Üçüncü ve son Dayanışma Sergisi 2024 yılının ilk İMEP etkinliği olarak 4 Ocak 2024 tarihinde öğretmenlerin, usta öğreticilerin, çırak öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen bir buluşma ile ziyarete açıldı. Son sergimizi ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sergimizde bulunan ilgili posterin üzerine tıkladığınızda açılan posteri inceleyebilir, emojileri kullanarak çalışmayı destekleyebilir, posterin içinde yer alan en alttaki sağdaki görselin üzerindeki “oynat” düğmesine basarak ilgili projenin videosunu izleyebilirsiniz.
Son Dayanışma Sergisi’nde Gaziantep’ten iki ayrı proje ile katılım gerçekleştiren Şahinbey MEM ile Şehitkamil MEM; Adana’dan Çukurova MEM; Hatay’dan İskenderun MEM ve Mersin’den Tarsus MEM ve Akdeniz MEM dayanışma projeleri sergileniyor. Bu sergide ayrıca deprem sonrası süreçte İMEP kapsamında yapılan çalışmalara üç başlık altında yer veriliyor.
Gaziantep Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Akıllı Bank” isimli projede halka açık alanlarda ve kamu kurumlarında mobil cihazları şarj etme sorununa sürdürülebilir ve doğa dostu bir çözüm bulunması hedeflendi. Güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir akıllı bank tasarlandı. Atıl durumda olan metal malzemeler kullanılarak bankın oluşturulma süreci tamamlandı. Geliştirilen akıllı bank sistemi için patent başvurusunda bulunuldu. Ayrıca akıllı bank sistemi okuldaki öğrencilere tanıtıldı. Tanıtım süreçlerinde yenilenebilir enerjinin önemine dair farkındalık çalışmaları yapıldı.
Gaziantep Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi, “Eko Çoklu Priz” isimli ikinci proje kapsamında kaçak elektrik enerjisi israfının önüne geçerek yeşil ve teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçladı. Proje kapsamında bekleme modundaki elektrikli aletlerin elektrik kullanımını sıfırlayan akıllı çoklu priz geliştirdi, bu ürüne eko çoklu priz adını verdi. Geliştirilen eko çoklu priz için marka tescil başvurunsa bulunuldu. Ayrıca ürün enerji tasarrufu ve enerjinin sürdürülebilir kullanımı konularına dikkat çekilerek okuldaki tüm öğrencilere ve okul çevresindeki işletmelere tanıtıldı.
Gaziantep Şehitkamil Mesleki Eğitim Merkezi de enerji konularına odaklandığı “Şarjım Sırtımda” projesinde güneş enerjisinin temiz ve sürdürülebilir oluşundan ilham alarak günlük hayatta sıkça kullanılabilecek bir ürün geliştirmeyi ve fosil yakıtlara bağımlılığımızı azaltmayı amaçladı. Gaziantep Şahinbey Belediyesi MEM ile yapılan iş birliği kapsamında güneş enerjisi ile çalışan şarj üniteli taşınabilir akıllı sırt çantası birlikte tasarlandı ve hayata geçirildi. Hazırlanan ürün farklı okullarda ve iş yerlerinde tanıtıldı. İki okul ekibinin birlikte inşa ettiği bu proje ile dayanışma kasları güçlendi.
Adana Çukurova Mesleki Eğitim Merkezi’nin gerçekleştirdiği “Yeşil Yardımseverlik” projesi ile çıraklık eğitiminde ekolojik sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine odaklanıldı. Sokak hayvanlarının barınma ihtiyaçlarına destek olmak için ekipteki mobilya ve iç mekân tasarımı öğrencileri ve öğretmenleri ile iş birliği yapılan işletmeden temin edilen atık ahşap ürünlerle kedi ve köpek kulübeleri hazırlandı. Erkek kuaförlüğü öğrencileri ve öğretmenleri ile bir huzurevi ziyaret edildi, arzu eden huzurevi sakinlerinin saç ve sakal kesimleri yapıldı. Kesilen scalar okul bahçesindeki ağaçların altına gömüldü. Böylece atık scalar doğaya gübre olarak kazandırıldı.
Hatay İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi gerçekleştirdiği “Geceleri Güneş Enerjisi ile Aydınlanıyoruz” isimli proje ile iklim değişikliğine dikkat çekerek yenilenebilir enerji kullanımının önemini vurgulamayı, güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı ve öğrencilerin mesleki donanımlarını güçlendirmeyi amaçladı. Okul çatısına kurulacak modüler güneş enerjisi sistemi ve fotosel röle ile hava karardığında otomatik aydınlatma sağlayacak bir sistem kurmak üzere bir grup öğrenciye teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimin ardından sistemin kurulumu sağlandı ve sistem kullanıma açıldı, böylece enerji kullanımı konusunda gezegenimiz için dayanışma kasları güçlendirildi.
Mersin Tarsus Mesleki Eğitim Merkezi ise atıl, artık ve atık malzemelerin ileri dönüşüm yapılarak tekrar kullanıma kazandırılması amacıyla “Eski Sıralar Çardağa Dönüşüyor” isimli bir proje gerçekleştirdi. Proje kapsamında okulda kullanılmayan sıra ve masalardan bir çardak yapıldı. Ekip emeği ile oluşturulan çardak okul bahçesine kurum dışından görülebilecek bir alana yerleştirildi. Bu uygulama ile sürdürülebilirlik prensiplerinin mesleki uygulamalarda kullanılmasına yönelik dayanışma kasları güçlendirildi.
Mersin Akdeniz Mesleki Eğitim Merkezi “Bir Damla Hayat” isimli proje ile klimalardan boşa akan suyun depolanarak bitkilere tekrar kazandırılması hedeflendi. Yapılan çalışma ile ayrıca suyun her damlasının önemine dair farkındalık yaratılması amaçlandı. Bu kapsamda güneş enerjisi ile çalışan klima suyu depolama ve ağaç sulama cihazı geliştirildi. Cihazın kullanımına dair okulda bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Cihaz okulun bahçesine yerleştirildi. Kurulan bu sürdürülebilir sistem ile okul bahçesinde bulunan bitkilerin sulanması sağlandı.
Deprem Sonrası Süreçte Günlük Yaşama Destek Oluyoruz isimli çalışmada İMEP kapsamında depremden etkilenen bölgede yaşayan bireylerin günlük yaşama dair ihtiyaçlarına sunulan destekler özetlendi. Deprem sürecinde evini ve eşyalarını kaybeden aileler için uyku tulumları, nevresim takımları ve kıyafetler dikildi. Temel gıda malzemelerini içeren kumanya paketleri hazırlandı ve ailelere dağıtıldı. Çadır ve konteyner kentlerde konaklayan ailelerin hijyen ihtiyaçlarını karşılamak üzere şampuanlar ve hijyen setleri dağıtıldı. Metal teknolojisi alanındaki öğretmenlerin ve öğrencilerin emeği ile kadın ve erkek bölümü içeren 3 set tuvalet yapıldı. Tuvaletlerin Hatay’da çadır ve konteyner kentlere yerleştirilmesi sağlandı.
Deprem Sonrası Süreçte Kişisel Bakıma Destek Oluyoruz isimli çalışmada ise depremden olumsuz etkilenen bölgede yaşayan bireylerin kişisel bakıma dair ihtiyaçlarına sunulan destekler aktarıldı. Geçici konaklama merkezlerinde, çadır ve konteyner kentlerde kişisel bakım alanları oluşturarak bu alanlara kişisel bakım donanımları yerleştirildi. Kurulan kişisel bakım alanlarında çocuklara, kadınlara ve erkeklere kişisel bakım hizmeti sunuldu. Tedavi gören depremzedelere ise hastanelerde kişisel bakım hizmeti verildi. Yapılan bu çalışmalarla zor günde dayanışma kasları güçlendirildi.
Deprem Sonrası Süreçte Sosyal Hayata Destek Oluyoruz çalışmasında depremden etkilenen bölgede yaşayan bireylerin psikolojik iyi olma hallerine destek sunulması amaçlandı. Depremden etkilenen küçük çocuklar ve aileleri ile kurabiyeler ve pastalar hazırlandı. Çadır ve konteyner kentlerde konaklayan kişilere hobi kursu faaliyetleri ile moral desteği sunmaya çalışıldı. Yetişkin eğitim kurslarının bir kısmında psikososyal destek oturumları gerçekleştirildi. Deprem sonrasında yaşam yerlerini değiştiren çırak öğrencilere ve ailelerine sosyal uyum çalışmaları yapıldı. İş birliği yapılan halk eğitim merkezi tarafından, eğitimlerine ara vermek durumunda olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için düzenlenen kurslara lojistik ve maddi destek sağlandı. Çırak öğrencilerin katılımı ile hazırlanan resim çalışmalarından oluşan sergiler düzenlendi. Bu sergilerde çalışmaların satışından elde edilen gelir ile depremzedelere destek olundu.