İMEP Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İstihdam için Meslek Eğitim Programı’nın 2. Fazı olan İMEP2, Avrupa Birliği’nin FRiT fonu tarafından desteklenmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu iş birliğinde Expertise France ve EDUSER uygulama ortakları tarafından yürütülen 57 ay süreli bir programdır.
İMEP 2 kapsamında hâlihazırda, 14-17 yaş grubundaki geçici koruma altındaki Suriyeliler, uluslararası koruma başvuru ve koruma statüsü sahipleri ve ev sahibi gençleri çıraklık eğitimine kazandırmaya yönelik hizmetler sunulmaktadır. Mesleki becerilerinin kısıtlı olması nedeniyle kayıtlı istihdama erişemeyen 18-45 yaş grubundaki geçici koruma altındaki Suriyeliler, uluslararası koruma başvuru ve koruma statüsü sahipleri ve ev sahibi yetişkinlere yönelik mesleki eğitim faaliyetleri de yakın zamanda başlatılacaktır. İMEP 2’de ayrıca çırak öğrenci yetiştiren/yetiştirebilecek olan işletmelerin teşvik edilmesine yönelik faaliyetler de gerçekleştirilmektedir. İMEP 2 hedef gruplarına dair detaylı bilgiye https://imep.org/hedefgruplarimiz-tr/ adresinden ulaşılabilir.
İMEP 2 kapsamında sunulan hizmetlere dair detaylı bilgiye https://imep.org/hakkimizda-tr/ ve https://imep.org/neleryapiyoruz-tr/ adreslerinden ulaşılabilir.
İMEP 2; Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Şanlıurfa ve Osmaniye illerinde faaliyet göstermektedir.
İMEP-2 program ortağı kurumların listesi https://imep.org/programortagi-tr/ adresinde yer almaktadır.
İMEP-2 kapsamına alınan iller, kurumlar ve meslek alanları kapsamlı bir araştırma ışığında belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın ilk aşamasında masabaşı çalışması gerçekleştirilerek potansiyel illere yönelik nicel veriler analiz edilmiştir. Daha sonra nicel ve nitel verilerin analiz edildiği alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda İMEP-2’nin çıraklık eğitimi boyutunun 14 ilde, 42 ilçede hizmet sunan 44 mesleki eğitim kurumunda uygulanması kararlaştırılmıştır. İMEP-2 kapsam araştırmasının Türkçe özet raporuna erişmek için https://imep.org/yayinlarimiz-tr/ adresi ziyaret edilebilir. Raporun İngilizcesine erişmek için https://imep.org/en/yayinlarimiz-en/ linki kullanılabilir.
İMEP-2’ye çıraklık eğitimi kayıtları yapılmamaktadır. Çıraklık eğitimi için mesleki eğitim kurumlarına başvurmak ve kayıt yaptırmak gereklidir. İMEP 14 ilde 44 mesleki eğitim kurumunda çıraklık eğitiminin hizmet sunma kapasitesini çeşitli faaliyetlerle desteklemektedir. İMEP 2’nin desteklediği okullar listesi için https://imep.org/programortagi-tr/ adresi ziyaret edilebilir.
İMEP-2 kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin tümü ücretsizdir. Dolayısıyla kendisini İMEP-2 yetkilisi olarak tanıtıp başvuru ücreti adı altında para talebinde bulunan kişilere itibar edilmemesi gerekmektedir.
Çıraklık eğitimi kapsamında çırak öğrencilerin aldıkları ücret ödemesi aile gelirine eklenmez. Dolayısıyla çırak öğrencinin sigortalı olarak çalışması ve bir gelir elde etmesi durumunda, ailenin aldığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Yardımı, Yeşilkart ve Sosyal Uyum Yardımı (Kızılaykart) gibi desteklerin kesilmesi söz konusu değildir. Diğer İMEP-2 yararlanıcıları için maddi gelir getirici yönde herhangi bir hizmet mevcut değildir, dolayısıyla desteklerden faydalanma hakkının kesilmesini gerektiren bir durum bulunmamaktadır.
İMEP-2’nin çıraklık eğitimi bileşeni yararlanıcısı olmak için belirli bir düzeyde Türkçe dil becerisi edinme zorunluluğu vardır. Çıraklık eğitimine;
- Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirenler (*)
- Lise ve dengi okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,
- Yükseköğrenim okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,
- 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek dallarında bir işletme ile sözleşme imzalamaları halinde kayıt olabilirler.
(*) Geçici koruma sağlanan Suriyelilerin ortaokul mezuniyetini belgelendirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır:
En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendirebilenler için: Okuma-Yazma I. Kademe sınavında başarılı olunduğu ve A1 Seviye Türkçe kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir,
En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendiremeyenler için: A2 Seviye Türkçe kursuna kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir.
Çıraklık Eğitimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirenler (*)
- Lise ve dengi okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,
- Yükseköğrenim okulların ara sınıflarından ayrılanlar ya da mezun olanlar,3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslek dallarında bir işletme ile sözleşme imzalamaları halinde kayıt olabilirler.
- Lise ve üstü kademedeki eğitim kurumlarından ayrılanlar daha önce almış oldukları eğitim seviyesine göre mesleki eğitim merkezlerine müracaat ederek durumlarına uygun ara sınıflarda eğitimlerine başlayabilirler. Çıraklık eğitiminde üst yaş sınırı yoktur. Açık lise/yükseköğretim okullarında kayıtlı öğrenciler de eğitimlerine mesleki eğitim merkezlerinde çırak öğrenci olarak devam edebilirler.
- (*) Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ortaokul mezuniyetini belgelendirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır:
- En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendirebilenler için: Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavında başarılı olduğu veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir,
- En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendiremeyenler için: Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir.
- Ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim-öğretim yılı başlamadan önce yayımlanan “ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takvimi” belgesinde belirtilen tarihlerde kayıt yaptırabilirler.
- Merkezi yerleştirme sistemi ile belirlenen tarihlerde okullara kayıt yaptırmayanlar/yaptıramayanlar istedikleri zaman yani yılın on iki ayında çıraklık eğitimine kayıt yaptırabilirler.
- Lise ve dengi okullarda halen okuyan öğrenciler eğitim gördükleri okul müdürlüklerinden alacakları öğrenci belgesi ile kayıt olmak istedikleri mesleki eğitim merkezine müracaatları sonrası nakil işlemlerini yılın on iki ayında yaptırabilirler.
- Lise ve dengi okullar ile yükseköğretim okulları ara sınıflardan ayrılanlar ya da mezun olanlar yılın on iki ayında kayıt yaptırabilirler.
- Yaşı 18’den büyük olup bir eğitim kurumuna devam etmeyen ve bir işletmede çalışanlar yılın on iki ayında çıraklık eğitimine kayıt olabilmektedir.
- Mesleki eğitim merkezlerine, bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıranların eğitimleri mevcut sınıflarında devam eder. Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar.
- Öğrenim belgesi (*)
- Kimlik kartı fotokopisi İşletme ile imzalanacak olan sözleşme (MEM’den temin edilebilir)
- Fotoğraf
- (*) Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ortaokul mezuniyetini belgelendirmeleri aşağıdaki şekilde yapılır:
- En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendirebilenler için: Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavında başarılı olduğu veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir,
- En az ortaokul mezunu olduğunu belgelendiremeyenler için: Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt yaptırmış olduğu belgelendirilir.