İMEP-2 Kurum Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği destekli, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle hayata geçirilen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” (İMEP 2) ikinci fazının ilk yüz yüze toplantısı 26 Eylül 2024’te Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantıya, İMEP 2 Programı’nın uygulama illerindeki il ve ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin temsilcileri ile program kapsamındaki mesleki eğitim merkezlerinin müdürleri katıldı. Açılış konuşmalarını Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ve TESK Genel Sekreter Vekili Atakan Çelik yaptı. Her iki konuşmacı, toplantının Ahilik Haftası’na denk geldiğine vurgu yaparak ahilik kültürünün İMEP 2 programının temel taşını oluşturduğunu belirtti.

Toplantıda, İMEP 2 programının hedefleri ve uygulama modeli detaylı bir şekilde katılımcılarla paylaşıldı. Programın belirlenen hedefleri:

İMEP 2 Hedefleri:

  • Erişim Faaliyetleri ve Yeni Çırak Öğrenci Kayıtları: 19.200 yeni çırak öğrencinin mesleki eğitim merkezlerine kaydedilmesi, bunlar arasında 4.000 çocuk işçinin çıraklık eğitimine yönlendirilmesi.
  • Çocuk İşçiliği ile Mücadele: İMEP 2 Programı çerçevesinde, çocuk işçiliği ile mücadele etmek amacıyla ailelerin ve işletmelerin bilinçlendirilmesine yönelik bilgilendirme kampanyaları, eğitim seminerleri
  • Çırak Öğrenci Destekleri: 19.200 çırak öğrenciye ayni destek sağlanması ve 8.640 öğrenciye risk önleyici müdahaleler yapılması.
  • Meslek Danışmanlığı ve Kariyer Rehberliği ile Mezuniyet sonrası Destekler: 4.800 kişiye girişimcilik eğitimi 300 girişimci desteği sunulması.
  • Kırılgan Yetişkinlerin İş Gücü Piyasasına Entegrasyonu: Özellikle çırak öğrencilerin hanelerinde desteklenebilecek yetişkinler varsa onları meslek edinme kurslarına yönlendirmek ve istihdama hazırlamak üzere 15.000 yetişkinin mesleki eğitim kurslarına katılması, 2.700 kişinin istihdam edilmesi, 1.200 kişiye çalışma izni alınması, 6.000 kişin İŞKUR kaydının yapılması.
  • Mesleki Eğitim Merkezlerinin ve İş Yerlerinin İyileştirmesi: 14 ildeki 44 mesleki eğitim merkezi ile çırak öğrencilere pratik eğitim veren işletmelerin insan kaynağı ve fiziksel kapasitesinin artırılması. İş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği konularına öncelik verilerek rehabilitasyon ve ekipman desteği sağlanması.
  • Sosyal Uyum Faaliyetleri: Program uygulama okullarında barışçıl birlikte yaşama becerilerini desteklemeye yöneliktoplamda40.000 kişinin katılım sağlayacağı sosyal uyum faaliyetlerinin hayata geçirilmesi, 9.600 öğrencinin müfredat dışı etkinliklere katılması.

Bu toplantı, İMEP 2 programının başarılı bir şekilde uygulanması ve hedeflerine ulaşması için önemli bir adım oldu.