Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve TESK’in faydalanıcı ortağı olduğu ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı”, İMEP’in 1. Dayanışma faaliyetinin sanal sergisi 9 Mayıs Avrupa Günü’nde ziyaretçilerle buluştu. Avrupa Birliği’nin esaslarını oluşturan dayanışma, çok önem verdiği sürdürülebilirlik, çevre ve birlikte çalışma, sosyal uyum gibi kavramları aynı potada eriten Dayanışma faaliyeti İMEP’in en öne çıkan etkinlikleri arasında yer alıyor.
İMEP kapsamında “Çırak Öğrenci Mesleki Dayanışma Faaliyetleri” olarak uygulanan kısa adıyla Dayanışma faaliyeti, çırak öğrencilerin takımlar halinde çevreye duyarlı sosyal girişimcilik projeleri geliştirmesini ve hayata geçirmesini sağlamak amacıyla başladı. İMEP Dayanışma ekiplerinde yer alan öğrencilere, öğretmenlere ve usta öğreticilere rehberlik etmek için sürdürülebilirlik, tasarım odaklı düşünme, sosyal fayda, takım çalışması ve etkili sunum yapma konularında eğitimler verildi.
Çırak Öğrenci Mesleki Dayanışma Faaliyetleri
İlk Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti 5-7 Ekim 2022 tarihinde Ankara Kızılcahamam’da başladı. Ankara, İzmir, Kayseri ve Konya’dan gelen çırak öğrenciler, öğretmenler ve usta öğreticilerin buluştuğu eğitimde tüm içerik interaktif ve dinamik bir yapıda kurgulandı. Öğrenciler, eğitime “müşterek” kavramını öğrenerek başladılar. Renkli bir tanışma etkinliğinden sonra oyunlar aracılığıyla gezegenimizin mevcut durumuna ve sürdürülebilirliğe dair yeni bilgiler edindiler. Ana teması sürdürülebilirlik olan eğitim öncesinde öğrencilere doğaya daha az atık bırakma bilincini yerleştirmek üzere mataralar hediye edildi. Çırak öğrenciler bu mesajı hızla benimseyerek susadıklarında mataralarını kullandılar.
Dayanışma kapsamında gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin ikincisi 6-8 Aralık 2022 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirildi. Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’dan gelen çırak öğrenci, öğretmen ve usta öğreticiler buluştu. Bir önceki buluşmada olduğu gibi ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar yaptılar. Tasarım odaklı düşünürken takımlar halinde el becerilerini kullandılar ve tasarladıkları gemileri yüzdürdüler. Çalışma sonrasındaki değerlendirmede takım olmanın zorlukları ve avantajları, planlama yapmadan iş yapmanın verimsizliği, zaman yönetiminin önemi gibi konular üzerinde durdular.
Üçüncüsü 9-11 Ocak tarihlerinde Bolu Abant’ta gerçekleştirilen Çırak Öğrenci Mesleki Beceri Dayanışma Faaliyeti ile Abant’ta buluşan Bursa, İstanbul ve Kocaeli takımları da yeni edindikleri bilgi ve bakış açıları ile projelerini tasarlamak ve hayata geçirmek için şehirlerine döndüler. Eğitimin sonunda, Bornova Mesleki Eğitim Merkezi’nden çırak öğrenci Hac Fayad’ın “Dayanışma’da neler öğrendin?” sorusuna verdiği cevap, öğrencilerin öğrendikleri karşısındaki şaşkınlıklarını aktarıyordu; “Gezegenimizle ilgili öğrendiğim şeyler beni çok şaşırttı, dünyaya bu kadar zarar verdiğimizi düşünmüyordum”. Çırak öğrencilerin Dayanışma Eğitimleri sonrasında aktardıklarına Cevher’in bir önceki sayısından ulaşabilirsiniz.
İMEP Dayanışma ekipleri sahip oldukları ve yeni edindikleri kapasite ile içinde bulundukları topluluk üyelerinin de desteğini alarak toplumsal fayda odaklı çalışmalar gerçekleştirmek üzere kolları sıvadı. Böylece sergiye uzanan yol, eğitimlerle başlayıp evlerine dönen takımların proje konularını belirlemesi, projeleri planlanması ve uygulaması ile devam etti. 9 Mayıs günü 1. Dayanışma Sergisi ziyaretçilerine kapılarını açtı. Dayanışma kapsamında hayata geçirilen projeleri anlatan posterlerin yer aldığı sergiyi gezmek için buraya tıklayınız.
Birinci Dayanışma Sergisi
İlk Dayanışma Sergisi’nde Ankara’dan Siteler ve OSTİM MEM, Konya’dan Ahi Evran, 100. Yıl MEM ile Aykent MTAL, İzmir’den Bornova, Karabağlar MEM ve Nevvar Salih İşgören MTAL ve Kayseri’den Osman Düşüngel ve Ayşe Baldöktü MEM takımlarının projelerini anlatan posterler ve posterin içine gömülü videolar yer alıyor.
Ankara Siteler Mesleki Eğitim Merkezi, “Maviden Yeşile: Kullanılmayan Kotlar Çantalara Dönüşüyor” isimli projeleri ile okulun tüm öğrencilerinin ve öğretmenlerinin yanı sıra okul çevresindeki bireylerin de kullanımdan çıkan kot ürünlerini yeniden kullanılmasına yönelik farkındalık yarattı. Ekip, atıl durumdaki kotlarla çantalar tasarlayıp dikerek yeniden kullanma bilinci oluşturmayı hedefledikleri örnek bir sıfır atık projesi hayata geçirdi. Bu sayede katılımcıları ve halkı toplumsal düzeyde yürütülecek sıfır atık çalışmalarına davet etti. Öyle ki, proje sürecinde 20 kilo tekstil atığı dönüştürülerek 70 tasarım çanta üretildi ve bu sayede 3,2 kilo kimyasal madde kullanımının önüne geçilerek 2 bin litre su tasarrufu yapıldı.
Ankara OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi takımı atık ayrıştırması ile geri dönüşüm yapılması ve teknolojik tasarım ve yaratım ile toplumsal bilincin arttırılması amacıyla “Atıkları Ayrıştırıyorum, Ekonomiye Destek Oluyorum” isimli bir proje geliştirdi. Proje kapsamında atıl durumdaki makine parçalarının yanı sıra 3D yazıcılarla üretilen birtakım parçalar kullanılarak 700 kilo atık ayrıştıracak kapasiteye sahip sensörlü bir atık ayrıştırma makinesi üretildi.
Konya Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi takımı ise “Patron Çırak Öğrenci” isimli bir projeye imza attı. Bu proje ile saygı, güven ve şiddetsiz iletişim konularında farkındalık oluşturarak, okullar ve işletmeler arasında iletişimi güçlendirmeyi amaçladı. İçerisinde geniş bir anket çalışması da bulunan projenin uygulamasında bilgilendirici çalışmaların yanı sıra okul ve işletmeler için görsel materyaller üretildi.
Konya 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi’nden Dayanışma ekibi enerji tasarrufu ve bilinçli elektrik tüketimi konusunda toplumsal bilinci arttırmayı amaç edinerek “Boşa Ödenen Paralar” adlı bir proje geliştirdi. Bu proje ile iş birliği yapılan iki okulun elektrik faturalarındaki reaktif ceza ödemelerinin önüne geçebilmek için “reaktif güç kompanzasyonu” yaptı. Böylece 3.200 kilowatt enerji tasarrufu yapıldı ve 7.500 TL cezalı ödemenin önüne geçildi.
Konya Karatay Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi, okul bahçesinde topraksız tarım yaparak gezegenimizle bağlarını güçlendirmeyi hedefledi. Aynı zamanda okul içine ve çevresine dağıttıkları okul gazetesi ile çabalarını duyurmayı ve sürdürülebilirliğe dikkat çekti. Projelerinin adı: “Topraksız Tarımla Tanışıyoruz, Okul Gazetemizle Fark Yaratıyoruz”. Kurdukları mini sera sistemi ile topraksız tarım yapma hedeflerini gerçekleştiren ekip, 20 kilo marul yetiştirmekle kalmayıp 2.160 litre su tasarruf etti. Kısıtlı sayıda bastırdıkları ve çoğunlukla dijital olarak paylaştıkları okul gazeteleri ile de baskı için gereken su ve kimyasal kullanımını azaltıp ve ağaç kesiminin önüne geçmeyi amaçlıyor.
İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi atık konusunun sorgulanması, toplumsal bilinci ve iş birliğini arttırmak amacıyla “Atmadan Önce Düşün, Atma Dönüştür, Destek Ol” diyerek hayata geçirdiği proje ile okula atık toplama kutuları temin edildi, bu kutuların montajı yapıldı, plastik atıklar ile ilgili bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Bu zamana kadar 50 kilo plastik atık şişe toplandı ve 2 ihtiyaç sahibi çocuk için gelir elde edildi.
İzmir Karabağlar Mesleki Eğitim Merkezi, okulun yer aldığı mahalle için sosyal fayda sağlamaya yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. Saç, tırnak bakımı ve hijyen hizmetlerine ulaşamayan küçük yaş grubu dezavantajlı çocukların saç, tırnak bakım ve hijyenlerini karşılamak için “Güzelliğinize Güzellik Katmaya Geldik” isimli projeyi hayata geçirdi. Bu çerçevede, okul çevresinde bulunan ihtiyaç sahibi çocukların tespiti sağlandı, çocuklar ve velilerin bir kısmı ile görüşüldü ve çocuk ve gençlerin saçları kesildi, şekillendirildi, el ve tırnak bakımlarını gerçekleştirildi.
İzmir’den Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenler, okul çalışanları, okula bağlı uygulamalı otelin misafirleri ve çevre esnafla dayanışma örneği gösterdikleri “Gıda Artıklarımızı Yeşil Bitkiye, Atık Yağlarımızı Sabuna Dönüştürüyoruz” isimli projeleri ile döngüsel atık sistemi kurarak toplumsal bilinç ve iş birliğini arttırmayı hedefledi. Okullarının yiyecek içecek atölyelerinde, okula bağlı uygulama oteli mutfağında ve çevrede yiyecek üretimi yapan esnafın çöpe giden çiğ gıda artıklarının çok olduğunu fark eden ekip, bu atıklardan faydalanarak çiğ gıda artıkları konusunda farkındalık çalışmaları yaptı. Ayrıca, projeleri kapsamında 70 kilo atık yağ toplayarak bu yağlardan 30 kilo sabun üretti ve solucanları da projelerine dahil ederek 130 kilo gıda atığı ile kompost yaptı.
Kayseri Osman Düşüngel Mesleki Eğitim Merkezi Dayanışma ekibi, “Al Karıştır, Yap Yakıştır” projesi ile okullarının yakınında bulunan bir özel eğitim kurumundaki özel gereksinimli öğrencilerle bir dayanışma örneği sunan bir proje geliştirdi. Öncelikle tekstil atıklarının tespitini ve tedarikini gerçekleştiren takım; bu atıkları yeniden değerlendirerek 200 kalem kutusu üretti ve ürettikleri bu kalem kutularını bir oryantasyon etkinliği sonrasında özel gereksinimli öğrencilere hediye etti. Proje sürecinde, 30 kilo tekstil atığı dönüştürüldü, 5 kilo kimyasal madde kullanımının önüne geçildi ve 3 bin litre su tasarrufu sağlandı.
Kayseri’den Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi çevre ve doğanın temiz tutulması, çevredeki canlı türlerini yaşatma ve çevrede ağaçlandırma yapma amacıyla geliştirdikleri “Çevreye, Yeşile ve Doğaya Saygı” isimli projeleriyle okuldaki öğrenciler, öğretmenler ve Kayseri’deki bir restoran çalışanlarının dayanışmasıyla su tüketimini azaltmak amacıyla iş yeri düzenlemeleri yaptı, aynı restoranda artan yemeklerin hayvan payı olarak ayrılmasını ve belediye barınakları ile işbirliği kurulmasını sağlandı. Ayrıca, bu proje kapsamında ağaç tohumları toplanarak filizlendirildi ve ardından düzenlenen bir doğa gezisi ile bu tohumlar uygun yerlere ekildi.
Dayanışma’nın tüm projeleri yüzleri gülümseten çok anlamlı çıktılar ortaya koydu. Sergimizin etkinlik alanını ziyaret etmek ve sergi salonlarımızı incelemek için lütfen tıklayınız!”