün açılış konuşmaları ile başlayan eğitim faaliyetine; Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Mersin’deki İMEP kurumlarının öğrenci, öğretmen ve usta öğreticileri katılım sağladı. Üç gün süren ve kapsamlı etkinlikler içeren eğitimde ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik konularını tartışıldı; tasarım odaklı düşünme, proje süreçlerinin planlanması ve değerlendirilmesi, sosyal fayda ve etki ile sosyal girişimcilik konularında eğitimler verildi ve çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Eğitimlerde ortaya çıkan proje fikirleri, okul takımları tarafından, içinde bulundukları topluluk üyelerinin de desteğini alarak hayata geçirilecek.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Tanık Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Tanık Haber

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Tanışma ve Bilgilendirme Toplantıları

İMEP faaliyetlerinin yürütüleceği 12 ilin Millî Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, program ortağı olan mesleki ve teknik eğitim kurumu yöneticileri ile 09.11.2020 tarihinde; Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği temsilcilerinin katılımıyla da 11.11.2020 tarihinde tanışma ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sayın Şennur Çetin ve İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Sayın Süleyman Akgül ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Yasemin Ertekin tarafından açılış konuşmalarının yapıldığı toplantılarda İMEP kapsamında gelecek dönemde atılacak adımlar ele alındı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Tarsus Akdeniz

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Tek Sayfa Türkçe Tanıtım

Dosya Boyu: 3.42 MB

Tek Sayfalık İngilizce Tanıtım

Dosya Boyu: 3.4 MB

TESK Eğitim Sorumluları Eğitici Eğitimi Tamamlandı

Avrupa Birliği’nin desteklediği Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu TESK’in iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER yürütücü ortaklığında hayata geçirilen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında, program uygulama illerindeki TESK eğitim sorumlularına yönelik eğitici eğitimi 16-18 Kasım 2022 tarihlerinde Ankara’da tamamlandı. Üç gün süren etkileşimli toplantıda 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun Eğitim ile İlgili Maddeleri ve Uygulamaları, Yönetmelik ve Yönergeler, Eğitimde Yer Alan Diğer Paydaşlarla İş birliği Usullerinin Geliştirilmesi, Çocuk İşçiliği ile Mücadele ve Çıraklık Eğitimi, İşverenlerin Hak ve Sorumlulukları, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, Dijital Okuryazarlık, Kişisel Gelişim, Mesleki Gelişim, KVKK, Hibrid Öğrenme Modeli gibi konular katılımcılara aktarıldı. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TESK Genel Sekreterlerine Yönelik Eğitim Programı Ankara’da Düzenlendi

Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen Türkiye’de kaliteli çıraklık eğitiminin yayınlaştırmasına yönelik olan İMEP, Millî Eğitim Bakanlığı ve TESK’in faydalanıcı ortaklığında eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Program kapsamındaki illerdeki TESK temsilciklerinin genel sekreterine yönelik kapasitelerinin güçlenmesi amacıyla hazırlanan eğitim programı 21-23 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi. Toplantının açılış konuşması TESK Genel Sekreter Vekili Çetin Demirkazık tarafından gerçekleştirildi. Demirkazık konuşmasında iş dünyası açısından çıraklık eğitiminin önemine vurgu yaparak, bu perspektifle TESK’in “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı”nı sahiplendiğini aktardı. Program uygulama illerdeki TESK genel sekreterlerine yönelik düzenlenen eğitim toplantısı esnasında, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları kanununa ilişkin uygulama esasları değerlendirildi; çocuk işçiliği ile mücadele ve çıraklık eğitiminde işverenlerin hak ve sorumlulukları konuları aktarıldı. Üç günlük eğitimler boyunca meslek kuruluşları ile işbirliği modelleri ve protokoller, Paris İklim Anlaşmasının esnaf ve sanatkârlara yansıması, dijitalleşme, veri analizi, sunum teknikler, yetişkinlerin öğrenme özellikleri gibi konular yer aldı. Eğitim sonunda TESK genel sekreterlerine katılım belgeleri takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TESK İDDG Eğitimleri Antalya’da Tamamlandı

Avrupa Birliği’nin desteklediği İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda kaliteli çıraklık eğitimi ve mesleki eğitim yoluyla destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. İMEP kapsamında TESK İşyeri Denetleme ve Danışmalık Gruplarının (İDDG) 3. ve son grup eğitimleri 11-13 Ocak 2023 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından açılış konuşmasının gerçekleştirildiği TESK İşyeri Denetleme ve Danışmalık Gruplarının (İDDG) Eğitimi ile ustalık yolunda yetiştirilen çırak öğrencilerin uygulamalı eğitimlerini aldıkları işletmelerde, eğitim kalitesini artırmak üzere danışmanlık becerilerinin güçlendirilmesi amaçlıyor.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (ESOB) düzeyindeki İDDG ve ilgili birimlere yönelik yapılan üç günlük eğitim kapsamında çıraklık eğitimi, iş yerinde uygulamalı eğitim, dijitalleşme ve öğrenci iş dosyası gibi teknik ve idari konuların yanı sıra, işveren kanadının görev ve sorumlulukları ele alınarak çocuk işçiliğiyle mücadele vurgusu yapıldı, İDDG’lerin işleyişi ile ilgili yaşanan sorunlar, yeni yaklaşımlar, çözüm önerileri tartışıldı.

İstihdam için Mesleki Eğitim Programı, İMEP kapsamında 3. grup halinde toplamda iki yüz (200) TESK İDDG üyesine yönelik eğitimler tamamlandı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TESK İDDG Eğitimlerinin İkincisi Antalya’da Düzenlendi

Avrupa Birliği’nin desteklediği İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda kaliteli çıraklık eğitimi ve mesleki eğitim yoluyla destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. İMEP kapsamında TESK İşyeri Denetleme ve Danışmalık Gruplarının (İDDG) 2. Grup Eğitimleri 14-16 Aralık 2022 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, TESK’in iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER yürütücü ortaklığında hayata geçirilen İMEP kapsamında düzenlenen İDDG eğitimleri ile ustalık yolunda yetiştirilen çırak öğrencilerin uygulamalı eğitimlerini aldıkları işletmelerde, eğitim kalitesini artırmak üzere danışmanlık becerilerinin güçlendirilmesi amaçlıyor.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (ESOB) düzeyindeki İDDG ve ilgili birimlere yönelik yapılan üç günlük eğitim kapsamında çıraklık eğitimi, iş yerinde uygulamalı eğitim, dijitalleşme ve öğrenci iş dosyası gibi teknik ve idari konuların yanı sıra, işveren kanadının görev ve sorumlulukları ele alınarak çocuk işçiliğiyle mücadele vurgusu yapıldı. Eğitimde içeriğinde temel iletişim becerileri, çevre duyarlılığı ve iklim değişikliği gibi konulara da yer verildi. Yapılan oturumlarda İDDG’lerin işleyişi ile ilgili yaşanan sorunlar, yeni yaklaşımlar, çözüm önerileri tartışıldı. Son oturumda grup sözcüleri tarafından çalıştay sonuç raporları sunuldu, denetleme ve danışmanlık konularının önemi ve öncelikleri vurgulandı.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TESK İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grupları Eğitimleri Başladı

Avrupa Birliği’nin desteklediği Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, TESK’in iş birliğinde, Expertise France ve EDUSER yürütücü ortaklığında hayata geçirilen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda kaliteli çıraklık eğitimi ve mesleki eğitim yoluyla destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

İMEP kapsamında TESK İşyeri Denetleme ve Danışmalık Gruplarının (İDDG) Eğitimi TESK Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere’nin açılış konuşmaları ile 30 Kasım 2022 tarihinde Antalya’da başladı. TESK İşyeri Denetleme ve Danışmalık Gruplarının Eğitimi ile ustalık yolunda yetiştirilen çırak öğrencilerin uygulamalı eğitimlerini aldıkları işletmelerde, eğitim kalitesini artırmak üzere danışmanlık becerilerinin güçlendirilmesi amaçlıyor.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (ESOB) ile TESK düzeyindeki İDDG ve ilgili birimlere yönelik yapılan üç günlük eğitim kapsamında ülkemizde çıraklık eğitimi, iş yerinde uygulamalı eğitim, dijitalleşme ve öğrenci iş dosyası gibi teknik ve idari konuların yanı sıra, işveren kanadının görev ve sorumlulukları ele alınarak çocuk işçiliğiyle mücadele vurgusu yapıldı. Eğitimde ayrıca temel iletişim becerileri, çevre duyarlılığı ve iklim değişikliği gibi konulara da yer verildi.

Eğitimin son gününde iki grup halinde gerçekleştirilen çalıştayda, İDDG’lerin işleyişi ile ilgili yaşanan sorunlar, yeni yaklaşımlar, çözüm önerileri tartışıldı. Son oturumda grup sözcüleri tarafından çalıştay sonuç raporları sunuldu, denetleme ve danışmanlık konularının önemi ve öncelikleri vurgulandı. 2022 yılı sonuna kadar İMEP kapsamında iki yüz (200) TESK İDDG üyesine yönelik eğitimlerin tamamlanması planlanıyor.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TESK Sınav Komisyonları Eğitimi Ankara’da Gerçekleştirildi 23-25 Ocak 2023

TESK Sınav Komisyonları Eğitimi Ankara’da Gerçekleştirildi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu TESK ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın faydalanıcı ortaklığında, Expertise France ve EDUSER tarafından yürütülen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” İMEP kapsamında, program uygulama illerindeki Esnaf ve Sanatkârlar Odalarında görevli olan oda üyeleri “TESK Sınav Komisyonu Eğitici Eğitimi” için 23-25 Ocak 2023 tarihlerinde Ankara’da buluştu.

Toplantının açılış konuşmasını TESK Genel Sekreteri Sayın Murat Cangül gerçekleştirdi. İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda hedef kitlenin mesleki becerilerini destekleyerek sürdürülebilir geçim kaynaklarına ve kayıtlı istihdama erişmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan İMEP, gerçekleştirdiği bu eğitim faaliyeti ile kaliteli çıraklık eğitiminde öğrenci faydasını odağa alarak yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyor.

“TESK Sınav Komisyonu Eğitici Eğitimi”nde ölçme, değerlendirme kavramları, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında verilen mesleki belgeler, MEB Sınav Komisyonlarındaki oda temsilcilerinden beklenenler, beceri sınavları sürecinde İSG kriterleri, çıraklık eğitimi uygulaması yapılmayan meslek dallarında mesleki belgelerin verilmesi, Esnaf ve Sanatkâr Odaları tarafından yapılacak kurs ve sınavların esas ve usullerine ilişkin yönerge, iletişim ve ekip çalışması ve 3308 sayılı Kanun kapsamındaki ve kapsam dışı meslek dallarında yapılan sınav ve belgelendirme çalışmaları gibi konular yer aldı.

Eğitmenler etkileşimli sunumlar gerçekleştirerek sınav komisyonu üyeleri ile deneyimlerini paylaştı. Eğitim sonunda sınav komisyonlarına rehberlik sağlamaları beklenen katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticaret

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticaret

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticaret

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TİCARİ HAYAT

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TİCARİ HAYAT

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ticari Hayat

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

TR Posterler yeni

Dosya Boyu: 7.92 MB

Türkçe Billboard 1

Dosya Boyu: 0.28 MB

Türkçe Billboard 2

Dosya Boyu: 0.24 MB

Türkçe Konuşma Destek Programı’nın Eğitici Eğitimi Pilot Çalışması Gerçekleştirildi

İMEP kapsamında 5.000 Suriyeli genç ve yetişkine “Türkçe Konuşma Destek Programı” hizmeti sunulacaktır. Bu programın eğitici eğitimi pilot çalışması 7 öğretmenin katılımı ile 22-24 Şubat 2021 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilmiştir. Prof.Dr. Tolga Erdoğan ile Doç.Dr. Kaan Büyükikiz tarafından verilen bu eğitimin ardından eğitim alan öğretmenler aracılığı ile yapılacak pilot uygulama sonuçlarına göre son hali verilecek Program, İMEP kapsamına alınan 33 mesleki eğitim kurumunda görev yapan öğretmenlere yönelik bir eğitici eğitimi gerçekleştirilerek yaygın uygulamaya hazır hale getirilecektir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Usta öğretici kimdir?

Ustalık yeterliğini kazanmış; çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işletmedeki eğitiminden sorumlu; mesleki eğitim tekniklerini bilen, uygulayan usta öğretici belgesine sahip kişidir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Usta öğreticilik belgesi nasıl alınır?

Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi sahibi olanlar ile mesleki eğitim kapsamındaki meslek alanlarında teknik lise, ön lisans veya lisans mezunu olanlar, mesleki eğitim merkezlerine usta öğreticilik (iş pedagojisi) kursu için müracaat edebilirler. Hafta içi mesai saatleri dışında akşamları veya hafta sonu olmak üzere toplam 40 saat süren bu kurslara yüz yüze eğitim ile katılarak, kurs sonunda yapılacak e-sınavda başarılı olanlara “Usta Öğreticilik Belgesi” verilir. Kurslar için herhangi bir başvuru zamanı yoktur.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Usta öğreticilik belgesi ne tür imkânlar sağlar ve bu belge nasıl alınabilir?

Usta öğreticiler; ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin iş yerindeki eğitiminden sorumlu; mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişilerdir. Sadece usta öğretici istihdam eden veya işvereni usta öğretici olan işletmeler çırak öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sunabilirler. Usta öğreticilik belgesi için usta yeterliliğini kazanmış olmak ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından mesai saatleri dışında yüz yüze veya uzaktan eğitim yoluyla sunulan 40 saatlik iş pedagojisi eğitimini tamamlamak gereklidir. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara usta öğretici belgesi verilir. 

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Usta öğreticilik kursuna uzaktan öğrenme yöntemiyle katılmak mümkün müdür?

Usta öğreticilik (iş pedagojisi) kursuna Millî Eğitim Bakanlığı EBA sistemi üzerinden uzaktan öğrenme yöntemiyle katılmak mümkündür. Kursa katılmak üzere mesleki eğitim merkezlerine müracaat edenler kendilerine verilecek olan şifre ile EBA üzerinden uzaktan eğitim sürecini takip ederek usta öğreticilik için gerekli bilgi ve beceri kazanarak e-sınavlara katılıp başarılı olmaları durumunda usta öğreticilik belgesi almaya hak kazanırlar.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Usta öğreticilik kursunda neler öğrenilir?

Usta öğreticilik kursunda usta öğretici adaylarına işletmelerde çıraklık eğitimi alan öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerini gerçekleştirmeleri için şu konularda eğitim verilir: çıraklık ve mesleki eğitim ilkeleri, eğitim psikolojisi, eğitimde iletişim ve iletişim araçları, meslek analizi ve öğretim programlarının hazırlanması, atölye ve meslek dersleri öğretim metodları, iş güvenliği, iş kalitesi ve maliyet ilişkileri, öğretimde ölçme ve değerlendirme.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALARIN YOLUNDA: Filiz Usta’nın Yanında Deniz’in Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALARIN YOLUNDA: İş Yerinde Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALIK YOLUNDA: Berru’nun Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALIK YOLUNDA: Burak’ın Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALIK YOLUNDA: Kosai’nin Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALIK YOLUNDA: Nuran’ın Mesleki Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALIK YOLUNDA: Şerife, Deniz ve Mustafa’nın Gözünden Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

USTALIK YOLUNDA: Servet’in Çıraklık Eğitimi

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Ustalık belgesi ne tür imkânlar sağlar?

Usta; bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen, üretimi planlayabilen, üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen, düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen ve üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişiyi ifade eder. Dolayısıyla ustalık belgesi eğitimi alınan meslek dalında önemli bir yeterlilik belgesidir. Ustalık belgesine sahip olanlar bu belgeyle kendi işyerlerini açabilir veya bir işletmede kalifiye eleman olarak kolayca iş bulabilirler.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Uygulama İlleri (2020-2024)

[imep_exec function="imep_sharebuttonmenu()"]

İMEP, Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Mersin olmak üzere 12 ilde uygulanmaktadır. Program kapsamında yürütülecek faaliyetler, bu illerdeki Millî Eğitim Bakanlığı’nın ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na bağlı kuruluşların iş birliğinde yürütülmektedir.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Veli için Mektup

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Video

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Web Sitemiz Yayında

İMEP web sitesini ve sosyal medya kanallarını takip ederek, program hakkında en güncel bilgilere erişebilirsiniz.

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Asır

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Asır

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Asır

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Bakış

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Gün İzmir

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

YENİ GÜN İZMİR

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Haber Konya

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni izmir

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni İzmir

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Konya

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yeni Manzara

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

YENİ MARMARA

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

YENİ MERAM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

YILDIRIM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yıldırım

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yıldırım

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Yüksel Kaya MEM

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Zafer

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ZAFER

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Zafer

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

Zafer

Dosya Boyu: 28 Byte(s)

ZİRVE

Dosya Boyu: 28 Byte(s)