Yetişkin Eğitimi ve Tamamlayıcı Hizmetlere İlişkin Soru ve Yanıtlar

Temel Bilgiler

Yetişkin eğitimi kursları,meslek öğrenmek ya da mesleki becerilerini geliştirmek isteyen uluslararası ve geçici koruma statüsü ve başvuru sahipleri ile ev sahibi topluluk mensubu yetişkinlerin kendilerine uygun meslek kurslarına yönlendirilerek, istihdam edilebilirliklerinin artırılmasını, istihdamda tutunmalarının sağlanmasını ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır.

  • Standart modül içerikli meslek kurslarının (e-Yaygın)
  • İş odaklı kurslar
  • Geliştirme ve uyum kursları

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) e-Yaygın sisteminde kayıtlı standart eğitim modülleri kullanılarak, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne (HBÖGM) bağlı halk eğitim merkezleri (HEM) ve/veya Bakanlık ile protokolü olan kurumlar tarafından açılan meslek kurslarıdır.

Doğrudan iş yerlerinin ve meslek kuruluşlarının istihdam edilecek bireylere yönelik gerçek talep ve beklentilerine göre tasarlanacak ve uygulanacak kurslardır. Bu kurslar, işletmelerin acil iş gücü ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla, kişilere en hızlı biçimde iş/meslek öğretmeyi amaçlayan, e-Yaygın kurslarına göre daha kısa süreli ve talep-odaklı eğitimler şeklinde tasarlanır.

Çalışanların kendi alanlarındaki güncel teknoloji ve gelişmelere oryantasyonlarını sağlayarak istihdamda kalmalarını ve işlerinde ilerlemelerini desteklemek; ayrıca işletmelerin mevcut çalışanlarının yeni gelişmelere hızlı adaptasyonuna katkı sağlamak amacıyla, spesifik bir konu veya teknoloji odağında düzenlenecek kısa süreli kurslardır. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği (İSG), hijyen, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yetkinliği gibi mevzuatla düzenlenmiş konularda ek bilgi/beceri kazanma amaçlı sertifika programları ve eğitimler de bu kapsamda sayılır.

18-45 yaş aralığındaki ev sahibi topluluk mensupları ile uluslararası koruma ve geçici koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancı uyruklu bireyler kurslara başvuruda bulunabilir.

Zorunlu eğitimine devam edemeyen, çıraklık eğitime giriş koşullarını sağlayamayan ve/veya açık öğretimde okuyan 16-18 yaş aralığındaki bireyler bedensel, zihinsel, ahlaki gelişmelerine uygun,  hafif işlerde planlanan kurslara kursiyer olarak katılabilirler.

Seçim kriterleri dikkate alınarak, İMEP-2 pilot okullarında kayıtlı çırak öğrencilerin ailelerine ve erişim çalışmalarında yönlendirilen kursiyer adaylarına öncelik verilir.

e-Yaygın kurslarını tamamlayanlara MEB’in ilgili Yönetmeliği uyarınca, kursu başarı ile tamamlayanlara MEB onaylı “Kurs Bitirme Belgesi”, yapılan sınavı geçemeyenlere ise “Kurs Katılım Belgesi” verilir.

Diğer iş odaklı kurslar ile geliştirme ve uyum kurslarının sonunda ise kursiyerlere, EDUSER’in görevlendirdiği İMEP İl Koordinatörünün ve iş birliği yapılan ilgili kurum/kuruluş yetkilisinin imzaladığı “Meslek Kursu Katılım Belgesi” verilir.

Kurslar ilke olarak, kullanılacak eğitim programı çerçevesinde, teorik ve uygulamalı olarak yüz yüze yapılır. İhtiyaç olması ve kursun içeriğinin uygun olması halinde kursların uzaktan eğitim yoluyla yapılması da mümkündür.

e-Yaygın kapsamında açılacak kurslar, HEM’lerde uygun fiziki ortam olmaması durumunda, işletmelerin eğitim ve üretim ortamları dâhil, HEM tarafından uygun bulunan ortamlarda düzenlenir.

e-Yaygın dışında açılacak kursların teorik kısmı, programa uygun olan ortamlarda yapılır. Uygulama eğitimleri ise, eğitim kurumlarının atölyelerinde/laboratuvarlarında ve/veya işletmelerde gerçekleştirilebilir.

Meslek kursları en az 12 kursiyerin katılmasıyla düzenlenir. Mevzuat, eğitim ortamının fiziki sınırlılıkları ve eğitim sonrası yüksek istihdam oranı gibi durumlar dikkate alınarak, İMEP EDUSER Merkez Ekibi onayı ile daha düşük sayıda kursiyerin katılacağı kurs planlamaları yapılabilir.

Kursların süreleri meslek dalına göre farklılık gösterir. Kursu düzenleyen kurumdan bu konuda bilgi alınabilir.

Bireylerin istihdam, işletmelerin ise iş gücü talebini en etkin ve hızlı biçimde karşılayabilmek bakımından, kurs süreleri ortalama 210 saati aşmayacak şekilde planlanır.

Kurslar hafta içi, hafta sonu ve akşam saatlerinde açılabilir. Program bütçesinin en efektif biçimde kullanılabilmesi amacıyla, tüm kurslar günlük 8 saat olarak planlanır. Ancak; eğiticinin uygunluk durumu ve kursların düzenleneceği alanlarla ilgili sınırlılıklar dikkate alınarak, gerekli durumlarda farklı saat planlamaları yapabilir.

e-Yaygın kurslarında MEB’in ilgili mevzuatı uygulanmakta olup, kurslara devam zorunludur.

  • Modüler olmayan kurslarda devamsızlık süresi kurs süresinin 1/5 oranını geçmesi hâlinde, kursiyerler devamsız ve başarısız sayılırlar.
  • Modüler kurslarda, her modülün devamsızlık süresi modül süresinin 1/5 oranını geçemez.

İş odaklı kurslar ile geliştirme ve uyum kurslarında ise mazeretli ve mazeretsiz devamsızlıkların toplamı kurs süresinin 1/5’ini geçemez. Devamsızlığı bu oranının üzerinde olanlara Kurs Katılım Belgesi verilmez. 

Başvuru

İMEP kapsamında yetişkin eğitimi kursları 12 pilot ilde (Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Mersin) iş piyasası taleplerine göre açılmaktadır.

Aşağıda iletişim bilgileri bulunan İMEP il koordinatörleri ile iletişime geçerek de kurslar hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak mümkündür.

İLİL KOORDİNATÖRÜE POSTA
ADANAÖNER DOĞANonerdogan@eduser.com.tr
ANKARAAYDIN TÜRKOĞLUaydinturkoglu@eduser.com.tr
BURSAGÜLBİN OKURgulbinokur@eduser.com.tr
GAZİANTEPSEZGİN AKPINARsezgin@eduser.com.tr
HATAYÖNER DOĞANonerdogan@eduser.com.tr
İSTANBULLÜTFİ DEMİRlutfidemir@eduser.com.tr
İZMİRYASİN DEMİRLENKyasindemirlenk@eduser.com.tr
KAHRAMANMARAŞGÜL AYŞE YETMEZgulayseyetmez@eduser.com.tr
KAYSERİHAMDİ PANCARhamdipancar@eduser.com.tr
KOCAELİLÜTFİ DEMİRlutfidemir@eduser.com.tr
KONYAZEHRA KAYAzehrakaya@eduser.com.tr
MERSİNÖNER DOĞANonerdogan@eduser.com.tr

Kurslara başvuru İMEP-2 Yetişkin Eğitimi Başvuru Formunun doldurulması yoluyla yapılır.  Forma ulaşılabilecek link ile QR kodu aşağıda yer almaktadır.

https://ee.kobotoolbox.org/x/bPj2SYX9

Ayrıca aşağıda iletişim bilgileri bulunan İMEP il koordinatörleri ile iletişime geçerek de kurslar hakkında bilgi almak ve başvuru yapmak mümkündür.

İLİL KOORDİNATÖRÜE POSTA
ADANAÖNER DOĞANonerdogan@eduser.com.tr
ANKARAAYDIN TÜRKOĞLUaydinturkoglu@eduser.com.tr
BURSAGÜLBİN OKURgulbinokur@eduser.com.tr
GAZİANTEPSEZGİN AKPINARsezgin@eduser.com.tr
HATAYÖNER DOĞANonerdogan@eduser.com.tr
İSTANBULLÜTFİ DEMİRlutfidemir@eduser.com.tr
İZMİRYASİN DEMİRLENKyasindemirlenk@eduser.com.tr
KAHRAMANMARAŞGÜL AYŞE YETMEZgulayseyetmez@eduser.com.tr
KAYSERİHAMDİ PANCARhamdipancar@eduser.com.tr
KOCAELİLÜTFİ DEMİRlutfidemir@eduser.com.tr
KONYAZEHRA KAYAzehrakaya@eduser.com.tr
MERSİNÖNER DOĞANonerdogan@eduser.com.tr

Kurslarımız ücretsizdir. Kurs giderleri İMEP tarafından karşılanmaktadır.

Meslek kursları, ilin işgücü piyasası ihtiyaçlarına göre istihdam şansı olan alanlarda açılmaya gayret edilmektedir.  Bu çerçevede, mesleki kurs yararlanıcıları kapasiteleri, ilgi alanları, kişisel özellikleri vb. doğrultusunda uygun meslek/alan seçmeleri için yönlendirme desteği sağlanmaktadır.  

  1. Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi
  2. El Sanatları Teknolojisi
  3. Elektrik Elektronik Teknolojisi
  4. Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri
  5. İnşaat Teknolojisi
  6. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri
  7. Makine Tenolojisi
  8. Metal Teknolojisi
  9. Metalurji Teknolojisi
  10. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı
  11. Moda Tasarım Teknolojileri
  12. Tekstil Teknolojisi
  13. Motorlu Araçlar Teknolojisi
  14. Pazarlama ve Perakende
  15. Tarım
  16. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme
  17. Yiyecek İçecek Hizmetleri

Meslek kursları, il düzeyinde istihdam potansiyeli olan alanlarda açılmakta olup, bu liste  il özelinde farklılık gösterebilir.

Kurslarla İlişkili Destekler

Kurslar mümkün olduğunca işverenlerin talepleri doğrultusunda açılacağı için, kurslarda başarılı olan kursiyerlerin bu süreçte işverenle tanışma imkânı olacak ve işveren kursiyerler arasından belirlediği uygun kişileri doğrudan istihdam edebilecektir. Bu şekilde istihdama geçişleri desteklenmiş olacaktır. Ancak, Programın meslek kurslarına katılanlara doğrudan bir istihdam desteği veya taahhüdü bulunmamaktadır.

Program imkanları dahilinde, kurs katılımcılarına, yol ve öğle yemeği masaralarını desteklemek üzere cep harçlığı ödenmektedir. Cep harçlığı miktarı, kursun türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kursiyerlerin devamlılıkları takip edilmekte, devamlılık süresi %60’ın altında kalan kursiyerlere cep harçlığı ödenmemektedir.

Kariyer rehberliği hizmetleri kapsamında istihdam edilebilirlik becerilerinin geliştirilmesi, iş arama araçları ve kanalları, kariyer planlaması ve uygulanması vb. konular yer almakta olup, kurslara devam edenlere bu hizmet kurs programı içinde sunulmaktadır.

Uluslararası koruma ve geçici koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancı uyruklu kursiyerlere meslek edindirme kurslarının tamamlayıcısı olarak Mesleki Türkçe Kursları da verilebilmektedir. Kurslara başvuru yapan yabancıların dil düzeyleri değerlendirilerek, imkanlar dahilinde ve gruplar halinde Türkçe dil eğitimi verilmektedir.

İMEP desteklerinden yararlanan hedef gruptaki kişilerden, herhangi bir meslekte/alanda mesleki beceriye sahip olan ancak bir mesleki belgesi bulunmayan yetişkinler, istihdama erişimlerinin kolaylaştırılması amacıyla mevcut becerilerinin yetkili bir kurum (MEB, MYK, TESK vb.) tarafından belgelendirilmesi sürecinde desteklenebilecektir; sınav ve belge ücreti Program tarafından karşılanmaktadır.

Yetişkin eğitimi hizmetlerinden yararlananların istihdama erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla İŞKUR portalına kayıt olmaları desteklenmektedir.

Program faaliyetlerinden yararlanan yetişkinlere eğitim programının bir parçası olarak, kariyer planlama konularında bilgi sunulmaktadır.

Uluslararası koruma ve geçici koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancı uyruklulara çalışma izni almakta zorluk yaşayan iş yerleri desteklenecektir. KOBİ’ler, idari süreçlerin yanı sıra çalışma izni maliyetleri açısından da büyük işletmelere göre daha fazla zorluk yaşamaktadır. Bütçe sınırlıkları dahilinde, uygun koşulları sağlayanların çalışma izni doya masrafları, Programdan karşılamaktadır.

Ayrıca, çalışma izni muafiyeti alma süreçlerinde bu kişilere teknik destek sağlanmaktadır. 

Uluslararası koruma ve geçici koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar ile ev sahibi topluluk mensuplarının birlikte yaşama ve çalışma kültürünü geliştirmek amacıyla sosyal uyum faaliyetleri yapılmaktadır. Kursiyerler, kursu açan kurum/kuruluşlar ya da İMEP il koordinatörlükleri tarafından düzenlenen sosyal uyum etkinliklerine katılma konusunda teşvik edilmektedir.