Çırak Öğrenci Mesleki Beceri 2. Dayanışma Sergisi
2. Dayanışma Sergisi 29 Eylül’de gerçekleştirilen bir buluşma ile ziyaretçilerine kapılarını açtı. Ekolojik perspektifli sosyal fayda yaratan küçük ölçekli projelerin yer aldığı sergimizi ziyaret etmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sergimizde bulunan ilgili posterin üzerine tıkladığınızda açılan posteri inceleyebilir, emojileri kullanarak çalışmayı destekleyebilir, posterin içinde yer alan en alttaki sağdaki görselin üzerindeki “oynat” düğmesine basarak ilgili projenin videosunu izleyebilirsiniz.
İkinci Dayanışma Sergisi
Bu Dayanışma Sergisi’nde Kocaeli’nden Gebze MEM; İstanbul’dan Mustafa Nevzat Pısak MEM, Muhsin Ertuğrul MEM, Güngören MEM, Yüksel Kaya MEM, Esenler MEM ile iki ayrı proje ile katılım yapan Esenyurt MEM; Bursa’dan Osmangazi MEM, Nilüfer MEM, Şehit Komando Er Bahri Avcı MEM ve İnegöl MEM ekolojik perspektifli sosyal fayda yaratan çalışmaları ile yer alıyor.
Kocaeli Gebze Mesleki Eğitim Merkezi, “3D ile Doğa için, Dayanışma İçerisinde, Dönüştürüyoruz” isimli projeleri ile atık ve atıl görülen malzemelere ileri dönüşüm perspektifi ile yaklaşmayı hedefledi. İş birliği yapılan ilkokulu da dahil ederek plastik atıklar toplanmasını sağlanan çalışmada daha sonra bu materyallerden satranç taşları üretildi. Atıl öğrenci sıralarından satranç tahtası tasarlandı. Atık kumaşlardan satranç takımı çantası hazırlandı. Projenin sonunda projeye dahil olan ilkokula tamamen atıl ve atık malzemeler kullanılarak üretilen satranç takımları hediye edildi.
İstanbul Mustafa Nevzat Pısak Mesleki Eğitim Merkezi, sokak hayvanlarına odaklandığı “Kedilere Yaşam Alanı” isimli proje ile okul çevresinde yaşayan patili dostlarımıza hizmet sunmayı amaçladı. Kedilere okul bahçesinde yaşam alanı oluşturulan çalışmada ayrıca okul çevresindeki işletmelerden artık gıda toplandı, bu gıdalardan okul atölyesinde kediler için yemekler pişirildi. Bu şekilde kedilerle okul arasındaki bağın kuvvetlenmesi sağlandı.
İstanbul Muhsin Ertuğrul Mesleki Eğitim Merkezi, kuşlarla komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi hedefiyle “Kağıttan Kuş Evleri” projesini hayata geçirdi. Okuldaki atık kağıtlarla ileri dönüşüm kuş yuvaları hazırlandı, hazırlanan kağıttan kuş evleri okulun farklı bölümlerine konuldu ve kuş yuvalarına kuş yemleri yerleştirildi. Tüm bu çalışmalar boyunca kağıt üretim sürecinde ve kağıdın atık olma sürecinde harcanan kaynaklara yönelik farkındalık yaratıldı.
İstanbul Göngören Mesleki Eğitim Merkezi, aşırı tüketim sorununa dikkat çekmek istedi, bu çerçevede “Dönüşüm Dekoratif Oldu” isimli projeyi uyguladı. Yüzlerce atık ve atıl malzemenin kullanıldığı bu çalışmada dekoratif ürünler tasarlandı ve el birliği
ile üretimleri gerçekleştirildi. Üretilen malzemeler okulda düzenlenen bir sergi ile öğrencilere ve ailelere tanıtıldı. İleri dönüşüm örneği olan bu ürünler daha sonra farklı kişilere hediye edildi, bir karşılık beklemeden armağanlaşma kasları güçlendirildi.
İstanbul Yüksel Kaya Mesleki Eğitim Merkezi ise “Mutluluk Bahçesi” ile bitkilere odaklanmayı seçti. Projede okul terasına büyük saksılar ve dekoratif eski araba lastikleri yerleştirildi, bu alanlara çiçekler ve sebze fideleri ile dikildi. Tüm dikilen bitkiler okul mutfağında oluşan organik atıkların komposta dönüştürülerek zenginleştirildi. Bu çalışma ile gezegenimizdeki toprak toplulukları için dayanışma kasları güçlendirildi.
İstanbul Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi ilk projeleri olan “Gönüllü Berberim Okulumda” çalışmasında ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları ile huzurevi sakinlerinin saç kesimlerine ve kişisel bakımlarının yapılması hedefi ile harekete geçti. Öncelikli olarak bir randevu sistemi geliştirildi, ardından okul çevresinde ikamet eden çocukların ve gençlerin saç modeli tasarımları yapıldı ve saç kesimleri gerçekleştirildi. Ardından bir huzurevi ziyareti yapılarak huzurevi sakinlerinin saç kesimleri ve kişisel bakımları yapıldı. Bu şekilde toplumumuzdaki ihtiyaç sahibi kişilere yönelik duyarlılık geliştirme ve yardımlaşma kasları geliştirildi.
İstanbul Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi, ikinci projelerine ise “Önce Sözleşmeyi Oku, Sonra Takımınla Meydan Oku” ismini verdi, bu projede çırak öğrenci haklarına odaklanmayı tercih etti. Okuldaki 9. sınıf öğrencilerine yönelik çıraklık sözleşmesi ile öğrencilik hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirme çalışmaları düzenlendi. Çırak öğrenci sözleşmesinin içeriğine hakimiyet sağlayan öğrenciler arasında futbol maçı düzenlendi. Maç sürecinde öğrencilerin doğaya zarar vermeyen malzemelerden üretilen su şişeleri kullanmaları teşvik edildi, çevre koruma konusuna odaklanıldı.
İstanbul Esenler Mesleki Eğitim Merkezi, “Her Zaman Bir Olmak” isimli projelerinde yardımlaşmanın ve ortak iyi olma hali için emek sarf etmenin önemini ortaya koymayı hedefledi. Saç, sakal, tırnak, cilt bakımı vb. hizmetlere erişmekte güçlük yaşayan kişilere hizmet sunarak onların iyi olma haline katkı sunmayı ve yaşamlarına neşe katmayı amaçladı. Oluşturulan gönüllü ekip ile saç kesimi, saç ve tırnak bakımı, makyaj ve cilt bakımı gibi uygulamalar yaptı. Mesleki beceriler kullanarak içinde bulunulan topluma karşılıksız iyilik yapma kaslarımızı güçlendirildi.
Bursa Osmangazi Mesleki Eğitim Merkezi, doğadan ilham alarak geliştirdiği doğal saç spreyi ile; saç bakımı ve şekillendirilmesinde kullanılan kimyasal içerikli kozmetik ürünlerin gezegenimiz üzerindeki olumsuz etkisini azaltmayı ve bu yönde toplumsal farkındalık yaratmayı hedefledi. “Seninle Birlikte Dünya da Güzelleşsin” isimli proje ile limon, çiçek esansları ve su vb. doğal malzemeleri kullanarak hazırladıkları saç spreylerini çevre esnaf ile paylaştı. Ayrıca kimyasal içeriğe sahip kozmetik ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğine, gezegenimizi kirlettiğine ve tüm varlıkların doğal yaşam döngülerine zarar vererek ekolojik bir tehdit oluşturduğuna dair bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.
Bursa Nilüfer Mesleki Eğitim Merkezi, “Patili Dostlarımıza Ev ve Yiyecek” projesi çerçevesinde atıl durumdaki ahşap malzemeler ile ileri dönüşüm yaparak mahallemizde yaşayan kedi ve köpeklerin barınma ihtiyacı karşılandı. Çevre işletmelerden destek alarak toplanan gıda fazlalıkları ile patili dostlarımızın beslenme ihtiyaçları desteklendi. Bu projede iş birliği yapılan halk eğitim merkezinde ve okulda ayrıca sokak hayvanlarına yönelik farkındalık çalışmaları düzenlendi.
Bursa Şehit Komando Er Bahri Avcı Mesleki Eğitim Merkezi, güneş enerjisine odaklandığı “Yenilenebilir Enerji ile Ekolojik Denge” isimli projede doğadan ilham alarak doğa dostu, temiz ve kaliteli enerji temininin yollarına odaklandı. Okulda, yenilenebilir enerji konularını ele aldıkları farkındalık çalışmaları düzenlendi. Okulun çatısına güneş panelleri yerleştirildi. Kurulan bu sürdürülebilir sistem ile bilgisayar, cep telefonu ve mini buzdolabı gibi çeşitli cihazların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini güneş enerjisi ile karşılanmaya başlandı. Yenilenebilir enerji kullanımı için dayanışma kaslarımızı güçlendirildi.
Bursa İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi, tohumların yaşamın özü olduğu, insanlığın yaptığı yanlışların tohumlar üzerinde ciddi bir tehdit oluşturduğu düşüncesiyle gerçekleştirdiği projeye “Yaşamın Özü Tohum” ismini verdi. Projede çevre esnaftan toplanan atık ahşap malzemeleri kullanarak sekiz adet toprak havuz yapıldı ve bu havuzlar hep birlikte boyandı. Hazırlanan havuzların içini toprakla dolduruldu. Ata tohumları kullanılarak yetiştirilen salatalık, mısır, çilek, patates ve domates fideleri toprak havuzlara dikildi. Toprak havuzlarının oluşturulma süreci, ata tohumu kullanımın önemi ve yetiştiriciliği konularında farkındalık yaratmak üzere okulda bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Yetişen bitkilerden elde edilecek tohumların başkalarıyla paylaşılması için planlama yapıldı, gezegenimizin kadim geçmişini koruma kasları geliştirildi.